Македония > История на македонските земи

погребални обреди

(1/1)

ivany:
Здрасти маке, предлагам ти една тема за размисъл.
Кан Кубрат е погребан с трупоизгаряне, като прахът и останалите кости са поставени в дървено ковчеже, обковано със златни плочки и апликации. По подобен начин е погребан и македонския цар Филип II (359-336 г. пр.Хр.) в гробницата от Вергина (Южна Тракия). Дека мислим да са били и те тракийци.
При погребението на Филип II обаче ковчежето-урна е изработено от масивно злато, с характерната за тракийската античност богатство и разточителство. Някои фалшификатори на историята от Гърция обявиха това съкровище за "гръцко", но това е друг проблем и него да си го нищите вие македонците!
Интересно е, че по на юг вече не се срещат могили и гръцко-елинските погребални обряди са други.По важното / то се вижда – все пак някои от могилите са бая големи / е, че този начин на тракийски погребения е преминал през античнастта, запазил се е през римската епоха до приемането на христианството като официална религия / могилите край Враждебна, София / и се практикува в Мизия и отвъд дунавските земи поне до VІІ - VІІІ .
 Прилагането на трупоизгаряне и погребване заедно с бойните коне и оръжието (какъвто е случаят във Вознесенска с погребението на кан Аспарух) за владетел или пълководец се потвърждава от Овчаров и от Ваклинов. Овчаров изтъква, че колективното погребение (в случая 31 души) е също характерно за древните българи и дава пример с аналогични български находки -   некропола в Нови пазар, погребението при с. Кюлевча, Шуменско и др.
Шаповалов и други автори, опитвайки се да изкарат Вознесенското съкровище "славянско", изтъкват като аргумент погребалния обред с трупоизгаряне, който според тях е изключителен приоритет на славяните. Та излезе че древните македонци и Филип може да се били и славяни.

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия