БГ История

Общи приказки => Общ форум за историята => Темата е започната от: ALD в Януари 01, 1970, 02:00:00

Титла: Празниците: Покров на Пресветая Богородица 1.Х.910г.
Публикувано от: ALD в Януари 01, 1970, 02:00:00
(http://manastir.narod.ru/Oct/JOct01a.jpg)

В края на управлението на имп. Лъв Философ (886-911) арабите нападнали пределите на Византийската империя и подложили страната на опустошение.
На 1.Х.910г. по време на всенощното бдение св. Андрей Юродиви погледнал нагоре и видял във въздуха св. Богородица, обкръжена от пророци, апостоли и ангели. Тя покривала богомолците със своя омофор и се молела на Исус Христос.  Скоро арабите били прогонени от страната.
През 1164г. руския княз Андрей Боголюбски установил празника Покров Богородичен. Той построил и храм край Нерли посветен на този празник.

Според легендата Богородица спасила и жителите от турците на Самоков със своя покров - за да ги спаси от избиване, те ги покрила с бяло платно във вид на гъста мъгла. Затова у нас под влияние на Самоковската иконописна школа понякога Богородица се изписва в ръцете не с омофор, а с бяло платно.

На същия ден се чества и паметта на св. Йоан Кукузел, който бил българин по произход, родом от дн. Дурацо. С неговото име се свързва реформирането на византийско църковно пеене. Най-известното му произведение е "Полиелей на българката".