България > Общ форум - България

Българският Календар

(1/17) > >>

Balkan:
Българският календар е най точен но заради пустата му политика се мотаме с разни Юлиански и Грегориански недомислици.

  Който може да го разпостранява  http://www.facebook.com/group.php?gid=138830043878  
  И тук  -  http://balkan1.blog.bg/technology/2010/01/18/bylgarskiiat-kalendar.474831

Понеже Боцмана не се спира с въпросите си специално за такива като него които искат специално всичко да им се предстеви тук във форума ще изложа всичко по въпроса въпреки че съм оставил препратка към писанията ми по въпроса.    

Информация за СИСТЕМАТА на календара намерих на адреса на Георги Кръстев -  
http://www.svetogled.hit.bg/KALENDAR.html  

Информацията за летоброенето като датировка намерих на 68-ма страница от писанията на Христа Танев за АЗЪТ на българите.  
http://vaseto.info/books/57.pdf  

И за мен остана да сверя летоброенето с Юпитер и да разбера защо началото е ТОЧНО 5 504-ри години преди настоящото. За какво сверяване става въпрос? След като календара е слънчево-юпитеров би трябвало настоящата година да е на такава позиция в юпитеровия цикъл ( цветната колонка ) на каквато е и Юпитер в Еклиптиката. 2011-та е трета във червената колонка и Юпитер си е в ТРЕТОТО съзвездие след Зимното слънцестоене.  
   Освен съвпадението на позициите на настоящата година и Юпитер годината на "къщата с маймунката" построена от Никола Фичев също си дойде на МЯСТОТО - 1849-та е година МАЙМУН в цикъл ЗЕМЯ и за това маймунът е седнал ( на земята )  
   Има и още едно съвпадение - високосните години от настоящото летоброене са точно ЧЕТВЪРТА, ОСМА и ДВАНАДЕСЕТА - то ест това си е оригиналната система, която са омотали с индикти, Юлиански и Грегориански измишльотини.  
  
  Много е писано по въпроса НО никой не е направил това сверяване с позицията на Юпитер - само датировката без обяснение от АЗЪТ на Христо Танев. Та аз нямам претенции за авторство - САМО РАЗПОСТРАНЯВАМ БЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР.  
 
   Стоидвадесетгодишините цикли се състоят от два шестдесетгодишни цикъла, а шестдесетгодишния от пет дванадесетгодишни юпитерови цикъла ( юпитерови, защото за една юпитерова година Зематя прави дванадесет години ) Циклите са мъжки и женски, за да се различават в 120-сет годишния цикъл.
Самата земна година, тоест обиколката около Слънцето продължава 365 дни 5 часа 48 минути 45 секунди и половина. Тези 5.48.45.5 часа ги прескачаме и си започваме новата гадина но с течение на времето това натрупване започво да се усеща и за това се налагат корекции.
ПАРВАТА корекция се прави на всяка четвърта година, защото 4 х 5.48.45.5 часа са 23.15 минути но повече не може да се изчаква и се "дава" един ден.
За един дванадесетгодишен период се събират ( за четвърта, осма и дванадесета година ) 2.15 часа.
За един шестдесетгодишен цикъл се събират 5 х 2.15 = 11.15 часа.
За един стоидвадесетгодишен цикъл стават 22.30 часа но на последната година на цикъла не се дава високосен ден, макар че не достига 1час и 30 минути.
Този 1.30 за два 120годишни периода става 3-ри часа х 8 =24 часа, то ест за 8 х 240 = 1920 години . На края на такъв период се дава високосен ден на двонадесетата година от последния юпитеров цикъл и остава само натрупването от половината секунда =16 минути.
С горните сметки обяснявам как се корeгира календара и защо са необходими тези 60 и 120 годишни цикли.
Георги Кръстев се е съобразявал с датировки по надписи и сгради но те са останали от по-късен период, когато системата на календара е същата но летоброенето е по цариградския стандарт - 5508. Освен това 5508 г. не е начална на 120 годишен период и се получава разминаване, като 2009 е с 10 позиции назад и това не съвпада с позицията на Юпитер в първото съзвездие след зимното слънцестоене.
Може би наистина календара е бил само за просветени и в следствие на изтребването им е била възможна обърквацията на системите, без да се сверява календара с Юпитер. Изключение прави обаче датировката на къщата построена от Колю Фичето, който е знаел какво прави но такива като него сигурно са се пазели и до днес се говори какво ли не за маймунката но не се свързва с календара.Георги Кръстев също забелязва несъвпадението но се опитва да върже датировката с деветия месец ( че евентуално къщата е завършена през септември ).  

 

Друг интересен въпрос е КОЕ доказва че това е Български календар - ами има датировки по ИМЕННИКА и по каменни надписи ( Чаталарския ) които доказват че календара ни е бил такъв - годините ни са били с имена на животни.  Документи удостоверяващи че това е точно Българският календар с подпис и печат няма от къде да ви извадя НО просто няма друг такъв календар - освен китайския но той не е сверен нито по точката на равноденствие в която изграва Слънцето ( ЕРИТЕ )  - нито по Юпитер - позицията му след Зимното слънцестоене. ( Животното - символ на годината )  
Вярно е че и датировките ни са по различни летоброения но това си е резултат от ОМОТВАЦИЯТА която е забъркана във връзка с унищожаването на България и културата ни - знаете какво са правили гръцките духовници по времето на Османската империя.    

 

Това е настоящият 120годишен цикъл по летоброенето 5 504 години.  

 

Това е за ориентация кое къде е.  

 

Това е точката на изгрева на Слънцето при пролетно равноденствие - движи се към светлосинята чертичка, която показва по ясно границата между съзвездията РИБИ- ВОДОЛЕЙ.    

 

Ето и другия ефект от това че оста на Земята не е перпендикулярна на орбитата `и и описва кръг около абсолютния север. Това въртене е в противапалажна посока на тази в която Земята се върти по орбитата си около Слънцето. Стова е свързан и термина ПРЕЦЕСИЯ. Тези въртения в различини посоки водят и до това че имената на съзвездията през годината са подредени в една посока, а през ерите в обратна.  

 

Тези които мислят че българите не са способни да си направят такъв календар могат да видят какъв телескоп са си направили до село Гърло.  
http://www.balkanmysteries.com/bg/?p=1020&lang=bg  

 

Това е маймунката от едноименната къща построена от Никола Фичев в Търново.  
1849 + 5504 = 7353 / 120 = 61 с остатък /33/ то ест МАЙМУН в цикъл ЗЕМЯ и за това маймуна е седнал.  

 

Именника на българските владетели  

 

Чаталарският надпис  http://lunaf.com/bulgarian/v-momenta/nebe-zvezdi-planeti-sazvezdiya-luna/

На този адрес можете да разглеждате кое къде е.  

 

Ето и още една датировка в Джагфар тарихъ  

 

Барс с рибешка опашка - БАРС в цикъл ВОДА - Кьолн  

 

Барс в цикъл ВОДА на дъното на патерна от съкровището в Наги Сент Миклош    

 

Година ЛАМЯ в цикъл ВОДА  

 

Медал отбелязващ въвеждането на Грегорианския календар - 1582 - MDLXXXII
http://www.nikolasschiller.com/blog/index.php/archives/2008/08/12/1464/
Интересното е че по системата на Българския календар с цариградското летоброене 1 582+5 508=7090/120=59 с остатък 10, което показва че това е 10-та година от стоидвадесетгодишния цикъл - ОВЕН.
За този медал е писал Йордан Вълчев в книгата си "Календар и слово"  

 

ФРИГИЯ -http://www.definegizemi.com/antik-eser/Phrygia/metal-eserler.html
Горе в дясно шестнадесетлъчната звезда за която се карат македонци и гърци, а тя си е БЪЛГАРСКА.
Бригите са живели на Балканския полуостров и по някое време си имат разправии с македонците и се преселвет в Мала Азия където поради липса на Б ги наричат Фриги.

 

Филип ІІ 382 - 336 -
http://afg-hist.ucoz.ru/photo/ai_kh_057_1/4-0-629
Ларец с костями македонского царя Филиппа II (382-336 гг. до н. э.), отца Александра Македонского с солярным символом на крышке.  

 

Орнамент от украсата на колесницата от Караново фиксиращ година БАРС в цикъл ВОДА.  

 

Датировка на тодина ЗМИЯ в цикъл ДЪРВО  месец ОВЕН  

 

Датировка на година ЗМИЯ в цикъл ДЪРВО месец ВОЛ  
Pomak:

--- Цитат на: Balkan в Септември 17, 2009, 21:19:22 ---Българският календар е най точен но заради пустата му политика се мотаме с разни Юлиански и Грегориански недомислици. http://www.svetogled.hit.bg/1_2.htm В този сайт няма уточнение защото няма претенции за налагане на календара като Български обаче като се справих с надписа на  Иван Асен ІІ http://ziezi.net/asen.html и се оказа че сме 7517 от сътворението на света - може би са имали в предвид някакъв потоп или са смятали годините на Ной и предците му.

--- Край на цитат ---

Балкане,
Без горещене и без патриотарски хипертонии - дай някакъв първоначален източник откъдето да е видно, че тоя календар е част от някакво историческо българско културно наследство, а не е измислен и натъкмен от някакви наши съвременници (плюс/минус 100 години от днеска, а?). И още - кой, кога, къде и как е използвал тоя календар и къде го има напечатан, написан, нарисуван на хартия, камък, дърво, пергамент, заешка кожа, брезова кора и пр.? Да ти кажа правичката - писна ми от безмозъчни позиции на хора, които толкова лесно стават оръдие на някаква българомразка политика!
Помака

Balkan:

Който може да разпостранява Българския календар http://www.facebook.com/group.php?gid=138830043878

T.Jonchev:
Напротив, Balkan, много си е точен Помак: т.нар. български календар е всъщност календар на Д.Съсълов / Йорд.Вълчев и има твърде малко общо с практиката у древните българи.

Balkan:
Много повърхностно гледате на нещата. Какво ще кажете за твърдението ми че "Тракийските конници" са датировки по Българския календар и всъщност няма никакви Траки, а става въпрос за Българи, тоест - траки и гяури са ни наричали гърците и турците но ние сме си Българи. Имам и теория (хипотеза ) по въпроса но ми е интересно какво можете да кажете до момента. ???

Който може да разпостранява Българския календар  http://www.facebook.com/group.php?gid=138830043878

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия