Автор Тема: Лоша черта ли е патриотизма?  (Прочетена 19772 пъти)

Неактивен ralsko

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 40
 • Респект: 0
  • http://
Лоша черта ли е патриотизма?
« -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
В много предавания по телевизията представят ПАТРИОТИЗМЪТ като лоша българска черта!Не се проявява необходимата толерантност към малцинствата-цигани,турци(които дефакто вече са мнозинство в България),а също и към чужденцити,дошли по една или друга причина в България.Не успорим факт е ,според повечето хора,че след като да речем”ромът“Хасан е с българското име-Иван и в графата на гражданство в документите му пише:българско,то той се счича за българин с всичките си права и уж задължения.На правени са и безброй изчисления , че циганите не си плащат сметките с месеци,дори с години-докато българите са принудени да бъдат изрядни платци.Факт е , ромите също така се възползват достойно и от социалните помощи,от които доста българи се отказват доброволно,поради изискващище се около 6 документа всеки месец,което изискване отново не важи за нашите сънародници.Стимулирани от 18-те лева майчинство за всяко дете циганите вече с гордост наброяват по 6-7 членни семейства.Понеже се водят и за добри търговци,скоро българите бяха потресени от бизнеса с продажбата на непълнолетни циганки от техните родители и роднини.Е,май като се замислим към нас-българите трябва да се проявява толерантност и разбиране!Нима тогава национализма в цялото си величие е лоша българска черта?Ще се радвам да прочета и вашите мнения,приятели!

БГ История

Лоша черта ли е патриотизма?
« -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »

Неактивен emilia_n

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 238
 • Респект: 6
Лоша черта ли е патриотизма?
« Отговор #1 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Не мисля, че патриотизма и умерения национализъм е вреден за българската нация. Той е необходим особено днес. Права си относно циганите. Аз също съм потърпевша. Моите права също бяха нарушени. В бъдеще относно социалната дейност правата на българите пак ще бъдат нарушавани.<br />Мога да кажа, че за разлика от циганите, турците са хора, които се приспособяват към средата в която живеят. Те са напредничеви. Имам познати сред този етнос и мога да кажа, че между тях има много културни хора. Не са като циганите. Има разлика между манталитета на двата етноса.<br />

Неактивен Chukanov

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 47
 • Респект: 2
Лоша черта ли е патриотизма?
« Отговор #2 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
В медиите наистина се тиражира, че патриотизмът е отрицателна черта, но забележете при българите... Ако си американец или турчин патриот това е повече от добре. Значи излиза, че за да си патриот е хубаво, а за други е много лоша. Някои елементи, на които се дава непрекъснато трибуна по електронните медии и печата, като журналиста Иво Беров например, понякога съвсем директно си го казват.
  Вземете зелена карта и станете патриот. Иначе се чувствай смотан и никому непотребен българин, чийто живот се осмисля от това да живее с по-пълноценните цигани и турци, да праща децата си в чужбина за постоянно и да приема емигранти, които са свежа струя в остарялата ни недодялана нация. И най-интересното е, че много хора у нас вече вялват, че това е изключително добре за тях. Такива, които много обичат да цитират Пауло Куелю и да гледат вероятно "Елит".

Неактивен Akaga

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 34
 • Респект: 0
Лоша черта ли е патриотизма?
« Отговор #3 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Патриотизмът в никакъв случай не е лоша черта. Силното народностно чувство не може просто така да се обезличи, защото е формирано върху солидна основа- историята ни. Естествено, да не пропуснем културата и приридата. Независимо от това, което се представя в медиите, патриотизмът си остава стимул за много хора. Ние наричаме себе си българи и като такива сме взаимно обединени под общото народностно съзнание, изградено в продължения на столетия. Векове робство не са пречупили силата на българския дух, та какво сега ще се оставим някакви си вестници ли? Освен това, в национален ефир има предавания, достатъчно сериозни и интересни, за да противостоят на тези пропаганди. Например, предаването Памет Българска по Канал 1 с Божидар Димитров или Земя непозната с Нона Йотова.  Така че не трябва да се поддаваме на подобни провокации, защото винаги ще има достойни българи, които да защитят националното ни самочувствие.

Неактивен Lancelot

 • Редовен
 • *
 • Публикации: 11
 • Респект: 0
  • http://
Лоша черта ли е патриотизма?
« Отговор #4 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
здравейте и от мен;) според мен именно подобни настроения срещу цигани, турци и т.н. доведоха до успеха на една партия на един човек, пропагандиращ именно супер националистически възгледи дори смея да твърдя прекалени:) но няма значение изводът, който всеки може да си направи са настроенията на българския народ.. :) имено затова че им писна да работят, да си плащат данъците, сметките и т.н. за да могат 20 ромчета да си вземат помощите и същевремено да не плащат нищо.. и като се замисли човек не се ли получава подобна схема... Малки заплати на младите, големи плащания, данъци, сметки, осигуровки, за да могат да се изплатят пенсиите на родителите ни... които обаче също са малки и със почти същите налози.. за да могат да се изплатят и помощите на... социално слабите ромчета... ;) и к'во се получава... един младеж работи за двама пенсионери които хранят 5-6 ромски чеда...;)
иначе има и много изключения.. изглежда обаче дошли както се казва просто да потвърдят правилото... наскоро така се случи бях на едно кафе с приятел, когато до масата дойде един мъж и попита дали има свободно място.. казах му да седне и така... изведнъж този човек(да уточня от ромски произход) започна да хока и да псува именно хора от неговия етнос... говорейки същото това за тях което и ние.... че са мързеливи, нагли, мръсни и т.н. оказа се че този човечец работи на 2 места!!!! за да вади пари за него и неговото семеийство което колкото и невероятно да звучи... беше само 4 членно... ;) разказвам тази история за да се види че все пак се срещат и кадърни и трудолюбиви цигани, но за съжеление... твърде рядко и именно поради това а не поради криворазбран патриотизъм българинът негодува.... и ще продължава.... па ако щат не новини а канал 1 на цигански да направят.. това само ще увеличи пронационалистическите настроения;)
от друга страна хората от турското малцинство са много по работливи и интелигентни ако щете... по мое мнение турския етнос в България успява да се капсулизира много добре.. такава ми е работата че ми се налага да пътувам доста и местата където преобладава турско население хората са много единни помагат си... нещо което в "българско" село не можеш да видиш... и най-вече са много единни.. иначе турците си имат и търговския нюх, характерен последно време за тях... и в общи линии едва ли толкова "дразнят" българското общество... (отварям тази скоба да уточня че уж всички сме Българи).
накрая вече... че май доста дълго стана да уточня че аз наистина съм за по толерантна политика спрямо малцинствата ама ми се струва че както с всичко останало "малко се поуляхме". От толкова толерантност в най-скоро време демографския проблемна България трябва да излезе на преден план.. по мое мнение политика за ограничаване колкото е възможно на раждаемостта при ромските братя и начини за стимулиране при българите е крайно необходима, но... ще се повторя отново този въпрос е на "задна странциа в програмата" на управляващия ни елит... ;) преди някоплко дена имашепо новините някакво проучване именно по този проблем и изчисленията показват че ако всичко върви както досега към.. 2050 година българското спрямо малцинственото население биха били процентно  60 към 40  :evil: а доколкото имах възможнот и да прочета от тук и там... това дори може да се окаже и доста оптимистично ;) а 2050 е близо... ;) не е чак толкова далече.. години в които може пък ние Българите да искаме по националната Рома тв новини на български ;)
това е от мен..  засега:)

Неактивен emilia_n

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 238
 • Респект: 6
Лоша черта ли е патриотизма?
« Отговор #5 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Към изброените предавания ще посоча още и  Час по България на доц. Пламен Павлов. Както предаването, така и неговия водещ са достатъчно сериозни, така че си заслужава да се гледа. Нищо, че то се излъчва по телевизия СКАТ.

Kosara1

 • Гост
Здравейте,Патриоти!!!
« Отговор #6 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
По много от пунктовете на темата съм на едно мнение с моя градски Lancelot .До 15-тата си година съм живяла на село.Имах съученици цигани.Техните родители бяха тихи,скромни и трудолюбиви хорица.Работеха в ТКЗСТ-о като трактористи и обикновени труженички.Тези хорица държаха много децата им да получат образование.За тях учителят беше като Бог.След промените същите тези цигани,не се отчаяха,а заминаха за Гърция да берат маслини  и портокали.Сега техните деца и внуци живеят в големи къщи,карат скъпи коли,но са зарязали образованието.Следователно-социализма бе интегрирал тези хора в обществото-даде им образование и хляб в ръцете.Същото се отнасяше и за турците.А ние българите бяхме свикнали с всичко това и си живеехме в мир и разбирателство.Лошото на демокрацията , според мен е,че циганите са оставени на произвола, а на турците се дадоха "права и свободи"И кой страда от цялата работа?-Моето поколение-да работим за пенсиите на родителите си и за социалните помощи на циганите и прехраната на престъпниците по затворите.Но кой ни е виновен?!Ние избрахме тези,които сега работят за "благото" на народа.И един Волен Сидеров,който може така да взриви обстановката в страната,че и Бог няма да ни спаси.За сега поне България продължава да бъде пример на Балканите за етнически мир и спокойствие.А ние патриотите нека бъдем РАЗУМНИ.

Неактивен Fallen_Angel

 • Администратор
 • Академик
 • *****
 • Публикации: 153
 • Респект: -656
 • St. Lucifer
  • Историческият портал на България
Re: Здравейте,Патриоти!!!
« Отговор #7 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Цитат на: "Kosara1"
...И един Волен Сидеров,който може така да взриви обстановката в страната,че и Бог няма да ни спаси.За сега поне България продължава да бъде пример на Балканите за етнически мир и спокойствие.А ние патриотите нека бъдем РАЗУМНИ.


Последното е една от задължителните дефиниции на истинския патриот според мен, а не патриотарите, които казват "Циганите на Сатурн"...
+SantoDomini++

Неактивен AntonioKoradi

 • Редовен
 • *
 • Публикации: 10
 • Респект: 0
Патриотизма
« Отговор #8 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Патриотизма не е лоша черта но за съжаление на нас днес  тази черта ни липсва

Неактивен ALD

 • Знаещ
 • *****
 • Публикации: 139
 • Респект: 0
  • http://ald-bg.narod.ru/index.html
Лоша черта ли е патриотизма?
« Отговор #9 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Интересно защо това човек да е патриот трябва да се свързва с това да мрази цигани и турци (и евреи, от които да са останали някои след 1944-45г. са доста малко). Какво общо може да има да има това да обичаш страната си с това да я докараш да речем до положението на Сърбия - една разрушена и окупилана днес страна?

А Волен Сидеров и подобните нему националисти - какви патриоти са пък те? Ако Хитлер беше жив, Волен щеше в Берлин да е такъв "патриот", като Миглена Кунава в Брюксел - Я, майн фюрер; йес сър!  :lol:

Неактивен IvoStanoev

 • Редовен
 • *
 • Публикации: 24
 • Респект: 1
иво станоев - сеул
« Отговор #10 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Цитат на: "ralsko"
.1.Не успорим факт е ,според повечето хора,..........

   2.На правени са и безброй изчисления , че циганите не си плащат сметките с месеци,дори с години-докато българите са принудени да бъдат изрядни платци.

   3.Стимулирани от 18-те лева майчинство за всяко дете циганите вече с гордост наброяват по 6-7 членни семейства.

 

   По принцип избягвам да се включвам в подобни популистки разисквания, но този път реших да направя изключение.
   Първо - Когато един факт е НЕОСПОРИМ(а не "Не Успорим") той е такъв защото е факт, а не защото така е СПОРЕД ПОВЕЧЕТО ХОРА(да не говорим, че в болшинството от случаите тези "повечето хора" са просто обкръжението на говорещия)
   Второ - Не знам колко на брой "безброй" изчисления са НАПРАВЕНИ(не се пише "на правени") за неплатените сметки на циганите, но съм сигурен, че колкото и да са откраднали не е повече от това което крадат някои директори на предприятия и политици. За тях кой ще направи изчисленията?
   Трето - Да се говори за стимул от 18(осемнадесет) лева месечно като причина за висока раждаемост сред циганите е толкова смешно, че направо е тъжно.

   Проблеми с малцинствените групи същуствуват в България, така както съществуват в почти всички останали държави. Основният проблем обаче не е в малцинството. Ключът към решаването на тези проблеми е в ръцете на мнозинството. И затова аз лично бих поставил въпросът в малко по-различна плоскост - нещо като например "Патриотичен ли е НАЧИНЪТ по който ние българите говорим за патриотизъм?" Помага ли на България постоянното ни хленчене и оправдаване за всякакви несгоди с циганите и турците? Според мен не е излишно от време на време да си припомняме хубавата българска поговорка "Който иска намира начин, който НЕ иска си намира оправдание".
     С уважение,
   Иво Станоев - Сеул

Неактивен vekil

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 927
 • Респект: 29
Re: иво станоев - сеул
« Отговор #11 -: Септември 12, 2008, 22:57:12 »
Цитат на: ralsko
.1.Не успорим факт е ,според повечето хора,..........

   2.На правени са и безброй изчисления , че циганите не си плащат сметките с месеци,дори с години-докато българите са принудени да бъдат изрядни платци.

   3.Стимулирани от 18-те лева майчинство за всяко дете циганите вече с гордост наброяват по 6-7 членни семейства.


