Македония > История на македонските земи

Извлечение от обвинетелния акт срещу Трайчо Костов

(1/3) > >>

ALD:


На 10.11.1989г. БКП промени курса и тръгна в нова насока. Партията столетна и млада, грешна и неопетнена спешно се нуждаеше от герой, чието име да покаже, че в нея е имало здрави и реформаторски сили, чиито продължители извършиха на новата светла дата "нежна революция". Погледите се спряха на Горуня, но той изглеждаше повече сталинист, отколкото демократ. И тогава погледите се спряха на Трайчо Костов. За разлика от осъдените от Народния съд, които трябваше (те или наследниците им) да искат преглед по реда на надзора от Върховния път на присъдите им (или казано на депутатски: " да искат преглед по реда на преглада по реда на надзора"), новоизпечения герой набързо бе реабилитиран от Парламента. За да видим що за герой е това, ще сложа някои извадки от обвинителния акт срещу него. А за това, което ще сложа като извадки все още са живи тези, които го помнят.--- Цитат ---ПРИВЛИЧАТ СЕ КЪМ ОТГОВОРНОСТ:

1. ТРАЙЧО КОСТОВ ДЖУНЕВ - р. на 17 ани 1897г. в гр. СОФИЯ, българин, бълг. поданик; по професия публицист, с незавършено висше юридическо образование, жител на град София, бивш зам. председател на Министерския съвет и секретар на ЦК на БКП, до арестуването му директор на Бълт. нар. библиотека...

т. 5 Обвиняемият Костов със знанието и съгласието на ангр. разузнавателна служба е влязъл в тайни престъпни отношения с югославските ръководители; в кроя на 1944г. - с Кардел, в началото на 1945 - Джилис, и в 1946-1947г. - с Ранкович и Тито, с които се е споразумял за съвместни действия с цел България да бъде лишена от нейния нац. суверенитет,  териториална цялост и независимост чрез присъединявването й към Югославия и преди всичко за откъсването на Пиринския край в полза ва югославска Македония...
--- Край на цитат ---


Разбира се тайните преговори спокойно могат де се представят за фалшификаций, които да дискредитират народния герой. Въпроса е, че нещата не са се ограничили до това, а се подходило с размах, та тайното станало явно за мнозина:


--- Цитат ---Разложителната дейност, повеждана по инструкциите на правителството на Тито чрез неговите диплом. представители в България, особено се усилва, след като на мак. население в Пиринския край бе предоставена културна автономия, във връзка с което от югославска Македония бяха поканени учители за преподаване в училищата на тоя край литературен македонски език.

Приятелските отношения на България и мероприятията на нейното правителство, целящи подем и разцвет на националната култура на македонското население, коварно и подло се използват от апарата на Ранкович, за насаждане на противобългарска-титовска агитация в Пиринска Македония.

Изпратените в Пиринския край под формата на "учители" шпиони на Ранкович стават толкова нахални, че дори снемат в училищата портретите на Димитров и ги заменят с портретите на Тито, а също така изискват септемврийчетата да му се кълнат във вярност.


Пристигналите от Скопие "учители", пренебрегвайки законите на НРБ, самоволно си присвояват функции на местни органи на властта в селата на Пиринския край.
........
Целият този апарат от 100 "учители", няколко десетки "продавачи на книги" заедно с "артистите" и "режисьорите" от Белград в Скопие развиват разузнавателна и друга престъпна дейност в полза на Тито.
--- Край на цитат ---


Разбира се в извадките се твърди за "македонска нация" и че се целяло подем на националната култура на мак. население в Пиринския край - все пак това си било духа на времето; Сталин може да се е скарал с Тито, но Коминтерна не преосмислил въпроса за наличието на македонска нация. Пак от извадките се вижда, че тази нация в Пиринския край е трябвало да бъде учена на "родния" си език не от местни учители, а от специалисти изпратени от чужбина, които за по-добро преподаване на материала си присвоили и кметско-падарски функции.
Също в акта се жали за снетите портрети на Г. Димитров, но хората си спомнят, че са сваляни и портретите на Ботев и Левски - стига им на пиринци и само лика на др. Тито.

Всичко това обаче е показателно що за "герои" са били бълг. управници от онова време.

Avatarx:
Интересното е, че точно по този параграф за 'помакедончването' (посърбването?) никога не се е огласявало делото срещу Тр.Костов. Гузните са били доста повече и най-вероятно обвинението също не е било света вода ненапита. От друга страна, защо 'тогавашните управници', като и сегашните са същите. Ами вижте лицето Георги Пирински например. Баща му е най-точния пример на онова, което се нарича национален предател. Един от най-активните борци срещу българщината.

vekil:
И защо точно в Пиринска македония а не да речем в Шопско или Видинско.

Torin:
Avatarx, Георги Пирински е евреин, така че няма и не може да има угризения за извършеното от баща му или него самия. За тях, ние не сме нищо повече от добитък.

vvarava:
   Доколкото занм истинките причини за органидирания съдебен процес срещу   Трайчо Костов са политически и морални.Моралните са болнавите вождистки     амбиции на всяко от комуниситическити парвенюта (включително и неговите),а  политическите - опитът му да провежда сравнително по-самостоятелна полити   ка спрямо Съветския съюз.Конкретната причина,която озлобява Сталин (без ба  щицата никъде нищо не става) е идеята му,че информациата,която получават съветските другари за цялостния живот в България трябва да става по офици    ален пъ,а не  българите да бъдат задължени да я дават на всеки съветски деец.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия