Автор Тема: Клеопатра  (Прочетена 19087 пъти)

Неактивен djessi

 • Новодошъл
 • Публикации: 1
 • Респект: 0
Клеопатра
« -: Октомври 29, 2007, 21:27:23 »
моля напишете ми интересни неща от живота на Клеопатра.

БГ История

Клеопатра
« -: Октомври 29, 2007, 21:27:23 »

Неактивен T.Jonchev

 • Модератор
 • Академик
 • *****
 • Публикации: 542
 • Респект: 20
Re: Клеопатра
« Отговор #1 -: Октомври 30, 2007, 15:27:45 »
Предполагам, имаш предвид Клеопатра VII Филопатор. Ето:
Дъщеря е на Пролемей XII Дионис (Авлет) и Клеопатра Трифена. Родена е през 69г. пр. Хр. Има две сестри (Беренис и Арсиноя) и двама братя (и двамата с име Птолемей). След бащината си смърт през 52г. пр.Хр. се възкачва на трона като съпруга на брат си Птолемей ΧΙΙΙ Неос Дионис. Влиза в конфликт със съветниците на малолетния владетел - Потин и Теодот - и й се налага да спасява живота си, бягайки от Александрия (48-47г.). След пристигането на победителя при Фарсала Юлий Цезар, се промъква обратно в столицата и успява да се срещне с римския пълководец по крайно оригинален начин: нейният приближен Аполодор от Сицилия я внася при Цезар, увита в килим. Клеопатра успява да очарова великия римлянин с красотата (въпреки, че в науката има и мнение, че не била чак толкова несравнима хубавица) и ума си, а на нейна страна се оказва и късметът: в Александрия избухва война срещу римляните, зад която стоят царските съветници и самият владетел. Цезар взема страната на Келопатра и след победата си над египтяните я оставя да властва фактически еднолично над Египет (брат й и нейн съпруг Птолемей ΧIII загива, но тя се жени за втория си брат - Птолемей XIV). От романтичната им връзка се ражда (47г.) син, който е известен с името Птолемей Цезарион.
След връщането на Цезар в Рим през 46г., там пристига и царицата на Египет в качеството си на съюзница. Вниманието, което й е оказано (и то при положение, че Цезар по това време празнува триумф над Египет, на който като пленница е показана сестра й Арсиноя), настройва срещу нея мнозина представители на сенаторското и конническото съсловие. Разкошът й, шумните празненства, които дава, но особено фактът, че е любовница на Цезар и че той поставя нейна статуя в новопостроения храм на Венера, предизвикват злобни клюки и одумки.
След убийството на Цезар Клеопатра се връща в Александрия. Той като скоро Изтокът попада под властта на убийците на диктатора, които изискват нейното съдействие, тя е принудена под страх от нахлуване в страната й да им изпрати флота, но корабите претърпяват корабокрушение по пътя. Разгромът на Брут и Кассий при Филипи (42г.) я освобождава от неприятността да се съобразява с тях.
Създаденият през 43г. Втори триумвират поверява всички източни провинции на Марк Антоний - един способен пълководец, но слаб държавник. Антоний е бонвиван, който се опива от огромната си власт и пръска луди пари за забавления. Въпрос на време е да опре до услугите на египетската хазна. Останал само за година без средства (след като е похарчил чудовищната сума от 200 000 сребърни таланта), той се обръща към египетската царица. Практика е римските проконсули доста произволно да определят трибутните задължения на васалните на Рим държави и Антоний (в качеството му не на обикновен проконсул, а на триумвир) възнамерява добре "да изтръска" Египет, обвинявайки царицата в сътрудничество с убийците на Цезар. Той я извиква при себе си в Тарс да даде своите обяснения (40г.).
Изучила добре характера на Антоний, Клеопатра намира веднага верния път за разрешаването на проблема: пристига в Тарс на великолепен позлатен кораб с платна от тирски пурпур (най-скъпата възможна тъкан в тази епоха), движен от сребърни весла; робините й са облечени като нереиди, малки момченца - като амури, а тя самата - като Афродита. Корабът поема от морето по течението на река Кидна към Тарс, а горящите на палубата благовония се разстилат по двата бряга на реката. Цели тълпи народ се стичат да видят как "египетската Афродита отива при римския Дионис за доброто на Азия".
Антоний е не очарован, а опиянен. Не става и дума за отговорности и неприятности - триумвирът се влюбва в царицата и я последва скоро в Александрия. Това е началото на любовта им, която в значителна степен променя историята на средиземноморския свят и която в крайна сметка погубва и двамата. Впрочем, не е съвсем ясно дали Клеопатра е била влюбена или просто е играла на влюбена. Нейната голяма любов са по-скоро царската й власт и Египет, които тя, използвайки слабостите на Цезар и Антоний, успява да съхрани и възвеличи.
Връзката между Клеопатра и Антоний продължава 10 години, в които тя му ражда три деца (близнаците Александър и Селена и по-малкият от тях Птолемей) и се оженва за него, принуждавайки го да се разведе с третата си римска съпруга (Октавия, сестра на другия триумвир - бъдещия император Август). Това е един от формалните поводи за война между Октавиан и Антоний. В морската битка при нос Акциум (2.9.31) - сражение, пълно с озадачаващи и недоизяснени факти - Антоний и Клеопатра са победени. Те се оттеглят в Египет, където на следващата година Октавиан пристига начело на внушителни сили. Въпреки проявите на личен героизъм, Антоний не е в състояние да обърне хода на войната. Изоставен от последните си войници, той  се хвърля върху своя меч (1.8.30) и, отнесен при Клеопатра, издъхва в ръцете й. След като разбира, че няма да успее да повлияе на нечувствителния Октавиан, Клеопатра също се самоубива чрез ухапване от царска кобра (ок.15.8.30). В Египет се смята, че това ухапване осигурява безсмъртие.
Трябва да признаем, че - поне в този случай - това се оказва вярно.

Животът на Клеопатра винаги е пораждал жив интерес и поради това са известни голям брой любопитни факти около него. Едва ли обаче те могат да бъдат написани в един единствен пост.

Неактивен vekil

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 927
 • Респект: 29
Re: Клеопатра
« Отговор #2 -: Юни 23, 2008, 23:14:38 »
А какво означава името и?

Неактивен ninja

 • Знаещ
 • *****
 • Публикации: 103
 • Респект: 4
Re: Клеопатра
« Отговор #3 -: Юни 27, 2008, 21:59:03 »
По близка до нас отколкото до древен Египет ;)
от 32-та нофициялна династия на Птоломеите
(генерал на Сашето Мекедонски)
Забъркала се в интриги с Цезар и Марк Антоний.

Легендарна интригантка,последната владетелка на Египет,прославена и от
Римската и от Египетската история личност.

Като цяло информацията за нея е много,но едно е ясно тя е обединяващия исторически персонаж които,е сборен от Александровската империя (Птоломеиовата династия) ,официялно последната Египетска владетелка,
свързана със най-известните личности на Римската империя.

Просто,такава личност вплела толкова история в себе си никога не е имало и едва ли някога ще има.

Неактивен vvarava

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 171
 • Респект: -12
Re: Клеопатра
« Отговор #4 -: Юли 28, 2008, 19:12:42 »
    Съгласен съм с оценката на ninja  за Клеопатра  и с казаното за нея от T.      Jonchev.Към казаното от двамата бих могъл да прибавя и нов материал
    Първото е свързано с историята на Египет.305 г. пр.н.е. В резултат на борбите между диадохите,бившите военначалници на Александър Македонски,властта в Египет взема Птоломей І Сотер,основоположник на новата династия на Птоломеите.
    Периодът от 305 до 30 г. пр. н.е. е период на управлението на Птоломеите.   Египет става независима елинистична държава,чиито владетели приемат и раз  ширяват египетската бюрократична система,ограничаваят властта на жреците. Настъпва разцвет на културата. През ІІІ в. пр.н. е. египетската столица Александрия се с превръща в главно научно средище;развиват се математиката,астрономията,медицината,изкуството.Птоломей І създава прекрасния Музей,а Птоломей ІІ - известната Алексансрийска библиотека към Музея.Продължава  процесът на взаимно проникване на елинската и ориентал  ската култура.Държавен език е гръцкият.Постоянно нарастващата мощ на Рим започва да ограничава самостоятелността на египетските владетели,а в  страната често избухват бунтове и безредици (напр. Птоломей ІV Филопатор),  в които  важна роля играят враждебните настроения на египтяните към гър   ците,центробежните теннденции на Тива и династичните борби.
      През ІІІ в. пр.н.е. Манетон,египетски жрец в Хелиополис, написва на гръц  ки език историята на Египет - от антични времена до смъртта на Александър   Македонски.Запазени са фрагменти от нея.
       Времето от51 до 30  година преди новата ера е времето на Клеопатра VІІ,  египетска царица,последна представителка на елинистическата династия на  Птоломеите.Чрез съюза си с Цезар (46 - 44 г. пр. н.е.),а после и с Антоний      (41 г. пр. н.е.),за когото се омъжва (37 г. пр. н.е.) се стреми да запази неза   висимостна на Египет,както и да разшири територията на държавата.
        През 31 г. пр. н.е. е морската битка при Акциум, след която армията на Октавиан навлиза в Египет и завладява Александрия.Клеопатра се самоубива,  за да не попадне в ръцете на победителя Октавиан.
        През 30 г. пр. н.е. Египет става римска провинция,неделимааст от Рим     ската империя.

Библиография:Станислав Арнолд и колектив,История на света,Хронология на   по-важните събития,С.,1985,стр 25 - 26.

Неактивен vvarava

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 171
 • Респект: -12
Re: Клеопатра
« Отговор #5 -: Юли 29, 2008, 07:58:31 »
                             Драги Векиле,
    Ти питаш какво означава името на Клеопатра.От предходното изложение става ясно ,че като наследница на Птоломеите,то не може да бъде друго освен гръцко и ето защо се порових в митологичния речник (Георги Батаклиемв,Антична митология,Справочник,С.,1985).Там,на страница 86 е написано
     Клеопатра (грц.) - 1. Дъщеря  на Борей и Орития,сестра на Зет и Калаис,съпруга на Финей,майка на Плексип и Пандион. - 2.Дъщеря на Трос и Калироя,сестра на Ил ( дал името на Ирион,старото име на Троя.бележката е моя,Варава),Асарак и Ганимед. - 3.Съпруга на Мелеагър. - Молителка пред Ати    на в Троя,заедно с Перибея.Двете,преследвани от местните жетели,се укрили в  храма на богинята.
      Като имам предвид Вашия афинитет към тракийския произход на българите, постарах се да открия родословието на Клеопатра.На страница 39 от същия справочник открих  за името на бащата
      Борей (грц. "севернякът","северният вятър") - гръко-тракийски (и до сега в говора на село Косово,област Шуменска,съществува думата "бора" - назова  ваща силния вятър или урагана) бог,олицетворение на най-буреносния вятър,  син на Астрей и на Еос,брат на ветровете Зефир,Евър и Нот.Духал за Гърция  от север.Крилат бог с рошава коса и змийска опашка,отвличал млади девой  ки,така от брега на река Илис похитил дъщерята на Ерихтей,Орития,която му  родила близнаците Калаис и Зет.Така че ние, българите,можем да претендира  ме,че във вените на Клеопатра тече и българска (тракийска) кръв.Връзка на
вятъра с рошавостта на младежа откримаме в следния откъс от народна

                           че най обичам,Ружке ле,
                            кога юнакът обесят,
                           да му се белей ризата,
                           перчемът да му се развява.
                                             Хайдутин и бесило
      Както виждате ,мъжът с разветия перчем става естетическият идеал на   българина за красота,за божествената красота.Метафората е имало своето            реалистично значение в апървообраза на божественото.

БГ История

Re: Клеопатра
« Отговор #5 -: Юли 29, 2008, 07:58:31 »