   По принцип избягвам да се включвам в подобни популистки разисквания, но този път реших да направя изключение.
   Първо - Когато един факт е НЕОСПОРИМ(а не "Не Успорим") той е такъв защото е факт, а не защото така е СПОРЕД ПОВЕЧЕТО ХОРА(да не говорим, че в болшинството от случаите тези "повечето хора" са просто обкръжението на говорещия)
   Второ - Не знам колко на брой "безброй" изчисления са НАПРАВЕНИ(не се пише "на правени") за неплатените сметки на циганите, но съм сигурен, че колкото и да са откраднали не е повече от това което крадат някои директори на предприятия и политици. За тях кой ще направи изчисленията?
   Трето - Да се говори за стимул от 18(осемнадесет) лева месечно като причина за висока раждаемост сред циганите е толкова смешно, че направо е тъжно.

   Проблеми с малцинствените групи същуствуват в България, така както съществуват в почти всички останали държави. Основният проблем обаче не е в малцинството. Ключът към решаването на тези проблеми е в ръцете на мнозинството. И затова аз лично бих поставил въпросът в малко по-различна плоскост - нещо като например "Патриотичен ли е НАЧИНЪТ по който ние българите говорим за патриотизъм?" Помага ли на България постоянното ни хленчене и оправдаване за всякакви несгоди с циганите и турците? Според мен не е излишно от време на време да си припомняме хубавата българска поговорка "Който иска намира начин, който НЕ иска си намира оправдание".
     С уважение,
   Иво Станоев - Сеул
Добрютрю на Сеул.Първо не са 18лв помощите, но дори да са по 8 циганета прави 144лв. плюс социалните помощи за деца ей ти 200 лева от въздуха.В циганския начин на живот това е разкош.80 процента от електората и партийния актив на ДПС по места е от цигани.Това е другия проблем. Има и българи- пенсионери, неудачници, болни, инвалиди, мързеливи които чакат помощи.Първо уреждат циганите и турците, след туй българите.Ако остане.И ако остане ще е доста редуцирано.Това е важен въпрос, не може ли да си мързелуваш в собствената си държава?Като негър в алабама?Не нарушаваш законите, няма как да не си платиш сметките(аз не знам как го правят циганите)и да си вземаш преимуществено държавните помощи.Щото в старите държави на Европа е така....

Неактивен vekil

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 927
 • Респект: 29
Re: Лоша черта ли е патриотизма?
« Отговор #12 -: Септември 12, 2008, 23:15:26 »
Веднъж със едни мои работници цигани, дето постоянно искаха пари за бензин, за гражданска, за бабата болна, за детето болно (няколко пъти, колкото са децата), за гума(спукал и не може да дойде на работа), за сватба, коч байрям,още един два байряма, Великден, Св Валентин, и т.н. отидох в социалните служби да ми покажат колко трудно се вземат помощите. От две пресечки вече вонеше на Черен дроб на стар плъх парясник, отблизо видях някакъв паноптикум, гледка достойна за Дюрер.Отказах се. Но след туй ако някой контрагент забавеше плащанията за извършени работи , събирах племето и ги вкарвах в приемните.Веднага плащаха и три дена не могат да отмиришат представителните си етажи.За какъв патриотизъм, национализъм, интеграция, демокрация говорим.Първите американски заселници не са се сблъскали с толкова миризлив проблем като нашия.Виж проститутките са елита на циганската нация - изкарват пари без да бъхтят и миришат на сапун и ароматни масла.А по обем на черепни кухини са равни с българските курвета тип кухи лейки.
« Последна редакция: Септември 12, 2008, 23:24:59 от vekil »

Неактивен vekil

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 927
 • Респект: 29
Re: Лоша черта ли е патриотизма?
« Отговор #13 -: Септември 12, 2008, 23:36:31 »
А Волен Сидеров е честен човек, добър журналист - от години му чета статиите, смел, черна овца в днешно време, тоест - възрожденец, умен интелигентен, и човек на който му е писнало но не е потърсил отдушник - алкохол, риболов, сервилничество а ла Трифонов, или псевдофилософско израстване над битието.

Неактивен ninja

 • Знаещ
 • *****
 • Публикации: 103
 • Респект: 4
Re: Лоша черта ли е патриотизма?
« Отговор #14 -: Септември 15, 2008, 14:05:24 »
"В много предавания по телевизията представят ПАТРИОТИЗМЪТ като лоша българска черта!"

Канал 1 -Правителствена телевизия
Бтв -Евреиска телевизия
Нова - Гръцка .....

Нищо ново от времето на Гьобелс  ;D

Марионетките се командват лесно все пак  ;DБГ История

Re: Лоша черта ли е патриотизма?
« Отговор #14 -: Септември 15, 2008, 14:05:24 »