Автор Тема: Исторически източници за покръстването на българите  (Прочетена 14382 пъти)

Неактивен bozman

  • Знаещ
  • *****
  • Публикации: 129
  • Респект: 7
Цитат
И никога не съм твърдял, че Михаил от Балшенския надпис е Михаил III. Eстествено, че не е.
--- Папагалите твърдят това, а и не само това :).
Никой специалист не твърди подобно нещо. Измисляш си.
---Ще доуточня, че папагалското твърдение е, "името на Михаил от Балшенския надпис е приетото име на Михаил III". Ето това имах пред вид.

Въобще няма да споря. П.Димитров много съобразително си е замълчал и е предпочел да не си опъва нервите.
--- То за да спориш трябва да имаш аргументи, не е като да развяваш знаменце на манифестация,  ти очевидно нямаш такива аргументи.


Хубаво. Борис I никога не е съществувал,
--- Може и да е съществувал, но Балшенския надпис НЕ Е доказателство за неговото съществуване. Да не говорим, че има още двайсет "доказателсва", които индикират фантасмагорични  основания за съществуването на Борис I :   https://sites.google.com/site/runiyistoriabozman/dominus-michael-princeps-bulgarius .
 Защо е нужно да се вменяват толкова ментета основания за съществуването на един владетел, след като за неговото съществеване е нужно едно-единствено писмено основание !?
 Много просто, защото И ТОВА ЕДНО-ЕДИНСТВЕНО ОСНОВАНИЕ НЕ СЪЩЕСТВУВА "черно на бяло". а Борис II е кръстен на северния вятър, защото баща му много харесвал Херодот и Дионисий Периегет.
--- Ето това е първомайско знаменце за манифестация. :)
Аз също бих си мълчал умно, ако ми представят такива бетонни основания, що за животни са  ОΜΕΤΟΝΟΜΑΣΞΕΙΣ и ΒΟΡΗΣ и то основания облегнати на преводи на учени от най-висок ранг, не на балкански мужици, които превеждат βορησιν, като Бориша.
Дори бих допълнил "Да се запънеш като магаре на мост не значи правота", Легат.
Поздрави.
« Последна редакция: Юли 27, 2013, 18:02:44 от bozman »

БГ История


Неактивен bozman

  • Знаещ
  • *****
  • Публикации: 129
  • Респект: 7
Тъй като безхаберието по различните термини, като "кръщаване на българи" и "покръстването на българите" е отчайщо и трагично, ще приведа един текст от началото на 6 в., преди въстанието "ника" в Кпол.
А. П. Дьконов, "Византийски дими и франции", стр. 210 :


" Православните наричали монофизитите "манихеи", а монофизитите наричали православните "юдеи" и "самаритяни". Говорителят (тук се подразбира според мен, говорителя на Императора, тъй като е дадев на руски,като "мандатор", а мандатор означава, този който ръководи нещо) казва : "Замълчете юдеи, манихеи и самаритяни", като в центъра на обвинението очевидно са манихеите, а юдеи и самаритяни са присъединени за това, че от рано да се застрахова от противоположното обвинение. Прасините веднага след това подхващат":  Ти отричаш юдеите и самаритяните ? Богородица със всички нас, това е просто чудо "! Прасините не споменават манихеите и това е подчертано от говорителя: "Докога ще изобличавате сами себе си (т.е. манихейството) ? Прасините с ирония отвръщат: "Подлежи на проклятие, който не казва, че императора и истински вярващ". Царят (Юстиниян) разбира иронията и раздразнен отвръща: "Аз ви казвам на вас (като манихеи) кръстете се в единният Бог". Прасините по подсказване от ръководителите си подхващат: "Аз се кръстя в единният Бог (Христос)", като се подразбира, "а ти императоре се кръстиш в два Бога, т.е. разделяш Христос на две природи. Тогава императора заплашва че ще обезглави опонентите си. Към края на дискусията прасините предявяват към венетите по-понятни за масите обвинения в "елинизъм" и с проклятия напускат цирка. .
През следващите дни пламва въстанието "Нике".

   Виждаме, че още от началото на 6 в. има разлика КОЙ В КАКВО се е кръстил, манихеите се кръстят (навярно и в самият жест на кръстене има някакви разлики, с два пръста, с три пръста, с цяла ръка и т.н.) в единният Бог, защото са кръстени като монофизити, а обвинението към Юстиниян е, че поддържа две ипостази на Христос Бога, т.е. същата вяра, като на по-късният Константин Погонат и се кръсти в два Бога.
  За някои българи обаче, дори през 21 в. когато се каже "кръщение на българи", ( и това е изписано ИЗРИЧНО НА ПАМЕТНИЦИТЕ),  те завалийките все разбират "покръстването на българите". Е, закъде с тези турски потури моля, при Бешевлиев ли - тъкмо му слагам въжето на шията и на този Дон Кихотовец.

БГ История