България > Общ форум - България

Коя война е донесла най-много на България?

(1/8) > >>

Fallen_Angel:
Според мен това е Втора Световна - най-малко боеве, а в същото време си връщаме Южна Добруджа... Нашата армия участва само в заключителния етап от войната, и като изключим бомбандировките над градовете (доста епизодични) практически по друг начин тя не участва във военните действия преди това...

Кажете си мнението и гласувайте в анкетата!  :jump

ALD:
Руско-турската освободителна война. Била е въстановена бълг. държава. А и тя приключва със Сан-Стефанския мирен договор. Вярно, че държавата твърде кратко имала тези граници, но останал идеала за Сан-Стефанска България. Пък и кои ли граници са вечни.

Fallen_Angel:

--- Цитат на: "ALD" ---Руско-турската освободителна война. Била е въстановена бълг. държава. А и тя приключва със Сан-Стефанския мирен договор. Вярно, че държавата твърде кратко имала тези граници, но останал идеала за Сан-Стефанска България. Пък и кои ли граници са вечни.
--- Край на цитат ---


Прав си, но теоретично погледнато в тази война България не участва... Първата война като държава е със Сърбия след Съединението

Komap:
Ангеле, през ВСВ даваме 34 000 убити, от коити около 1000 жени, за ранените отделно. Придобивка срещу това е много спорно дали печелим. Едно, че не ни допускат да седим на масата от стрната на воювалите страни-победителки, а направо подписваме мирен договор, а най-гадното е, че това е по желание не на друг, а на самия СССР.
Колкото до твърдението, че България по този начин "узаконява" присъединяването на Южна Добруджа, то това е много спорно по следните причини:
1. Южна Добруджа се присъединява към България на 7. 9. 1940 г., а границите на България по Парижкия мирен договор от 10. 2. 1947 г. са от 1. 3. 1941 г., т.е. датата на влизането ни в злополучния Тристранен пакт. Преди това победителите нямат основание да ни третират като страна, замесена в конфликта.
2. Унгария е страна, която е воювала несимволично срещу победителите до последно, но не търпи промяна на границите си.
3. СССР би предпочел по-малка Румъния с оглед поредното анексиране на Молдова. Така се омаломощават евентуални румънски претенции.

Лично аз гласувах за Сръбско-българската война. След нея се уголемяваме чувствително, а и за разлика от Балканската война - трайно. Жертвите са ни многократно пъти по-малко от тези, дадени във всяка друга война и освен това си е само наше, българско дело.

Chukanov:
Ако пресмятаме всичко в територия и население, това безспорно е така. Аз обаче гласувах за Балканската война. Въпреки че тя практически ни е донесла трайно само Пиринска Македония, победите на българското оръжие в Одринска Тракия остават беззаветен пример за героизъм през следващите тежки години, както и за поколенията след това. Ако не бяха тези сражения, както и, разбира се тези, през следващите две войни, съдържанието на ентонима българин нямаше да е може би същото. Често в историята образите, оставащи в паметта на един народ, са не по-маловажни от реалните придобивки.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия