Автор Тема: Загадъчните прабългари - произход и странствания  (Прочетена 134486 пъти)

Неактивен Akaga

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 34
 • Респект: 0
Прабългарите са интересен и необикновен народ. Останали дълго време в сянка, те  разкриват пред нас многовековната си история, чертаейки представата за народ с висока степен на държавническо развитие, военно изкуство, култура и религия . Първото писмено свидетелство, в което прабългарите са споменати като самостоятелна етническа общност, датира от 354 година от Анонимен Римски Хронограф. Те са локализирани в земите на Прикавказието. Всъщност, прабългарите са много по-древен народ, а първоначалните им поселения се оказват далеч на изток – в земите на Централна Азия. Като част от многобройните народи, започнали етническия си генезис именно там, прабългарите остават до голяма степен скрити за проучването. Изследванията на тяхната прародина я конкретизират в степите на Централна Азия, земите между планините Алтай и Памир, друти Западен Сибир.

Понятието прабългари е изкуствено въведено от Иван Дуйчев  за да се разграничат древните българи и тяхната история, от Аспаруховите българи, създали нашата родина.
Има различни становища относно произхода на прабългарите. Още Паисий Хилендарски ги нарича славяни. Според Марин Дринов те са с угрофински произход, според Васил Златарски- с хунски, а според Гаврил Кръстевич- татарски.    
Доминира схващането, че прабългарите принадлежат към тюркско-алтайската етническа и езикова общност, което ги обединява в културно родство с останалите номадски племена – хуни, авари, хазари. Съществува, обаче и друга теза, доста добре аргуминтирана, че прабългарите са индоевропейци от иранската етническа група, което се подкрепя от наличието на редица имена с ирански корен. Така в историческите среди се води успорвана дискусия относно етническия произход на прабългарите. От едната страна на барикадата застава становището за тюрско-алтайският произход на прабългарите, а от другата – тезата за иранския произход. Изключително важна е корекцията на унгарският тюрколог Омелян Прицак, според който прабългарите се откъсват значително по-рано от своята ентическа общност, далеч преди тя да се обособи като тюркско-алтайска през VІІІ – ІХ век. Аналогичен е случаят с прибалтийските народи - латвийци, литовци е естонци, които се откъсват в много ранен етап от славянската група.  

Първата миграционна вълна на прабългарите към Европа се свързва с Великото преселение на народите. Увлечени от хуните, те достигат Централна Европа и стават част от силната Хунска империя, оглавена от легендарния Атила. Прабългарите играели важна роля в хунския военно-племенен съюз. Не случайно, в Именник на българските ханове като първи български хан е посочен Атила, под името Авитохол. След разпадането на хунския съюз през 453 г. , прабългарите получават възможност за самостоятелна изява, което е отразено във византийските хроники. Първочално те действат като съюзници на Византия срещу славяните и остготите. През 480 год. те действат като съюзници на ромейския василевс Зинон срещу остготите. От началото на VІ век, нападенията им се насочили срещу самата Византия. Прокопий Кесарийски отбелязва за голямо нападение на прабългарите от Адреатическо море до Константинопол през 540 год, достигайки до Тесалия. Както съобщава Мойсей Хоренски, през V век. част от прабългарите се преселила в Армения, под водачеството на Вунд.

През средата на VІ век се активизират и прабългарите от Прикавказието. Сред тях се открояват две племена - кутригури и утигури. Византийската дипломация успяла да предизвика война между тях през 550 год. Кутригурите понесли тежко поражение и част от били принудени да се преселят в Тракия. Те, обаче, се съвземат бързо, преминават Дунав, отправяйки се в три посоки и предвождани от Заберган, организират нападение срещу Константинопол- неуспешно. Тези събития се разиграват през 558 - 589 год. Няколко години по-късно, голяма  част от тях ще бъде включена в Аварския хаганат. Междуособната война силно отслабила съпротивителните възможности на прикавказките прабългари и към края на VІ век те попадат под властта на Западнотюркския хаганат. През 631 година, прабългарските племена постигат политическа независимост. Хан Кубрат от племено на оногундурите, обединява прикавказките българи под своята власт. Заради лоялността си към Византия, той получава титлата "патриции", безспорно признание за варварски владетел. Стара Велика България просъществува до неговата смърт и си разпада под ударите на хазарите. Най-големият син на Кубрат – Баян (Батбаян) остава в бащините си земи и след време се подчинява на новия завоевател. Вторият син – Котраг, заедно с племето котраги, се поселва по средното течение на р. Волга, където техни потомци основават през X - до XIIIв. Волжско-Камска България. Третият син – Аспарух повежда оногондурите на запад и се заселва в областта Онгъла.

През 565 год., със съгласието на византийския император, се сформира Аварският хаганат в Панония. През 631г. избухват междуособици между аварски и прабългарски претендент за трона. Борбата завършва с поражение запрабългарите и част от тях, предвождани от Алцек се отправят към земите на франския крал Дагоберт. Отначало франките ги приемат и им предоставят убежища, но страхувайки се от размирици една нощ краля заповядва заселниците да бъдат избити. От първоначалните 9000 души, успяват да се спасят едва 700, които по-късно се заселват в Равенския екзархат, с разрешение на лангобардския крал Гримуалд. Начело на останалите в Панония българи заства съплеменникът им – Кубер, под чиято власт преминава и част от населението на Аварския хаганат. Около 668г. той въстава срещу хагана и след успешно сражение се отправя към пределите на Византия. Предвожданите от него изселници се заселват в Македония, в земите около днешния град Битоля. Кубер установява мирни отношения с империята и част от хората му се преместват в Солун. По-късно изготвя план за превземане на града, но по чудо се разминава с тази си мечта.

В многовековната си история, прабългарите съумяват да създадат 4 държави, носещи името България, безспорно доказателство за огромната им съзидателна енергия. Първата българска държава, създадена в дълбока древност в подножията на планините Памир и Хиндукуш, носи името Бахлара. В зависимост от различните преписки на санскрит или индийски език, се някой звуци се трансформират в други. Столицата й носела името Балх. Втората българска държава е Кубратовата Стара Велика България, разположена северно от р. Кубан, Черно и Азовско море. Нейна столица е град Фанагория, намиращ се на Таманския полуостров, чийто археологически разкопки показват висока степен на културно развитие. Третата - Вожско-Камска България, оглавена от Котраг, втори син на Кубрат. Главният й град е Булгар. Тя била разположена по средното течение на Волга и просъществува до ХІІІ век, когато е ислямизирана. Митичната легенда за синовете на Кубрат, описана от Теофан, продължава с хан Аспарух и последната държава на прабългарите. Всички знаем нейната рожденна дата и история, защото днес ние сме част от нея !

БГ История


Неактивен ralsko

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 40
 • Респект: 0
  • http://
Загадъчните прабългари - произход и странствания
« Отговор #1 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Браво,Цвети,много хубава статия!

Неактивен emilia_n

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 238
 • Респект: 6
История
« Отговор #2 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Здравей,
        Поздравления. Докато четох твоята статия си спомних, че преди няколко месеца в сайта течеше спор относно автохтонната теория за произхода на прабългарите. Много от участниците и посетителите на този сайт не подкрепиха тази теория. Сред тези, които не я подкрепяха бях и аз. Ако тази теория я бяхме подкрепили, ние трябваше да се отречем от най-старата ни история. Историята на българите преди създаването на Дунавска България. Въпреки това се намериха макар и малко хора, които приемат автохтонната теория. Радвам се, че ти не си от тях. Освен това, чрез този свой метериал ти ги опроверга.
Ема :D

Неактивен Akaga

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 34
 • Респект: 0
Re:
« Отговор #3 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Благодаря, радвам се че темата ти харесва.  :D

Всъщност, до колкото съм запозната, тезата за автохтонния произход се отнася за славяните. Те дълго време са били считани за коренни жители на Балканския полуостров. Даже руският летописец Нестор ги локализира някъде около долното течение на Дунав. За преодоляването на доминиращата до средата на ХІХ век теза за автохтонния произход, голям принос има българският историк Марин Дринов, който доказва, че коренното население на Балканите е наистина индоевропейски но не и протославянско. В съчинението си "Заселение Балканского полуострова славянами", той установява, че за славяни на юг от река Дунав може да се говори най-рано през ІІІ век . Това насочва търсенето на славянските корени и прародина в друга посока, далеч на север, където прародината им днес си счита за уставена в географското пространство, заключено между Балтийско море и Карпатите и между реките Елба и Днестър.

 :wink:

Неактивен Chukanov

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 47
 • Респект: 2
Загадъчните прабългари - произход и странствания
« Отговор #4 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Akaga, личи си, че си добре запозната с темата, за което искрено те поздравявам.  :D  Относно последното изречение за териториалните граници на славянската прародина, те наистина се срещат масово в научната литература от по-старо и по-ново време, но на запад нещата се размиват. От III в. насетне земите между Елба и Висла са заселени с германски племена. Това са обиталища на готите, (кога се разделят на визи и остроготи не е изяснено особено добре. За тези, които ползват немски мога да препоръчам чудесната книга на Herwig Wolfram, Die Gothen, която може да се намери в Народна библиотека) преди това племе да започне щурма си на изток. Земите около Висла в малко по-сетнешни времена са обитавани и от бургундите. Славяните започват да се разселват толкова на запад значително по-късно.
   Относно българите аз лично смятам, че те са ирански народ с някои елементи от различни кавказки народи и, разбира се тюркски. Такива имат и маджарите, които са угро-фински народ и с които българите вероятно се имали някакъв контакт още в началото на VII в. или дори преди това. За тюркско-алтайския елемент трябва да се отбележи, че често твърде повръхностно той се изкарва по начало монголоиден. Между ранните тюрки и другите азиатци монголоиди обаче няма знак за равенство. Смесването на чертите е резултат на изключително дълъг процес и не без основание в последно време се приеме, че тюрките, които са били само един компонент при това не особено значим при формирането на българското племе, са от бялата раса макар и да не са от индоевропейския клон. Подобно е положението и при угро-фините. Така или иначе обаче въпросът за етногенезиса на българите очаква едно много по-сериозно и по-точно изясняване. А това е изключително важно за нас, защото в нашите вени тече повече първобългарска, отколкото славянска кръв.
    Още веднъж поздравления за хубавата ти статия, Akaga.  :D

Неактивен Fallen_Angel

 • Администратор
 • Академик
 • *****
 • Публикации: 153
 • Респект: -656
 • St. Lucifer
  • Историческият портал на България
Загадъчните прабългари - произход и странствания
« Отговор #5 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Цитат на: "Автохтонец"
Цитат
„Ако историята на тракийските готи и тази на готите в Тракия бъде извадена от общата история на готите, няма да остане нищо, резултатът ще е равен на нула. Би било все едно историята на Каролингите да бъде зачеркната от европейската история или тази на Бабенбергите - от австрийската. Тази теза не е преувеличена, тъй като почти всичко готско, което под каквато и да била форма е придобило по-ясни очертания, е възникнало на територията на днешна България. Ако от историята на готите извадите, примерно, само готския превод на Библията, направен от Вулфила, издигането на Аларих I за крал и възникването на вестготите, както и Свищовското кралство на Теодерих Велики, не би имало галско-испанско кралство на вестготите, нито италианско кралство на остготите със столица Равена, нито пръв превод на Библията на неантичен език. Не би имало също и готски заемки в славянските езици, в днешния баварско-австрийски диалект, нито дори думата “deutsch” (немски). В края на краищата, не би имало и писана готска история, тъй като Йордан(ес), авторът на запазената до днес “Гетика”, произхожда от Тракия.“

проф. д-р Хервиг Волфрам


 :twisted:  :twisted:  :evil:  :evil:  :faraon
+SantoDomini++

Неактивен emilia_n

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 238
 • Респект: 6
Загадъчните прабългари - произход и странствания
« Отговор #6 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Здравейте,
        Още в първи курс  студентите историци се запознават с трилогията на Ал. Авдиев и колектив " История на Древния Изток, " История на Древна Гърция " и " История на Древен Рим ". Именно Александър Авдиев поддържа тезата за небалканския произход на древните гърци. Те идват от Мала Азия. Спомнете си историята на Троя разказана от Омив в своето произведение "  Илиада ". Въпреки, че днес повечето историци и литероведи приемат епоса на Омир като по-стари легенди и предания достигнали до времето на прочутия гръг. И че той само ги е записал. В самата Илиада се говори за траките и за някои техни владетели. Става въпрос за тракийския цар Рез, който е съюзник на троянците.
Бащата на Историята Херодот също пише за тях.
        Що се отнася за готине, те не са тракийско, а немско племе. Посочения от вас  цитат на немски проф.  Хервиг Волфрам никаде на говори за траките. Извода, който си извадих е , че той смята готите за част населението, което е образувало държавни формирувания тук на Балканите. Ако трябва да сме честни не готите, а гетите принадлижат към народа на траките.
Според мен най-старото население на Балканите е нито гърците, нито славяните, а траките и техните предшествиници следи, от чиято цивилизация са открити край Варна. Имам предвид варнеския некропол датиращ от V хилядолетие пр. н.е. Все пак тази култура предшества Египетската и Месопотамската.
За високата тракийска цивилизация свитетелсват откритията на д-р Георги Китов и Даниела Агре. Тези открития доказват,че тракийската култура не е било по-ниско развита сравнение древногръцката, а напротив дори по-развита от нея. Истината е, че и да са намерени някакви писмени паметници свидетелстващи за политическата история и културата на траките, те и до сега не са разчетени.
От казаното дотук за каква автохтонна теория говорим на готи, славяни и тъй нататък.
Българите обаче са народ, който не произхожда от Балканския полуостров. Доказателство за това е и " Именника на българските ханове ".

Nihil novum sub sole

 • Гост
Уточнение
« Отговор #7 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
За да се изяснят някои спорни моменти моля натиснете тук http://forum.skycode.com/topic.asp?topic_id=62628

Неактивен Chukanov

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 47
 • Респект: 2
Загадъчните прабългари - произход и странствания
« Отговор #8 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
За съжалеление цитатът от Волфрам като че ли не е разбран добре. Той няма абсолютно нищо общо с автохтонната теория. Под тракийски готи се има предвид готите, населявали част от днешните български земи и нищо повече. Относно "Гетика", касае е се за объркване на етнонима на тракийското племе гети с това на германското племе. Това е смешване е направено още от самия готски историк Йорданес (най-вероятно преписал историята на Касиодор и добавил нещо от себе си).

Неактивен emilia_n

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 238
 • Респект: 6
Загадъчните прабългари - произход и странствания
« Отговор #9 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Внимателно прочетох този цитат и на мен ми направи впечатление, че има объркване в имената на двете народности готи-гети. Когато човек чете двете наименования вижда, че те много си приличат. Разликата идва от нородносната принадлежност на двете племена. Готите са германско племе, а гетите тракийско и като такова, те спокойно могат да бъдат смятани за местно балконско население.

Неактивен vl_kodlak

 • Новодошъл
 • Публикации: 3
 • Респект: 0
Загадъчните прабългари - произход и странствания
« Отговор #10 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Хубава статия(не съм много красноречив).

Неактивен vl_kodlak

 • Новодошъл
 • Публикации: 3
 • Респект: 0
Загадъчните прабългари - произход и странствания
« Отговор #11 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Пак съм аз.По моя грешка се получиха 3 копия на един и същи отговор(не се биите ще има за всички).Съжалявам за недоразумението.По статията:не съм съгласен,че Атила и Авитохол са един и същи човек.Може би заради П. Добрев.Ако искате мога да ви копирам това съобщение още няколко пъти(няма що мн. смешно).

Иванушка

 • Гост
Re
« Отговор #12 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Akaga: «Всъщност, до колкото съм запозната, тезата за автохтонния произход се отнася за славяните. Те дълго време са били считани за коренни жители на Балканския полуостров. Даже руският летописец Нестор ги локализира някъде около долното течение на Дунав.”

Автентичността на летописеца Нестор е подложена на силно съмнение от страна на съвременните руски и западни историци. Да се позоваваш на Нестор е все едно да се позоваваш на това, което е казал бай Пешо от село.

Неактивен Akaga

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 34
 • Респект: 0
Загадъчните прабългари - произход и странствания
« Отговор #13 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Добре, ако пренебрегнем сведенията на Нестор, ако приемем, че те не съдържат с себе си достоверна информация, то бихме ли могли да отречем и данните на Хераклид от V в. при Хр. и на Плиний Стари, на Тацит и Клавдий Птолемей от І-ви и ІІ-ри век? Ами гостския историк Йордан, който в съчинението си "История на готите" не само, че локализира славяните в горепосочените области, но и дава сведения за разселването им?

Ако писмените свидетелства все пак не са достатъчни, въпреки, че те са непротиворечиви и сами по себе си най-добри като аргумнти за автохтонния произход на славяните, то нека се вземат предвид редица лингвистични и археологинчи доказателства.
Наистина хрониката на Нестор сам едва ли е достатъчена като извор, но просто тя се вписва в общата доказателствена аргументация за тази теза.

Неактивен КАН ЮВИГИ

 • Редовен
 • *
 • Публикации: 17
 • Респект: 0
 • БЪЛГАРИЯ -ТРАКИЯ,МИЗИЯ,МАКЕДОНИЯ
Здрасти,акага
такива статии като твоята не съм чел ,ами съм ги изучавал в училище с много
интерес.И когато дойде демокрацията контрола върху информацията им убягна
и сега е като цунами ,никой не може да я спре.Не искам да навлизам в подробности но,ти като пишеш статии ще можеш да ми отговориш,разбира се ако желаеш.
                  -какво означава пра Българин (protobulgarians)
                  -дай ми някакъв артфакт за титлата хан (изключи руски,и зап.европейски източници)
                  -името Аспарух(какво означава на гръцки) и името Исперих какво означава
                   -славяните били ли са периферия на БЪЛГАРИТЕ
                   ИМАМ МНОГО ОЩЕ ,но за сега ще спра ,ако искаш напиши нещо
  поздрав АРКАИМ                 
Nemo me impune lacessit (lat.)

БГ История