България > Общ форум - България

Кое натежава най-много? /диктаторите у нас/

(1/10) > >>

Komap:
Диктатурите не са родени у нас, но те не са ни подминали. Историята ни познава крупни диктатори, малки диктаторчета и такива, които са искали да им подражават. Нека само накратко да скицирам нашия принос в диктаторското изкуство:

- "Светецът" Борис I - Михаил I изтребил до 9-то коляно 52 боилски рода, които искали главата му, а да не забравяме и зверството над собствения му син, заради религията. Интересно ако днес някой дръзне да смени религията ни, кой кого трябва да треби и ослепява? И кой ще е герой, и кой предател? Свидетелствата сочат, че до края на живота си злополучният княз не намирал покой, освен след дълги и упорити молитви пред Бога.
- "Благочестивият" цар Борил, който май и с кръв е дошъл на престола, организирал събор против еретиците през 1211 г.. Там в услуга на короната си и висшия клир наказвал сурово ересите и най-вече богомилите. Имал твърда ръка и се разправял както могъл с враговете си.
- "Апостол" Стефан Стамболов или популярен като Стойко Мъглата. Открай време свикнал да се изнизва когато стане жежко и друг да пролива кръвта си, регентът и премиерът щедро пролива чуждата - няма значение дали се казваш Тюфекчиев, Паница, Миларов, Олимпи Панов или някой друг. Репресии, побои, екзекуции, поругавания - това е характеристиката на управлението. В добавка се сочат и погаврянията с капитан Петко, Каравелов, митрополит Климент и кой ли не.
- д-р Васил Радославов - изкарал последните 11 г. от живота си в мизерия като най-долен предател в Германия, отхвърлен даже от Фердинанд. Още първото му премиерстване през регентския период е известно като "сопаджийското". След втория радославистки режим последователите му са известни като "погромаджии" - инфлация, колапс на държавата, над 300 убити и над 1000 ранени само за няколко месеца в Северна България и Добруджа. Третото му управление вече е национална катастрофа...
- "Народовластващият" Александър Стамболийски - съвсем не добрият чичко от село, както някой си мислят. Репресии над всичко градско и всичко по-учено. "Ще играе цепеницата!" - ръмжи "Стромболи" И цепеницата играе - по ВМРО, по опозиция в Долни Дъбник, по села и паланки. Държавен съд над враговете, възпитателен бой по събрания и сбирки, пълно задушаване на всичко неземеделско. Като прибавим и странната му роля при Войнишкото и Юнското въстание, убийствата на Ал. Греков и М. Такев не е чудно как е попаднал тук.
- "Кървавият професор" Александър Цанков - презиран от свои и чужди успява да увенчае кариерата си с около 2 500 смърти в това число през Юнското и Септемврийското въстания и през времето на "белия терор" - 1924-1925 г. И ако през юни и септември нещата са на принципа "ние или те", то килимът от трупове, по който върви Цанков е постлан с Гео Милев, Петко Д. Петков, Йосиф Хербст, д-р Никола Генадиев, Сергей Румянцев, Стамболийски, Дупаринов, Петрини, Хаджидимов, Р. Даскалов и кой ли не...
- Кьоркимон Георгиев - вероятно само сляпото му око не забелязва, че през септември - ноември в страната изчезват безследно около 26 000 души. В това време тандемът Кимон-Червенков-Югов-Димитров и дори Живков е адска машина за смърт. Като се прибавят и другите му дела - дейно участие в 9. 6., 19. 5., процесите срещу опозицията по негово време (Гемето, Н. Петков, Тр. Кунев, П. Боев, Цв. Иванов, Кр. пастухов и др.), лагерите и терора мястото му тук е гарантирано.
- "Героят от Лайпциг" Георги Димитров е едно от най-слепите оръдия на Сталин. Всяка по-значима смърт минава през неговото участие и одобрение - Народен съд, лагери, разправа над опозицията, дори Трайчо Костов. Това е човекът, който не спаси от Сталинови издевателства дори двамата си съратници от Лайпциг, почти даде Пиринска Македоня на Тито и застави хиляди българи да се пишат македонци без да му трепне окото под заплаха от разправа и с реална разправа и човекът, който остави септемврийци да умират, докато бягаше в Сърбия. Умира без никакви съмнения в генералната си линия.
- Зет му Вълко Червенков - също сляп проводник на Сталиновия терор. Съветски ченгета опасват в мъртва хватка страната. Зловещото Белене, бесилото на Трайчо Костов, безбройните процеси, разпити и мъчения непосредствено след 9. 9. и след 1949 г. са негов патент. Като се добави и това, че е идеен организатор и подбудител на кървавата баня в "Света Неделя" си е заслужил мястото тук.
- "Тони Китарата" - Антон Югов. Да си министър на вътрешните работи след 9. 9. е чест и вероятно по би ти прилягало да те наричат св. Петър, но към адските порти. Югов е съдействал и организирал почти всички кървави погроми от 1944 до 1959 г. Надали и той самият знае колко живота е погубил...
- "Априлецът" Тодор Живков - воден на крилете на творческото дръзновение през неизброимите си петилетки на власт, а и по-рано, Живков е взел стотици човешки животи - с Мирчо Спасов в Дирекцията на Народната милиция и после в лагерите. Демокрацията беше скрита в тъмен килер и държавната машина дебнеше и мачкаше всеки, който се отклонява от линията на Партията. Кадифената ръкавица, с която накрая раздаваше шамари не трябва да залъгва никого...
- другите "герои", които не трябва да се забравят - цар Йоан-Александър, Димитър Петков, д-р Петър Гудев, Богдан Филов и други...

Кой е по-по-най от тях? Кое ще натежи най-много за Вас? Пишете тук или участвайте в нашата най-нова анкета на първата страница във форума.
Очакваме Ви! :)

Thorn:
Петър Гудев защо?

А защо пропускаш Крум /Крумовите закони/, Самуил /убийството на брат му, узурпацията на трона/, Ивайло? Ами Гаврил Хълтев?

Komap:
При Гудев някои определят, че ситуацията при предшественика му Димитър Петков е била направо демократична. Продължение на цензура и натиск и никакво решение на проблема със СУ.

За Крумовите закони не мога да коментирам, защото не знам какво имаш предвид. Би трябвало всеки, който измисли наказателен закон да е диктатор тогава. А в тях няма роби примерно, а само се предвиждат сурови наказания за престъпници и др.
Да, Самуил убива брат си, но не узурпира трона. Търпеливо чака смъртта на Роман и чак тогава става цар. Според някой източници баща му е роднина на управляващата в Преслав царска фамилия, така че може да не е узурпация, а просто приемственост. От друга страна не може всеки, който е взел властта насилствено или незаконно да е диктатор, да не говорим за важен диктатор. За да е в топ-а трябва системност и повсеместни репресии, мисля аз. примерно и Теодор-Светослав Тертер убива патриарха след като идва на власт, но едва ли е диктатор...
Случаят с Ивайло, както и с други е класическа узурпация, но за мен не е диктатура. Не всяка узурпация на трон е диктатура. Например Йоан-Владислав, Петър II Делян, Йоан-Асен II...

А за Бенковски - също си е присвоил права, но не виждам Волов да е бил против. Даже напротив. Ако беше останал Волов можеше и IV-ти окръг да въстане я като 3-ти, я като 2-ри... Мисля, че за освобождението трябват луди глави и корави ръце. И Левски и Ботев не са пипали меко, а са национални герои.
Това, което влагам в думата диктатор е: тиранин, кръволок, нарушител на демократични права и свободи, организатор на погроми, убийства, скалъпени процеси, лагери и т.н.

metonaidenov:
Може ли да запитам Иван Александър защо е нареден сред диктаторите на България :?:  :?:  :?:
И това за Кимон Георгиев вярно ли е, че е бил кьорав или е само нашега...

Komap:
Ами и той има един голям събор против богомили, адамити, жидосващи и какви ли не още. Това става през 1359 г. в Търново. На събора например богомилите поп кирил и поп Стефан не се отказват от схващанията си и са наказани с изгаряне на лицата им с нажежено желязо и изгонване от царството. И Йоан-Александър Асен прави това, което и Борил, но е много по-мек във вътрешните дела, което му отрежда място в графата "и други"

Да, Кимон Георгиев е сляп с едното око. Завършва Военното училище в София през 1902 г. Расте в йерархията на войската и през 1912-1913 г. участва в Балканската война като капитан, командир на рота в 3-ти резервен полк. Участва в ПСВ като командир на дружина в 27-ми пехотен полк. През 1916 г. е ранен в окото. Оттогава го съпровожда и прякора "Кьоркимон". На 3. 12. 1920 г. е уволнен от армията като подполковник.  Дори Стефан Груев в "Корона от тръни" пише, че никой не изпитва симпатия към Кимон, а с това око изглежда направо страшен.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия