БГ История

България => Траки, славяни, прабългари... => Темата е започната от: debozman в Март 07, 2010, 12:00:20

Титла: От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: debozman в Март 07, 2010, 12:00:20
Представям материала в линк
https://sites.google.com/site/runiyistoriabozman/ot-koga-e-elinskata-asbuka-
поради наличието на много картинки, които не мога да съкратя - без тях материала губие своята фактологична основателност. Това е моят отговор на поста за Кирилицата.
Други графологични съображения, които се появиха след публикуването на този материал ( PDF -фа) е днешната новогръцка азбука. Тя е съставена от главни букви (които по същество са древногръцка кариграфия) и малки букви (известните на всички α, β, γ, и т.н.). Това са две КОРЕННО РАЗЛИЧНИ по изпис "сигнатури" в които НЯМА ГРАФОЛОГИЧНА ПРИЕМСТВЕНОСТ, характерни за коптска, кирилица, латиница, иврит и т.н. И няма как тази "шарения" да се квалифицира да древен метод, способ при формирането на гръцката азбука. Аз използвах един начин за дешифриране на руни (горе долу задоволителен с показаните от него резултати) и той е основан ИМЕННО на развитието на ъгловите руни в заоблени букви, които букви индикират кирилицата. Досега не е изведен материал ( и "закаченият" материал доказва липсата на предисторически гръцки букви) който да има ГРЪЦКА РЕЧ, от руни, докато БЪЛГАРСКА реч от руни има. Е, кой език и коя писменост са по-древни, новогръцката, която използва аналогиите на КИРИЛСКАТА АЗБУКА ИЗВЕДЕНА ОТ РУННИ, или старогръцката която използва аналогиите на кирилската азбука и НЯМА РЕЧ ПРЕДИ ІІІ в., СЪС САМОБИТНА ПИСМЕНОСТ. За мен древната старобългарска реч от руните е доказано по-древна, още повече, че от тези същите руни НИКОГА НИКОЙ НЕ Е ИЗВЕЖДАЛ СМИСЛЕНА РЕЧ. Това внася и нов аспек в стария спор за термините "старобългарска" или "църковнославянска". Очевидно старобългарска, тъй като по-древната реч от старобългарската е ИЗВЕДЕНА посредством новобългарският език без никаква намеса на църковно-християнски лингвинистични дадености или структури. Този материал действително е суров и спорен, но аз се надявам да бъде шлифован от съмишленици, още повече, че на отсрещната страна ( противниковата) е цяла цивилизована Европа. Това е предизвикателство, което никак не мога да подмина, нито ще се спра пред папагалските мнения на европейските и балкански преписвачи.

П.П. За представените снимки от поста за кирилицата съм р азочарован. Защо ?
1. Занимавал съм се известно време с фотография, (като всеки юноша) и правенето на снимка под известен ракурс (за изпъкване на релефа) Е, азбуката на фотографията. Тези снимки са направени така, че да заличат всеки релеф. Това умишлено ли е или поради незнание ?. Много ми е странно "такова" незнание.
2. Поставянето на окръжности с размерите на милиметри при линии в камък, за които дори сантиметови резки са проблемни (дали това са естествени повреди от "живота" на камъка или изкуствени линии) е смешно и неоправдано не само научно, то е направо детинско.
3. Да се тълкуват пък тези милимитрови окръжности не говоря.
4. Особено това е видно при един изпис най-вдясно на една от снимките. Трудно се забелязва дали е изрисано  V или  Y , обаче на "реставрацията" с фотошопа са принадени милимитровите окръжности като "обици". Навярно да се придаде припознатост със глатголицата. Не знам, кой е правил тези рисунки с фотошопа, но манипулации по паметниците в стил "Чудинов" са за собствено забавление - те няма как да бъдат обект на сериозен преглед и основание за каквото и да било.
5. Излагането на тези писмени паметници върху арлхеологични дадености (както за артефактите от файла тук, така и за артефактите от поста за Кирилицата) и квалификацията йм като "гръцки" поражда въпрос, който не е разглеждан сериозно, нито е коментиран (навярно поради липса на съответни тех. пособия). А той е :

ДОКОЛКО ТЕЗИ НАДПИСИ  ПО ВАЗИ И КАМЕННИ СТЕЛИ СА  СВЪРЗАНИ  С ВРЕМЕТО НА СЪЗДАВАНЕ НА ВАЗИТЕ И СТЕЛИТЕ ?

По мое мнение, те се свързват с времето на изработка по презумция, ОСНОВАНА върху давността на надписа. Но надписите са примитивни, а вазите - не. Това особено е валидно за така наречените "етруски" паметници. Там перфектно и прецизно изработени изделия от бронз, мед и сребро са изографисани с "етруско писмо". Примитивността на това писмо НЕ МОЖЕ ДА СЕ СВЪРЖЕ с технологията на самите изработки, т.е. те са артефакти от РАЗЛИЧНИ  ЦИВИЛИЗАЦИОННИ НИВА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО. И т.н.

Поздрави.
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: Атил в Март 07, 2010, 16:48:45
За съвремената гръцка азбука може и да си прав,доколкото ми е известно старата е създадена на базата финикийската.Със сигурност знам обаче  ,че Кирил и Методий са използвали знаци от старото българско писмо наречено "КАМ-ТЕЛЕ".Съществувал е дори такъв сакрален език ползван от жреческото съсловие.Някога една доцентка ми тикна един руско-чувашки речник под носа да открия дали в нашия  диалект има някакви подобни думи.(Защото следи от този кастов език са останали най-вече в чувашкия език днес)Не можах да намеря някакви прилики ,въпреки ,че има шевици ,графични стилистики при изписването на керамика например ,които са напълно еднакви.Това което забелязах беше друго-този език е много сходен с мъртвия шумерски език.Колкото до сакралния език на  духовенството той е бил нещо като латинския за католиците.След приемането но християнството и исляма от българите,старата им религия и всичко свързано с нея е било преследвано и унищожавано навсякъде по един и същ начин.Има писмени знаци и цели изречения с превод,оставен ни като  пример-илюстрация ,от Кул Гали,има ги и като графити по скали и керамика у нас включително и тук около мястотона старата крепост.Авторите обаче са били религиозни  и не са искали да се спират по на широко на тези въпроси.Според мен обаче тук става за произход на традицията на клинописното писмо!От което пък произлиза финикийската азбука.Шумерската е била известна на българите те са я наричали-"самра"а самата страна Самар!Ако някой се сети за нещо познато то нека да не е само за  магарешки или катърски самар...Има много места и селища в Близкия Изток ,Русия,и по света и у нас ,които носят това име!Пък ако щете и Самарското знаме.Както вече веднъж намекнах, името е  нещо много важно на този свят!Темата е хубава и полезна. 
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: debozman в Март 07, 2010, 18:18:28
За съвремената гръцка азбука може и да си прав,доколкото ми е известно старата е създадена на базата финикийската.
--- Тук във файла съм дал по-пригледно фиг. №2 от ПДФ -материала. Най вляво са фонетините стойности, първа колонка ранна финикийска, втора моабит и трета ранна иврит. Прилика на старогръцката със финикийската има САМО графично в 2 знака. В изписан с Y и Т изписан като Х. Вярвам, че се вижда добре. Че старогръцката азбука е създадена на база финикийска е фанариотски виц и то доста несполучлив, защото се вижда много добре, че такава "база" няма, дори съвсем незначителна.

Със сигурност знам обаче  ,че Кирил и Методий са използвали знаци от старото българско писмо наречено "КАМ-ТЕЛЕ".
--- Кои са тези знаци, къде са, нещо като линк или файл, че за пръв път чувам за тях. Помисли си много добре какво ще представиш, за да не се сърдим после за последствията - при мен гилотината пада автоматично.
Поздрави.
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: saradiva в Март 09, 2010, 14:27:17
Да си жив, Боцмане! :D Поредното ти качане по баир пак е дало резултати. Страхотно написано!..

Мисля си /пък аз като се замисля все едни "чаршафи" спретвам ;), ама този път шефът  :(е край мен и -йок.../, дали пък няма да излезе вярно това, което споменах в "Кирил и Методий" ???: в ИРИ са пишели с азбуката, разпространена сред общностите, обитаващи източните и южни части на Балканите, далече преди идването на беотийското племе и легионите /имам предвид датировката ти на "Боторита"/. Това всъщност е азбуката, наречена от крадльовиците "гръцка". Глаголицата пък е с прототип азбуката на местните от Западните части на Балканите - ТИДЕ и съответните части на Римската империя. Затова и в т.нар. Дунавска България няколко века пишат и на двете азбуки...

Може ли да се нарекат тези азбуки български? Според мен - да. Защото, както и ти твърдиш, важното е на какъв език са словата, написани с тези азбуки в най-древните открити паметници! /В малкото скрити от унищожението и преправянето от Грък и Рус/

Ами то тогава ще излезе, че гърчолята пишат с азбуката на древните българи, посрещнали ги на Балканите!!! :D
 И като се има предвид, че на ИРИ императорито до 5 в.са били с тракийски произход, кое ще й е гръцкото на империята тогава?! :D


Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: debozman в Март 09, 2010, 19:49:19
Цитат
Може ли да се нарекат тези азбуки български? Според мен - да. Защото, както и ти твърдиш, важното е на какъв език са словата, написани с тези азбуки в най-древните открити паметници! /В малкото скрити от унищожението и преправянето от Грък и Рус/
--- Ето във файла и една стр. от книга от папските хранилища. Дебела е колкото Библията – значи поне 200 – 300 стр. Изписана е с руни. И изписването много добре показва, че това е една обработена и квалитетна писменост - не е разчетена - мене чакат  ;). Ето такъв паметник е нужен на Асен Чилингиров и Б.Пейчев за доказване на изключително интересните йм хипотези – паметник йм липсва – става въпрос за писмеността на Етикус Иструм. Нямая ли писмен паметник с писмеността на Е.Иструм – работата е без напредък и хипотетична.


Цитат
Ами то тогава ще излезе, че гърчолята пишат с азбуката на древните българи, посрещнали ги на Балканите!!! :D
--- Това ми е и предчуствието на ме. Гледайки абсолютно примитивните опити на гърците по време на ІІІ – І в. пр.н.е. по камъни и вази, няма здрав разум да се говори за „гръцка цивилизация” преди този период. Това си е крито-микенска цивилизация.


Цитат
И като се има предвид, че на ИРИ императорито до 5 в.са били с тракийски произход, кое ще й е гръцкото на империята тогава?! :D
--- Това е указано в паметниците „ и римските императори, които започнаха да се наричат гръцки”. Т.е. „гръцки” не е индикация на народност, а на нещо друго, защо 4гръцка” народност няма по това време. Има ахайци, пелопонесци, по името на градовете в които са и т.н.
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: vekil в Март 09, 2010, 21:32:52
За съвремената гръцка азбука може и да си прав,доколкото ми е известно старата е създадена на базата финикийската.
--- Тук във файла съм дал по-пригледно фиг. №2 от ПДФ -материала. Най вляво са фонетините стойности, първа колонка ранна финикийска, втора моабит и трета ранна иврит. Прилика на старогръцката със финикийската има САМО графично в 2 знака. В изписан с Y и Т изписан като Х. Вярвам, че се вижда добре. Че старогръцката азбука е създадена на база финикийска е фанариотски виц и то доста несполучлив, защото се вижда много добре, че такава "база" няма, дори съвсем незначителна.

Със сигурност знам обаче  ,че Кирил и Методий са използвали знаци от старото българско писмо наречено "КАМ-ТЕЛЕ".
--- Кои са тези знаци, къде са, нещо като линк или файл, че за пръв път чувам за тях. Помисли си много добре какво ще представиш, за да не се сърдим после за последствията - при мен гилотината пада автоматично.
Поздрави.
Произхода на елинската азбука от финикийската е легендарен. Така наречения Кадъм, я е донесъл основавайки Тива. Всъщност това са били букво-числа.  В тоя смисъл трябва да се търси и фонетиката на знаците, защото таблиците със руни, букви, знаци(което е едно и също), и фонетичните им значения, са стотици, цяла джунгла е. Обикновенно се търси система, и правилно системата трябва да се търси във живи, изолирани от обстоятелствата езици. Търсенето на аналогия в мъртви езици води до мултиплициране на субективността, грешките, неправилен прочит и на двата сравнявани езика, до измисляне на богове, измисляне на религии, измисляне на обществени отношения и щипка Фол или щипка Деникен, отиди та се не виде. Присвояването на звук към даден знак трябва да е категорично, териториално обусловено, и да съответства на позната азбука. Една от азбуките познати в развитие(може би) е кирилицата, за гръцката азбука, пък и латинската ;D, някой се беше изказал че не и е много чиста историята, тоест подлага на съмнение някои азбуки. Древен съмишленик на Боцман, чудно, що и до днес толкова превратно го тълкуват. Той си го е казал в прав текст, докато некои други азбуки, не е известен произхода им, отгде са дошли, кой ги е измислил, пък може и да не е той, пък може и да нема такива азбуки, а да са некакви други, за нашта азбука всичко е ясно.И никой не оспорва азбуката и правото и, тоест, произхода и.
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: Атил в Март 13, 2010, 15:51:44
Преди покръстването българите са ползвали гръцката азбука и са нямали необходимост от друга.Необходимостта се появява след покръстването.По същия начин както и в Русия,но на тях им е съдействал Цар Симеон(Шамгун).Кирилицата не е глаголица и създадена по поръчка на хазарите и Кара Булгар .От Константин-Кирил Философ(Куштан по народному...)Останките от знаците на Кам-Теле както и този език не са легендарни има ги дори в пещерите по поречието реките Бели и Черни  Лом.Ако публикуват материала за "Малко известната история...",ще сложа няколко снимки от няколко места в третата част.А гръцката азбука да си произхожда откъдето си иска,има хора които получават заплати и пенсии за тази работа.Нека да ни осветлят по въпроса.
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: debozman в Март 13, 2010, 23:23:03
Цитат
Доколкото знам етруските са се наричали"туски",оттам и името на гр.Тоскана.
--- Други казват „тури” и от там Торино. Кой както му кефне.

Цитат
Нищо на този свят не пада просто така от небето или изведнъж да изчезне и се изпари безследно.Следите остават,но за нас лошото е че нарочно много са ни разсипвали културата и са заличавали следите.
--- И на плоча № 3 от Боторита са пекли чушки, ама както виждаш 4200 руни с българска реч. Когато му „дойде времето” както казваше покойната баба Ванга (лека и пръст) и от „дъното на морето да е закопано пак ще излезе”.


Цитат
Преди покръстването българите
--- Ти за кое покръстване говориш, за ІV в. когато българите са в римската армия, за V в. когато Виталиан вдига възтание за владиците в Мизия и Тракия, за VІІІ в. когато се покръства „хана”, за 1961г. когато се покръстваха циганите, или за 1985 г. когато се покръстваха турците. Всички тези покръстени мизи, траки, цигани и турци в момента са българи.
Цитат
са ползвали гръцката азбука и са нямали необходимост от друга.
--- Говориш като адвокат на мнозинството в Парламента. Ти откъде имаш информация за техните „нужди” и „необходимости” ?

Цитат
Необходимостта се появява след покръстването.
--- Ами няма никакво индикирано покръстване в историята на българския народ. Има индикирано покръстване на някой си Богорис и клана му.
Цитат
По същия начин както и в Русия,но на тях им е съдействал Цар Симеон(Шамгун).
--- Откъде разбра, че Симеон е „цар” ? Още по ми е интересно пък за Шамгун ? Да не е Шогун ?

Цитат
Кирилицата не е глаголица
--- Ти колко години мисли за да измислиш това гениално откритие, че кирилицата не е глаголица ?

Цитат
и създадена по поръчка на хазарите и Кара Булгар
--- Няма племе „хазари” в източниците. Това са измислици на шебеците от руските канцеларии на империята. И виенските. За поръчката си прав - плащано е чрез Чейз Манхатън Бенк, от Кара Булгарите.

Цитат
.От Константин-Кирил Философ (Куштан по народному...)
--- Куштан от „окумуш” ли идва ? Или от каштан – халат ? Вярно е за Куштан. Целият народ така му е викал : Куштане , Куштане, спасителю Наш!

Цитат
Останките от знаците на Кам-Теле
--- Ти май ще да казваш нещо за тези знаци и да ги покажеш, но . . .нещо позабрави. Пийни чай, замези със шекер - освежи се, но не забравяй чоджум.

Цитат
както и този език не са легендарни има ги дори в пещерите по поречието реките Бели и Черни  Лом.
--- За знаците както и да – може и да ги има в тези пещери, но тъй като не ги показваш, най-вероятно е да ги няма. Езика как се е съхранил в пещерите ми е по-интересно ? Сигурно като ехо – перпетум-мобиле ?!

Цитат
Ако публикуват материала за "Малко известната история...",
--- Ами публикувай го тук. Или ще ти се карат началниците ?

Цитат
ще сложа няколко снимки от няколко места в третата част.
--- Ще, това, ще онова, ще. . .светлото бъдеще …

Цитат
А гръцката азбука да си произхожда откъдето си иска,има хора които получават заплати и пенсии за тази работа.Нека да ни осветлят по въпроса.
--- Ами те това правят вече 100 г. – осветляват българското „мълчание на агнетата”. Нищо ли не си чул по въпроса ?
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: Атил в Март 14, 2010, 12:21:15
Дървения философ си е дървен отвсякъде,времената на появяването и ползването  и поръчките ,заради необходимостта на двете азбуки ,глаголицата и кирилицата са различни.В 4 век Византия и Рим са били данъкоплатци на българите а ако не е била мощната хазаро-булгарска империя днес и ти можеше да се казваш  Хасан,защото Европа арабите щяха да я ислямизират.Ако нямаше други да четат в този форум вообще нямаше да се занимавам с подобни дървени философии и свободни съчинения.Те твоите "авторитети" много деситилетия точно с това се занимаваха.Аз се водя по фактите и по българските извори първо ,но истината винаги е една и не е трудно да се види и  чрез другите извори.Стига да можеш или да искаш.Покръстването е било опит на част от оногурската аристокрация ,водена от престолонаследника от рода Дуло да направят християнството държавна религия.Опита не успял и заради това той не получил и трона.Информация имам точно от техните посланници Маркар Каратун и Арслан Тертер и още .че те през цялото време са писали с гръцката азбука на своя роден  булгар-тюркски език.Защо е била нужна друга азбука след покръстването питай учителката си от 4 клас.Ти явно не знаеш какво са руните но аз като шамански потомец  отдавна се поитересувах,от любопитсво."Цар"е стара титла равнозначна на Кан и Император,Симеон е бил такъв защато се е обявил без да пита никого или да му се моли да го признае.Създал е традиция която е призната от света е до днес!Борис е наложил християнството не толкова по външно политически причини а по вътрешни.Огромна част от славяните  вече били такива.Те го подкрепяли в борбата му да укрепи властта за себе си и наследниците си.Знаците за които става дума отдавна са известни на учените,те не са само в днешна България.Не съм толкова добре технически оборудван ,но ако излязат трите части на материала ,който съм превел,ще намеря начин да снимам  поне от две места.Например Димитър Овчаров отдавна е публикувал и снимал много неща.Много сте нагли и самонадеяни и самомнителни  безбожни копеленца,но ви обръщам внимание само заради другите.Защото много са лъгани и баламосвани,че и редовно прецаквани все от такива "учени"и тарикати.Аз обичам да си пийвам кайвенце с локум,не си падам много по чая.Светло бъдеще ще има след Второто Пришествие на Исуса Христа!
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: T.Jonchev в Март 15, 2010, 10:14:33
Много забавно. Хайде, Боцмане, да те видя сега!
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: saradiva в Март 16, 2010, 10:34:30
 :D Боцмане!!!
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: debozman в Март 16, 2010, 20:34:29
--- Здравейте,
На приятел не се отказва, на жена пък – никога! Нека се позабавляваме – smoke time.

Цитат
Дървения философ си е дървен отвсякъде,
--- Уточнявам, Атила говори за Буратино на Буо. За Мели ще говорим по-късно.

Цитат
времената на появяването и ползването  и поръчките ,заради необходимостта на двете азбуки ,глаголицата и кирилицата са различни.
--- Той е съхранил поръчките в счетоводната си книга и в най-скоро време ще ни ги покаже, ако не са държавна тайна, разбира се. Аз обаче подозирам, че кирилицата се е ползвала в четни дни, а глаголицата – в нечетни.

Цитат
В 4 век Византия и Рим са били данъкоплатци на българите
--- Чу ли Легат, ІV в. и Византия, е !? !? – после да нямаме, ама това или онова. Българите владеят Европа от Британия до Витиня и от Северна Африка до Бяло Море ( край земя Франц Йосиф).

Цитат
а ако не е била мощната хазаро-булгарска империя днес и ти можеше да се казваш  Хасан,защото Европа арабите щяха да я ислямизират.
--- Значи мощната хазаро-булгурска Империя има тези граници. Машалла. Че къде ли е била столицата – да не са Соломоновите о-ви, бе Атила, където ни ги свиха французите ?

Цитат
Ако нямаше други да четат в този форум вообще нямаше да се занимавам с подобни дървени философии и свободни съчинения.
--- Защото твоите фактологии дотук са бетонни. Аферим.

Цитат
Те твоите "авторитети" много деситилетия точно с това се занимаваха.Аз се водя по фактите и по българските извори първо,
--- Кой е български извор за теб ? Къде е ? Какъв е ? Какво е ?

Цитат
но истината винаги е една и не е трудно да се види и  чрез другите извори.Стига да можеш или да искаш.Покръстването е било опит на част от оногурската аристокрация ,водена от престолонаследника от рода Дуло да направят християнството държавна религия
.
--- Става въпрос какво виждам за оногурина Теодосий от Испания. Ашкоосун.

Цитат
Опита не успял и заради това той не получил и трона.
--- Чакай чоджум, за кой трон стана въпрос ? Къде е този трон – в камъшите на Астрахан ли или на Хавайските о-ви, при дедите на Обама ?

Цитат
Информация имам точно от техните посланници Маркар Каратун и Арслан Тертер и още .че те през цялото време са писали с гръцката азбука на своя роден  булгар-тюркски език.
--- А, а, и аз имам информация от Маркар Кратун и Арслан Тертера ( от семейството на териерите). Донесоха ми я лично вчера. На своя роден език са я писали – турски с гръцки графеми и малко финикийски диалект. Не мога да я покажа в момента – Кралят Карлос ІІІ я поиска да я разгледа, веднага щял да я върне. Снахичката (бившата журналистка) там ще е причината, че Краля повече си обича да се пличка в басейна.

Цитат
Защо е била нужна друга азбука след покръстването питай учителката си от 4 клас.
--- Другарката Захариева, милата ми тя – ще я попитам като се видим след време, ти нали не бързаш ?! Ето тук живееше 43.208012, 27.901163 малко по-надолу от училището.


Цитат
Ти явно не знаеш какво са руните
--- Тц, не знам, но вярвам, че ще ми кажеш ! Руини предполагам в Каракум.

Цитат
но аз като шамански потомец  отдавна се поитересувах,от любопитсво.
--- Абе шаманите са такива, любопитни. Завиждам ти за родословието, шаман да си на тези години !
Цитат
"Цар"е стара титла равнозначна на Кан и Император,Симеон е бил такъв защато се е обявил без да пита никого или да му се моли да го признае.
--- А Шаман на какво е равнозначна, на Папа или Далай Лама? Питам само, да не се разядосаш. И без да пита се обявил за цар ?! Ба-а-ти пича, тоя бил страшен бе – сега го научавам. Предполагам и останалите, сега го научават.

Цитат
Създал е традиция която е призната от света е до днес!
--- Аз се чудех защо всеки сам да се обявява за цар и да не пита никого, а то откъде било – от цар Симеон. Ето затова имаме днес 1 500 000 царски рода в българско. Цар до царя мила моя майно льо . . . ама нямат царство, НО ще имат с помощта на Шаман Атил

Цитат
Борис е наложил християнството не толкова по външно политически причини, а по вътрешни.
--- Именно по вътрешни, защото християнството е вътрешна политическа болест. Не се е казвал Борис, а Борслан, на Арслан Тертера унука, от Маркаровите. От този род е и адмирал Макаров, където съсипа турската флота край нос Калиакра, мискинина и затова И българските моряците носят третата чертичка на галуните си (по съвместителство) - да се помни кога турци бой са яли по море.


Цитат
Огромна част от славяните  вече били такива.
--- Те са си били болнави още по рождение, казва Нестор. 10 000 000 болнави навлеци в Европа от . . .абе я кажи откъде дойдоха хорицата, че не се сещам, от Улан Уде ли беше, или от Казълкум ?

Цитат
Те го подкрепяли в борбата му да укрепи властта за себе си и наследниците си.
--- Аха, били му направили дървени подпирачки от тръстика около аула. Сега на тези подпирачки йм викат „парапети”. После продължили парапета от аула до манастира, да се подпира Борслан, като се замонаши.

Цитат
Знаците за които става дума отдавна са известни на учените,те не са само в днешна България.
--- Чудна работа, че къде може да има „знаци” на друго място освен в България ? Я си помисли, да не бъркаш нещо ?!

Цитат
Не съм толкова добре технически оборудван ,но ако излязат трите части на материала ,който съм превел,ще намеря начин да снимам  поне от две места.
--- Тук нещо се обърка българската реч с тохарското произношение на тюркската лингвистика. Дръж се за парапета, бе човек, вземи се в ръце с речта.

Цитат
Например Димитър Овчаров отдавна е публикувал и снимал много неща.
--- Абе той е оборудван, превел е много части материал и сНема от десетина места. Не се мери с него – той е от голямото добрутро.

Цитат
Много сте нагли и самонадеяни и самомнителни  безбожни копеленца,но ви обръщам внимание само заради другите.
--- Айц, сакън, Атил, Аллах да те порази – кой е безбожник бе ? От Мека свещен пясък имам и от Медина – чакъл по който е ходил Мохамед. Ти к,во имаш –шамански магарешки фъшкии от Азия !

Цитат
Защото много са лъгани и баламосвани,че и редовно прецаквани все от такива "учени"и тарикати.
--- Шъ та убадя на мюфтията ! Другият месец, ориз, нахут, олио и боб ще видиш кога си видиш гърба. Помощи от Аятолаха на Сауди за такива като тебе – ЙОК !

Цитат
Аз обичам да си пийвам кайвенце с локум,
--- И кавето ще ти бъде спряно. Ако искаш пари – ханъмата на пилона в х-л Хемус. Ако не се оправиш – мобилизация при Бин Ладен, да обезвреждаш американски мини.. Да ти дойде акъла.

Цитат
не си падам много по чая.Светло бъдеще ще има след Второто Пришествие на Исуса Христа!
---  Ще се наложи да употребиш локума по друг начин, като те обадя на мюфтията и те грабнат гавазите с рязаните манлихери! Отивам да те доложа на мюфтията и да отменя изхранването от правоверните на безбожник като тебе ! Ай Аллах, какво доживях да срещна, ай, ай !

Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: Атил в Март 16, 2010, 21:20:06
Отдавна не бях се развеселявал толкова ,ти чоджум наистина си бил смешен чиляк!В събота който е духовен ден на извънземните ще снимам и ще изцитирам и аз нещо...Оказа се май ,че съм бил оборудван технически благодарение на Всевишния и общо  казано на Господа Бога де ...Глаголицата е била с мераци за славянска азбука ,но нещо не и се  е получило,не и било писано и то поради кефа на скапания ви василевс.Затова пък българската азбука е обречена на безсмъртие!Византия е мъртва завинаги ,но Булгария е жива.И то по причини които са непостижими на този етап за твойто ограничено самосъзнание и образование.Недей да се нервираш ,ако им е писано на такива като теб то когато му дойде времето ще се наредите в редиците на просветените хора.
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: saradiva в Март 17, 2010, 01:30:49
 :D :D :D :D :D
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: Атил в Март 20, 2010, 23:34:04
Тъй като обещах за събота трябва да се направи нещо по въпроса.По темата за словените и християнството реших и аз да изцитирам нещо и го добавих там за повече яснота.Аз съм фен както се казва сега на отец Паисий и държа за простия народец да знае ,да чуе, прочете и разбере.Приготвил съм много" смешни" снимки и картинки за писмената ,но най вероятно утре ще ги добавя.Обаче който се интересува от история а не от историческа фантастика и публицистика да знае ,че по въпроса е поработил добре и съвестно един човек от България. Има публикация на български и в руския сайт на "Болгар Иле".Който желае може да види ТУК://balgarite.interbgc.com/Когато пусна снимките ще бъдат придружени с малък коментар,още малко да се посмеем пък после -който от където е...
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: debozman в Март 21, 2010, 04:58:33
Тъй като обещах за събота трябва да се направи нещо по въпроса.По темата за словените и християнството реших и аз да изцитирам нещо и го добавих там за повече яснота.Аз съм фен както се казва сега на отец Паисий и държа за простия народец да знае ,да чуе, прочете и разбере.Приготвил съм много" смешни" снимки и картинки за писмената ,но най вероятно утре ще ги добавя.Обаче който се интересува от история а не от историческа фантастика и публицистика да знае ,че по въпроса е поработил добре и съвестно един човек от България. Има публикация на български и в руския сайт на "Болгар Иле".Който желае може да види ТУК://balgarite.interbgc.com/Когато пусна снимките ще бъдат придружени с малък коментар,още малко да се посмеем пък после -който от където е...

И Б.Шкодров е почитател на фантастиката като тебе Атиле!
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: Атил в Март 23, 2010, 19:55:41
Абе кой е фантаст и кой не е то ще се намери кой да прецени,ама да вземете да понаучите малко поне българската история та да не пишете глупости в този сайт.Затруднен съм да отпечатам картинките  не са у мен в момента дадох да ги сканират ,но човека заминал спешно.Обаче ще се върне тия дни и ще ги пратя .Всичко което е лъжа и заблуда рано или късно ще отстъпи място на истината.Историята и тя е наука като останалите точни науки,защото всичко  което се е случило на този свят си е било точно така както се е случило а не както на някои им се иска.
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: kolevski в Май 30, 2010, 22:21:56
Цитат
Доколкото знам етруските са се наричали"туски",оттам и името на гр.Тоскана.
--- Други казват „тури” и от там Торино. Кой както му кефне.

Цитат
Нищо на този свят не пада просто така от небето или изведнъж да изчезне и се изпари безследно.Следите остават,но за нас лошото е че нарочно много са ни разсипвали културата и са заличавали следите.
--- И на плоча № 3 от Боторита са пекли чушки, ама както виждаш 4200 руни с българска реч. Когато му „дойде времето” както казваше покойната баба Ванга (лека и пръст) и от „дъното на морето да е закопано пак ще излезе”.


Цитат
Преди покръстването българите
--- Ти за кое покръстване говориш, за ІV в. когато българите са в римската армия, за V в. когато Виталиан вдига възтание за владиците в Мизия и Тракия, за VІІІ в. когато се покръства „хана”, за 1961г. когато се покръстваха циганите, или за 1985 г. когато се покръстваха турците. Всички тези покръстени мизи, траки, цигани и турци в момента са българи.
Цитат
са ползвали гръцката азбука и са нямали необходимост от друга.
--- Говориш като адвокат на мнозинството в Парламента. Ти откъде имаш информация за техните „нужди” и „необходимости” ?

Цитат
Необходимостта се появява след покръстването.
--- Ами няма никакво индикирано покръстване в историята на българския народ. Има индикирано покръстване на някой си Богорис и клана му.
Цитат
По същия начин както и в Русия,но на тях им е съдействал Цар Симеон(Шамгун).
--- Откъде разбра, че Симеон е „цар” ? Още по ми е интересно пък за Шамгун ? Да не е Шогун ?

Цитат
Кирилицата не е глаголица
--- Ти колко години мисли за да измислиш това гениално откритие, че кирилицата не е глаголица ?

Цитат
и създадена по поръчка на хазарите и Кара Булгар
--- Няма племе „хазари” в източниците. Това са измислици на шебеците от руските канцеларии на империята. И виенските. За поръчката си прав - плащано е чрез Чейз Манхатън Бенк, от Кара Булгарите.

Цитат
.От Константин-Кирил Философ (Куштан по народному...)
--- Куштан от „окумуш” ли идва ? Или от каштан – халат ? Вярно е за Куштан. Целият народ така му е викал : Куштане , Куштане, спасителю Наш!

Цитат
Останките от знаците на Кам-Теле
--- Ти май ще да казваш нещо за тези знаци и да ги покажеш, но . . .нещо позабрави. Пийни чай, замези със шекер - освежи се, но не забравяй чоджум.

Цитат
както и този език не са легендарни има ги дори в пещерите по поречието реките Бели и Черни  Лом.
--- За знаците както и да – може и да ги има в тези пещери, но тъй като не ги показваш, най-вероятно е да ги няма. Езика как се е съхранил в пещерите ми е по-интересно ? Сигурно като ехо – перпетум-мобиле ?!

Цитат
Ако публикуват материала за "Малко известната история...",
--- Ами публикувай го тук. Или ще ти се карат началниците ?

Цитат
ще сложа няколко снимки от няколко места в третата част.
--- Ще, това, ще онова, ще. . .светлото бъдеще …

Цитат
А гръцката азбука да си произхожда откъдето си иска,има хора които получават заплати и пенсии за тази работа.Нека да ни осветлят по въпроса.
--- Ами те това правят вече 100 г. – осветляват българското „мълчание на агнетата”. Нищо ли не си чул по въпроса ?

Няма племе „хазари” в източниците
МОЛЯЯ няма племе Хазари!
И си ми дошъл да спориш тук и да се правиш на умен???
Няма умен има само истина!
Колкото и да се правиш на знаещ не умен как ще ми докажеш че няма хазарско племе?????Не е имало!
Извинявай но аз имам книги по въпроса и т.н.
Колкото искаш си жонглирай с думи но не си по умен от Игор Шафаревич например.
Ти да не издаваш книги НЕ!
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: Атил в Юни 01, 2010, 08:51:08
Като преглеждах сайта забелязах тук,че съм забравил да спомена за гръцката азбука,че произхожда от финикийската...А колкото до "несъществуването" на хазарите да вземете да си спомните поне при кого е ходил Константин Философ в Крим.Във всеки случай не е при руснаците или шведите,нито в някаква славянска страна,както се изказа неотдавна руския патриарх.Никой не може със сигурност да каже кога и от къде е гръцката азбука,защото никъде не е записано,за нейния произход можем да съдим само по косвени доказателства.Но кой и кога и защо е създал българската азбука е записано в българските летописи от Арслан Тертер,родом от Дунавска България.От Кирил и Методий /това са монашеските им имена/,"за да няма различия при написаното",както се е изразил самия той.Двамата братя са българи по баща,чиято служба при византийците започва именно в Крим...Имал е две жени едната хазарка а втората му жена е била византийка.
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: debozman в Юли 30, 2010, 08:29:05
  --- На Колевски няма да опонирам, че той с неговия Игор Шафаревич направо ме уби. Оставям го да си гука с него.
На тебе Баба Атил – ще отговоря, че си ми по-симпатичен.   

Като преглеждах сайта забелязах тук,че съм забравил да спомена за гръцката азбука,че произхожда от финикийската.
 --- Произхожда маняна. Ти виждал ли си финикийска азбука ? Ако беше виждал нямаше да говориш фанариотски глупости.   

.А колкото до "несъществуването" на хазарите да вземете да си спомните поне при кого е ходил Константин Философ в Крим.
 --- Ето по  повод на това изявление е и този мой пост. Всички повтаряте като шарени папагали, каквото сте чули от червените папагали, какво е казано по въпроса. И смятате, че имаме достоверна информация. Ама някой да си направи труда да прочете първоизточниците, които описват ходенето на Константин ? Ако бяхте си направили този труд щеше да ви светне, на теб Атила и на тебе Колевски,че ХАЗАРИ НЯМА УПОМЕНАТИ в първоизточника. Нито пък говора йм е тюркски.   

Но кой и кога и защо е създал българската азбука е записано в българските летописи от Арслан Тертер,родом от Дунавска България.
 ---- Изявлението на твоят Арслан измислен в Московията, защо няма потвърждение от НИТО ЕДИН ПАМЕТННИК от ІХ или Х в. бе Бабам Атил ? Ще ти кажа. Защо е менте това сведение и е продукт на ХІХ в. Аверката ти от КГБ не ти ли спомена?.   

От Кирил и Методий /това са монашеските им имена/,"за да няма различия при написаното",както се е изразил самия той.
 --- Монашеското име Кирил е прието от Константин 50 дена преди смъртта. Той никога преди това не е бил монах. Легатус исказа едни мисли за два етапа на монашество, но дори да е прав, този първи етап на замонашване, при който е назначен за библиотекар изключва смяна на името. Поради простата причина, че И СЛЕД КАТО Е БИБЛИОТЕКАР продължават да го наричат Константин. Така, че име Кирил няма как да има упоменато в летописи, тъй като СЛЕД КАТО Е КИРИЛ, той не мърда от леглото. От там е направо погребан в митрериума под църквата Св.Климент. Защо е погребан в митрериума Булгаро ще ти обясни по подробно.   

Двамата братя са българи по баща,
 --- Никъде Леон не е упоменат като българин. НИКЪДЕ в никакъв източник.   

чиято служба при византийците започва именно в Крим.
 --- Започва в Крим – топки на търкалета, измислени от московските алкохолици. Константин заявява, че е преселник в Солун. Това да си го чувал ? Пише го черно на бяло в паметник от ІХ в.   

Имал е две жени едната хазарка а втората му жена е била византийка.
 --- Е как ще е „византийка”, като понятието „византиец/ийка” НЕ Е ЕТНОСТНО ПОНЯТИЕ. Чорба-каша пак ти е в главата от руски читанки Баба Атил. Никъде не е казано, че 7-те деца на Леон са от две жени. Това пак е манафска московска измислица.
Поздрави.   


Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: гол гъз в Юли 30, 2010, 10:48:40
Ей боцман ти си бил майтапчия бе! Браво! Ей за тва писах снощи , в тия теми "...има много матриял.." както  казваше бай Тошо! То май ако човек иска да бъде съвсем коректен не трябва да твърди нищо , а да го удари на майтап! Дай боже някога да разберем що наистина е е ставало някога и още по-добре ако успеем да се договорим за него!
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: Атил в Юли 30, 2010, 10:54:36
Гръцката азбука произлиза от финикийската.До този извод е стигнала световната историческа наука.И аз съм склонен да се съглася.Вземи да поразгледаш и ти финикийската азбука и може да се сетиш ,че има нещо такова.
На Кирил и Методий и дядо им и баща им са били българи на служба при византийците.Ние сме ги наричали "румци" а славяните "ромеи",как са ги наричали латинците вообще не ме интересува,не ми влиза в работата и няма нищо общо с нашата история...!
А се казва "византиец" защото е поданик на Византия,както сега се казва "американец" ако е гражданин на САЩ, независимо ,че е японец!Това са елементарни неща,но когато човек не е свикнал да мисли трябва да му се обяснява като на малко дете.
Българските имена на Кирил и Методий са -Куштан-Баксан и Банджа,Нашите летописци ги споменават с тези имена.За Кирилицата се казва,че я създал Куштан-Баксан,за дунавските българи!
За хазарите недей да разсъждаваш повече,че става много смешно...,днес близо 90% от евреите в Израел са от хазарски произход.
Византийците ли да упоменат че Лъв бил българин?Бая ще има да почакаш.Това са потомственни военни от рода Билиг.По време на политическата и династична криза в България,други също са емигрирали.На Азан Тукта/който възтанановил власта на рода Дуло/,баща му отишъл на служба при аварите...Банджа/Методий/поел задълженията на баща си,както се полага.Когато са се родили баща им е бил на служба в друг гарнизон,в Крим.После са го преместили в Солун.
Мисията им на братята е била и при хазарите и при аланите,били приети много радушно,но императора спешно ги отзовал...Така казват нашите хора.
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: гол гъз в Юли 30, 2010, 23:41:09
Господа съжалявам, но ще бъда малко досаден и ще предложа съвсем нова версия за "ДЕЛОТО НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ"и присъдружните им теми! Основното в моята теза е, че голямото значение което се отдава на ДЕЛОТО НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ е по ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИЧИНИ още от 893г. и, че затова истината не може да е там ! Моето твърдение е , че народите в света които са ползвали и ползват  КИРИЛИЦАТА и са получили културен тласък чрез нея имат само едно най-важно място където трябва да полагат цветя и да бият чело в земята и това място е ПЛИСКА! Там трябва да направим един мемориал на Борис Първи където това да става, вместо да се ходи в Рим на гроба на Кирил, а не е лошо да положим усилия да му намерим гроба на него и Симеон и Ръсате! Кирил и Методий имат само непреки културни и политически заслуги за нашата азбука и култура, докато най-важното е  извършено под политическото ръководство и със твърдата воля на Борис и българският елит който няма нищо общо със Кирил и Методий, двамата иператори и патриарси на Византия и папите в Рим по-това време! Всъщност всичко свършено в България от Борис и българите е против всичко което са искали всички горепосочени!
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: гол гъз в Юли 30, 2010, 23:54:59
Боцман всъщност Атил в известен смисъл е прав ако е отбелязъл, че делото на двамата братя започва от Крим! То наистина не започва оттам, но това посещение по-случайност има голямо значение за полическите переспективи на делото им! Там Кирил на млади години е ДЪЛДИСАЛ в пристанището на Херсон и извадил от там Кокалите ,т.е. МОЩИТЕ на Климент , четвъртият папа станал мъченик за вярата като е удавен там в 99г. И за това когато отиват с Мето във Рим папата ги посреща като стари дружки и освещава делото им защото те му подаряват тия свети мощи, което е голям ихтибар! За това и Кирил е погребан в църквата на името на същият тоя Климент ! По интерестното обаче е че докато стоял в Херсон половин година за да научи хазарски Кирил се е запознал с някакви РОЖКИ БУКВИ и БИБЛИЯ написана с тия РОЖКИ БУКВИ! Покрай тях се завихрят сумати предположение и хипотези макар никой да не знае нищо за тях освен посоченият пасаж  в житието  му! А за мисията му в Хазария мога да кажа , че е минала УСПЕШНО и БЕЗРЕЗУЛТАТНО !
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: гол гъз в Юли 31, 2010, 00:22:34
бЕЗРЕЗУЛТАТЕН ТЪЙ КАТО СЪС СИГУРНОСТ ОТ НЕГО СЕ Е ИСКАЛО ДА ОБЪРНЕ В ХРИСТИЯНСТВОТО владелската класа на хазарите! Ясно е , че те не са християни, а юдеи каквито са Кърк Дъглас , чието име е Исур Демски в царска Русия и от там и синът му Майкъл Дъглас ! С хазарска кръв са и Пол Нюман, Харисън  Форд,Мерил Срийп , Майкъл Болтън и много други! Ако Кирил беше свършил това за което са го пратили нямаше Индиана Джоунс да бие толкова жестоко горките германци по филмите!
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: bulga_ro в Юли 31, 2010, 00:22:55
Там Кирил на млади години е ДЪЛДИСАЛ в пристанището на Херсон и извадил от там Кокалите ,т.е. МОЩИТЕ на Климент , четвъртият папа станал мъченик за вярата като е удавен там в 99г. И за това когато отиват с Мето във Рим папата ги посреща като стари дружки и освещава делото им защото те му подаряват тия свети мощи, което е голям ихтибар! За това и Кирил е погребан в църквата на името на същият тоя Климент !
А ,да по това време секи е ходел ей тъй зимал си е мощи ,кръстове мъкнал ги е дето си иска ,хехехе голем майтап!
Кеф ти Херсон,кеф ти Цариград,Моравия ,Рим !
Уж били "славянски" византийци ,дипломати ,пращани на различни мисии от Византийския Кир пък при първа възможност тичат при папата,даже и целият град излезнал извън крепостните стени да ги посрещне, както са посрещали "Великият инквизитор"(в по късно време ,де)
Как ти се струва ,а?
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: гол гъз в Юли 31, 2010, 00:36:42
Явно не си бил информиран за премеждията на бай Киро в Херсон и неговите професионални задъчжения! И поради това не можеш да осъзнаеш какъв ихтибар за папата са МОЩИТЕ на предшественикът му ! В средновековието мощите са особенна ЦЕННОСТ даже бих казал БЕЗЦЕННОСТ!
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: bulga_ro в Юли 31, 2010, 00:48:29
Явно не си бил информиран за премеждията на бай Киро в Херсон и неговите професионални задъчжения! И поради това не можеш да осъзнаеш какъв ихтибар за папата са МОЩИТЕ на предшественикът му ! В средновековието мощите са особенна ЦЕННОСТ даже бих казал БЕЗЦЕННОСТ!
Некрофилията е заболвяне ,знам!
не ми отговори защо след като са пратени от "Византия" не ги носят там ,а при папата?
Кръстоносците са били най големите некрофили,разпродали са на всички западняшки измислени благородници черепи,кости,пищяли от всички саркофази  и подземия!
Има цял списък ,тава си е бизнес @гол гъз да знаеш!
 
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: гол гъз в Юли 31, 2010, 00:54:43
Естествено че знам, но за патриарха в Цариград това не е било толкова важно защото той не се води наследник на Петър и от там на удавеният Климент! А че основното препитание и длъжност на Киро  и отчасти на Мето е висш дипломат на Византия за особенни мисии близък до патриарха и Императора! Всичко което са правили е било в  полза на Византия!
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: bulga_ro в Юли 31, 2010, 01:03:55
Естествено че знам, но за патриарха в Цариград това не е било толкова важно защото той не се води наследник на Петър и от там на удавеният Климент! А че основното препитание и длъжност на Киро  и отчасти на Мето е висш дипломат на Византия за особенни мисии близък до патриарха и Императора! Всичко което са правили е било в  полза на Византия!
Е това малко не ми се вижда да е в полза!Но понякога и загубата е печалба,чувал съм го от крупие!хаха
Знаеш ли по това време как са искали да се казва "Бизантия" штот тогава всички тея хорица не са знаели ,че са бизантийци?
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: гол гъз в Юли 31, 2010, 01:14:22
Вече написах някъде че Византия е име измислено от френски историци много по късно за удобство и идва от Името на града преди Коцето да си премести столицата-Бизанс от племето бизанти живеещи в него! Сега не мога да се сетя как се казваше богът им на слънцето на когото имали статуя в центъра на града! Посочи ми една дипломатическа мисия на Киро и Мето която да не е в полза на Византия?
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: гол гъз в Юли 31, 2010, 01:35:19
Чакам да ми кажеш официална мисия на Киро и Мето която да не е в полза на Визнтия ,императора и патриарха! До колкото помня тези за които има сведения са 1. при хазарите 2. В месопотамия 3. При славяните в Моравия и Панония!
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: гол гъз в Юли 31, 2010, 01:43:27
Първите две са на политико религиозна тема с посещение на семинари , симпозиуми и диспути с цел прокламация на величието на християнската вяра в спор с останалите световни религии! Третата която обикновенно ни засяга е да славяните на север ! Бай Божо Созополски пусна сложната идея , че Киро, Мето и Борката години наред си лафели по стационарните и мобилни телефони да уточняват ПЪКЛЕНОТО ДЕЛО НА СЛАВЯНСКАТА АЗБУКА насочено срещу Рим и Константинопол като натрупали огромна сметка заради която Византия ни обявила война и заради която сме приели християнството от гърците! За е по-сложно Борката ги подучвал да обикалят като гламави около 30 год за да може накрая след като пукнали да въведе славянските преписи на светите книги! Глупости на търкалета!Божови!
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: гол гъз в Юли 31, 2010, 01:57:31
Истината за славянската мисия е съвсем другаде! Моравия и Панония са славянски полунезависими княжества които от години са в менгемето между България и Франкската империя и търсят начин и помощ да останат независими!  За това  князът на Моравия праща посланници в Цариград за да иска помощ под предлог за религиозна помощ! По времето на Омуртаг те и други техни съседи стават повод за война между нас и франките! След въстание те отхвърлят васалитета към Борис и отиват при франките ,но след войната Борис отрязва главите на князете им и слага гарнизони и генералгубернатори назначени от него за да мируват ! И още непокорените от тях съседи искат помощ от Византия защото 1. се страхуват от България и 2. Не обичат покръстителският метод чрез меч на немските свещенници и затова искат да към Византия и 3. Самата Византия е ужастно далече и не може да упражнява ефективно власта си над новитте си славянски съюзници поради географски причини което я прави добър приятел! Така , че Киро и Мето имат една цел -ДА ОТКЪСНАТ СЛАВЯНИТЕ ОТ ГОРНОТО ТЕЧЕНИЕ НА ДУНАВ ОТ СФЕРАТА НА БЪЛГАРСКОТО ВЛИЯНИЕ Т.Е. ТХНАТА МИСИЯ Е АНТИБЪЛГАРСКА И ПО СЛУЧАЙНОСТ И АНТИФРАНКСКА!Т.Е. ИЗЦЯЛО В ПОЛЗА НА ВИЗАНТИЯ!
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: гол гъз в Юли 31, 2010, 15:22:13
Смислова грешка съм допуснал в горният текст. Не Борис а Омуртаг е водил тая война срещу франките и славяните!
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: Pomak в Август 03, 2010, 11:32:15
Цитат
Може ли да се нарекат тези азбуки български? Според мен - да. Защото, както и ти твърдиш, важното е на какъв език са словата, написани с тези азбуки в най-древните открити паметници! /В малкото скрити от унищожението и преправянето от Грък и Рус/
--- Ето във файла и една стр. от книга от папските хранилища. Дебела е колкото Библията – значи поне 200 – 300 стр. Изписана е с руни. И изписването много добре показва, че това е една обработена и квалитетна писменост - не е разчетена - мене чакат  ;). Ето такъв паметник е нужен на Асен Чилингиров и Б.Пейчев за доказване на изключително интересните йм хипотези – паметник йм липсва – става въпрос за писмеността на Етикус Иструм. Нямая ли писмен паметник с писмеността на Е.Иструм – работата е без напредък и хипотетична.


Цитат
Ами то тогава ще излезе, че гърчолята пишат с азбуката на древните българи, посрещнали ги на Балканите!!! :D
--- Това ми е и предчуствието на ме. Гледайки абсолютно примитивните опити на гърците по време на ІІІ – І в. пр.н.е. по камъни и вази, няма здрав разум да се говори за „гръцка цивилизация” преди този период. Това си е крито-микенска цивилизация.


Цитат
И като се има предвид, че на ИРИ императорито до 5 в.са били с тракийски произход, кое ще й е гръцкото на империята тогава?! :D
--- Това е указано в паметниците „ и римските императори, които започнаха да се наричат гръцки”. Т.е. „гръцки” не е индикация на народност, а на нещо друго, защо 4гръцка” народност няма по това време. Има ахайци, пелопонесци, по името на градовете в които са и т.н.


Точно така Боцмане! Каква "цивилизация" от тези вторични номади (аз наричам "вторичен номад" човешка общност, съставена от прогонени от популацията-майка индивиди поради закрепените генетично в тях негативни мутации, сиреч уродства; най-често тези уродства са били поведенчески, но не са липсвали и физическите им прояви - виж циганите, които са също вторични номади, да не говорим и за още някои също много известни човешки общности)! Те са били същите паразити като циганите и не случайно траките (според Детелин Вълков) са им устройвали отвреме-навреме яки кланета (до 20000 трупа!) - в края на краищата всяко живо същество гледа да се оттърве по някакъв начин от паразитите, които са го нападнали.
Сарадива е напълно права с полу-риторичния си въпрос "...кое ще й е гръцкото на империята тогава?!..." Отговорът е нищо по същество и всичко - в наше време и благодарение на английските шибани педераси и откачалки като лордо ти Байрон и приятелят му Шели и всички тям подобни гадняри! А също и някои френски педераси като тоя дето въвежда термина "Византия, византийски" през 18-и век (забравих му името).
Да, императорите до 6век (Юстиниан Първи и родата му защо ги пропускаш?) са тракийци, но са граждани на империята и затова не им дреме особено за "българското". Не ги ли виждаш и сегашните ни европейци?
Трябва винаги и навсякъде да се изтъква, че първата държава, която се нарича Гърция е създадена в 1824 г. по волята на Великите сили тогава и в ущърб на изконните български територии. Преди това не е имало никаква Гърция (Крадция)...
Бъдете здрави!
Помака
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: гол гъз в Август 03, 2010, 17:24:17
Не знам защо така се получава? Ето с  повечето факти и събития съм съгласен, но пък в повечето случаи С изводите и плакатните констатации не ! Например съгласен съм, че повечето Императори в ИРИ-я са Траки/според вас българи /в широкият смисъл на понятието и смятам, че изцяло Траките /според вас българи/ живели през тези 7 века тук на Балканите са били политически коректни граждани на тази ИРИ-я и са един от етносите които са основен гръбнак на имперската нация! И затова смятам, че когато Аспарух води "народа" си тук /от страх да не ви обидя се страхувам да нарека Аспаруховите "хора" Българи, щото твърдите , че Българи са Траките които "никъде не са ходили"/ тези Траки за които говоря са били гръбнакът на културата на империята , на военната, политическата, икономическата  и религиозната структура на империята ! И поради това, те са били основните врагове на народа на Аспарух и по икономически и по политически и по военни причини! Основната част от редовите войници на Имперската армия е била съставена от Траки, основната част от командващият екип на армията и съставен от Траки. Границата която пресича Аспарух е имперска т.е. границата на Траките които живеят тук и пазят държавата си т.е. Империята си !  Кръвта която са пролели "хората"на Аспарух е основно на Траките КОИТО ВИЕ НАРИЧАТЕ БЪЛГАРИ! И ТЕЗИ БЪЛГАРИ-ТРАКИ ВЪВ БИТКАТА ПРИ ОНГЪЛА СА УБИВАЛИ "ХОРАТА" НА АСПАРУХ! ЗАТОВА Ще ви помоля най-културно да наречете някак си ХОРАТА на Аспарух , за да знаем ние лаиците как да ги наричаме! Щото да има "Оркестър без име" е просто смешно, но да има "Народ без име" е направо трагично! Още повече, че армията на Аспарух и неговите наследници води голям брой войни с имперската армия със стотици години наред т.е. антагонизма между вашите българи и народа на Аспарух продължава! Ясно е , че Константинопол е като начало и като развитие тракийски град , същото важи и за Одесос т.е. те са български според вас, но тогава какви градове са  били Плиска и Варна ? Ще ви бъда признателен ако отговорите на тези въпроси които смятам за важни!
 
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: гол гъз в Август 03, 2010, 17:33:27
По основният тук въпрос за "гръцката" азбука и споменатите културни примитивни опити от втори и трети век  на гърците съм длъжен да спомена , че първите писмени надписи с т.н. гръцка азбука в континентална Елада са от началото на осми век преди христа, а писменоста която я предхожда с около 50 год и според някои е много близка до нея е от Анатолийска Фригия! От Другите балкански включително български земи не са намерени още писмени паметници от това време ! Очаквам да ми припомните някой такъв ако съм го пропуснал!
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: bulga_ro в Август 03, 2010, 18:32:10
Не знам защо така се получава? Ето с  повечето факти и събития съм съгласен, но пък в повечето случаи С изводите и плакатните констатации не !
 
И аз съм за това @Гол гъз ,стига с тия разкази и преразкази и плакатни констатации!
мисля ,че тука в тоя форум се зададоха въпроси ,на които няма отговори ,всъщност има ,но са като твоите внушения!
за мене не е доказано:
1. Битка при "Онгъл" няма данни дори не се знае точно мястото!
2.Такава внушителна и разгромяваща римски легиони в такова количество (70 -80 000) няма данни!
3.Водач,Вожд,Хан,Канас или каквото и да е лице с име Аспарух начело на българи победител в такава грандиозна битка няма!
4.Някакъв саюз(договор) с някакви други племена наречени "славяни" по това време не са засвидетелствани
5.Държавоновообразуващ договор Константин 4 (ли беше) не е открит още(докато се търси вече папагалщината е обхванала и разни ингилизи ,които и те с новообразуван хъс са започнали да цитират златарски и сие)

Това са малко от въпросите по които се терзая,ако успееш да покажеш некакви доказателства ще ти бъда много благодарен!
При задаване на въпросите или тяхното конкретизиране  не означава нищо повече от самите въпроси!
-няма значение кой съм,какво образование имам,какво съм чел,от кого,кога,християнин ли съм,мюслюманин ли ,кришнар  и т.н.

тази блудкава история която описа не е доказана и затова не е вярна!
поздрав

п.п.тука из темите има доста неща повтаряме ги периодично за да накараме някой младок все пак да излезе от тая рамка(на папагалстващите папагали)
тъй ,че както казва Помака
Цитат
Сарадива е напълно права с полу-риторичния си въпрос "...кое ще й е гръцкото на империята тогава?!..
[/color]."


Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: гол гъз в Август 03, 2010, 20:30:16
Ха!Ха! За съжаление истината се крие някъде там !Но Мисля , че откровенноста е най-доброто качество на занимаващите се с история! Булгаро започваш по правилната посока ! Но не трябва да спираш ! За съжаление хората на твоето "мнение" обичат да го крещят , но се страхуват да го уточнят ! Защото "БЪЛГАРИТЕ СА ТРАКИ И ТРАКИТЕ СА БЪЛГАРИ" не значат практически нищо ако няма стройна версия за цялостната линия на нашата история ! Моята представа може и да не е вярна но пък в основни линии е изградена стъпка по стъпка ! А ти като кажеш тия неща толкова храбро трябва отговориш на нови два пъти повече въпроси ! Ако няма Аспарух значи няма Кубрат, Няма Тервел!! Значи ли че ще търсим договора за строеж на Света София ,която и да си избереш за да стигнем до извода , че съществуват! Сведенията за войната с България и предупрежденията на сирийският епископ ! , 7 славянски племена и това че са поставени под догавор и изгонени от земите им на юг към ромеите и назапад към аварите и мръсният народ който заедно с влъхвите и персите е на тая земя пришълец и т.н. ! Тъй като траките които са българи според теб и са живели в ИРИ като не са ходили никъде и както казва разумът и логиката са част от нея как да разберем защо те  са направили столица един незастроен до 7 век лагер превърнат в град , а десетина цветущи римски града в северна България които трябва да са техни са разрушени и са пусти и до сега ! Защо до 7 век в ИРИ се ползва тракийското т.е. българското име Одесос , а веднага след несъществуващата война и идването на несъществуващ народ с несъществуващ Канасубиги е прекръстен Варна , Светилището е Мадара ,което значи че не съществуват и Мадара и Варну в средна Азия ! Между другото в Книгата на Тангра танакра "Българите и индия " или нещо подобно има снимана една табела на входа на един град изписан на латиница като Banskho! И да не отговариш точно на тези въпроси трябва да имате или да се постараете да изготвите цялостна картина с известна хронология а не просто отделни снимки !
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: bulga_ro в Август 03, 2010, 22:15:19

Ха!Ха! За съжаление истината се крие някъде там !Но Мисля , че откровенноста е най-доброто качество на занимаващите се с история! Булгаро започваш по правилната посока ! Но не трябва да спираш ! За съжаление хората на твоето "мнение" обичат да го крещят , но се страхуват да го уточнят !
Хехехе аз ,да ти кажа Гол гъз съм юнга при пиратите ,цял ден съм с парцала и лъскам долната палуба!Но от време на време и аз цапардосам некой с тъпото на секирата .обикновенно когато плячката е богата всички са пияни до смърт ,тогава се прая на Лоцман .
Не ги крещя тихичко ги казвам ,а на мене ми крещят!
Защото "БЪЛГАРИТЕ СА ТРАКИ И ТРАКИТЕ СА БЪЛГАРИ" не значат практически нищо ако няма стройна версия за цялостната линия на нашата история ! Моята представа може и да не е вярна но пък в основни линии е изградена стъпка по стъпка ! А ти като кажеш тия неща толкова храбро трябва отговориш на нови два пъти повече въпроси !
Аз от 2 и повече години съм по форумите и търся си за мене отговорите и да ти кажа с цялостна хронология и фактология версия за българите НЯМА.
Единствената която дава повече от 70 % от отговорите за сега е Римската теза!
Ако няма Аспарух значи няма Кубрат,
тази история за 5-те братя и пръчките е шотландска легенда В така наречения именник на ханове или канове няма такива хора ,като има Курт и Есперерих
Няма Тервел!! малко преиграваш ми се струва,хехе
Значи ли че ще търсим договора за строеж на Света София ,която и да си избереш за да стигнем до извода , че съществуват!
Това е кофти пример прилича ми на закриването на БЦ.все пак трябва да има някакви данни за тия неща не можем да се доверим на чуждиписатели(шафарик,иречек,златарски,успенский)

Сведенията за войната с България и предупрежденията на сирийският епископ !
да знаем го за този презвитер ,той е от губещата страна и никой не го слуша пък и има сведения ,че България като име е провинция!
 7 славянски племена и това че са поставени под догавор и изгонени от земите им на юг към ромеите и назапад към аварите и мръсният народ който заедно с влъхвите и персите е на тая земя пришълец и т.н. !
чисти и мръсни за поповете са друга категория хора Гол гъз,например Митридат е вървял пеш до Рим за да не пикае в морето ,щото за него това място (морето )е чистилище ,там са се кръстили митраистите.
това какво е писал "Нашият" за златарски хронист е необходимо да му обясняваме какво е искал да каже с още две три по толкова обяснения ,които се променят в зависимост от международното положение
Тъй като траките които са българи според теб и са живели в ИРИ като не са ходили никъде и както казва разумът и логиката са част от нея как да разберем защо те  са направили столица един незастроен до 7 век лагер превърнат в град , а десетина цветущи римски града в северна България които трябва да са техни са разрушени и са пусти и до сега !
Това е много интересно ,ако покажеш такива и из степите построени също от тези за които казваш!
Мога и да ти повярвам!
Столици държави пък монети няма ,прайли са алъш вериша с римски и в краен случай с кожи (нали са номади)
Защо до 7 век в ИРИ се ползва тракийското т.е. българското име Одесос , а веднага след несъществуващата война и идването на несъществуващ народ с несъществуващ Канасубиги е прекръстен Варна ,Идващите от степите за които говориш нямат за сега изписване на "КАНАСYБИГИ" ако покажеш ще си първият Варна,Арда,Янтра и други съм срещал във Авестата и кво от това?

 Светилището е Мадара ,което значи че не съществуват и Мадара и Варну в средна Азия !
Аз смятам ,че Мадара е турско название посочи по ранно!
Това светилище е МИТРА!
Между другото в Книгата на Тангра танакра "Българите и индия " или нещо подобно има снимана една табела на входа на един град изписан на латиница като Banskho!
Табели мого и секакви,съвремнни  и не толкова тука става въпрос за източници и факти!
И да не отговариш точно на тези въпроси трябва да имате или да се постараете да изготвите цялостна картина с известна хронология а не просто отделни снимки !
Първо се запознай с Римската теза ,осъзнай каква е идеята и виж на какво се опира и тогава почвай да искаш евентуални отговори ,хехехех
поздрав
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: saradiva в Август 04, 2010, 00:21:52
П.С. Не мога да не се промъкна с "една халба" и аз в моабета, щом е жегнат и моя ресор - "славяните" :D
Голчо, допълни нещо и за тея "7 славянски племена" - кой ги е нарекъл тъй и кво от туй, че са прогонени - насам-натам!  ::)
То по туй време няма популации, наречени славяни бе, гъзар! Названието си го измисля дедо ти Орбини. През 17 век! ;D
С други думи "славяните" и те като гърчулята - пръкнало се името по ново време и го търкулнали назад във времето да си принади некви популации. Че иначе отде история за Гърчуля и руси. ;D

Гол Гъз, гола вода са тези вехти измишльотини. Почети повече - почни от Римската теза на Боцмана или от неговите спорове с Легата. Ще ти се поразместят гюллетата и ще ти се понаместят фактите :D

Хай, наздраве, че стана среднощ!
Поздрав!
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: гол гъз в Август 04, 2010, 19:28:06
За да не става полунощ почвай по рано! Нямам нищо против да прочета Римската теза особенно на Боцмана щото е майтапчия, но де я нея?Аз толкова неща съм прочел ,че съм се тренирал яко ! Дайте адрес където е подробно подредена и удобна за логаритмуване! Тука само нахвърляни твърденния и два пъти повече отричания на некакви други тези и най вече отричане на приети за факти!   Защото сега ми е по лестно да отричам твърдения на парче! Уважавам цялостните проекти дори и да не са верни! На мене лично не ми е достатъчен бай Ганчо Ценов искам нещо повече !  А по отношение на славяните няма нужда да се тръшкаш толкова, един комшия и приятел Коцето Каменов и бог да го прости Митко Чиликов всеки път като се видим  от години ми пилят за тия славяни също като тебе Дива Саро, така, че ще преживея поне още 50 год с тази тежест на съвеста!  Съветвам всеки който има теза да вземе да напише книга,щото подобни тези доста често се изказват от ужасяващи лаици и оптимисти, че унищожават всякакво уважение към ТЕЗАТА! ТАКА, ЧЕ НЕ ОСТАВЯЙТЕ ДРУГ ДА ВИ ВЪРШИ РАБОТАТА! ЩОТО ЩЕ Я ОСЕРЕ И СЛЕД ТОВА ВЪРВИ ОБЯСНЯВАЙ .......
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: гол гъз в Август 04, 2010, 19:33:50
Булгаро не се прави на глупав, че не разбираш какво те питам! Отговорил си само на въпрос и половина ! Не се извинявайте и не ме препращайте само към Боцмана ! С удоволствие ще му прочета тезата му особенно ако ми кажете къде може да стане това, но когато почнете да "отговаряте"на конкретни въпроси не се измятайте като чамова дъска!
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: бугарашъ в Август 04, 2010, 22:36:32
С удоволствие ще му прочета тезата му особенно ако ми кажете къде може да стане това
Виж тука https://sites.google.com/site/runiyistoriabozman/rimska-teza
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: debozman в Август 05, 2010, 00:18:30
           Но Мисля , че откровенноста е най-доброто качество на занимаващите се с история!
 --- Здрасти Гол, не е само и с история. И една бира да седнеш да пиеш, пак не е удачно с мошеници.

 Булгаро започваш по правилната посока ! Но не трябва да спираш !
 --- Той не спира тъй лесно. Като грабне тухлата или търка палубата с нея, или чупи папагалски глави.

За съжаление хората на твоето "мнение" обичат да го крещят , но се страхуват да го уточнят ! Защото "БЪЛГАРИТЕ СА ТРАКИ И ТРАКИТЕ СА БЪЛГАРИ" не значат практически нищо ако няма стройна версия за цялостната линия на нашата история !
 --- Споделям.

 Моята представа може и да не е вярна но пък в основни линии е изградена стъпка по стъпка !
 --- Ами не познавам представите ти, обаче много зависи от „стъпките”. Някои думкат сиртаки по кръчмите и мислят че изкачват Еверест откъм Стената. Предполагам не си от тях.

Ако няма Аспарух значи няма Кубрат, Няма Тервел!!
 --- Че откъде накъде ? В никой източник Аспарух не е свързан по „род” с българите, Кубрат – също. Тервел – също, ако не считаме, че Требел на римска служба е нарочен за син на Аспарух. Ами този Требел (Требелиус) може да бъде нарочен и за син на Виталиан или Гъзи Баба.

Сведенията за войната с България
 --- Ами България е провинция на Римската по това време и не е първата война на централната власт срещу федератите.

и предупрежденията на сирийският епископ !
 --- Те указват дори че войната се води на верска основа, а не на политическа.

 , 7 славянски племена и това че са поставени под догавор и изгонени от земите им на юг към ромеите и назапад към аварите и мръсният народ който заедно с влъхвите и персите е на тая земя пришълец и т.н. !
 --- Всички тези глупости съм ги опровергал една по една. „Стъпка по стъпка” – не ми се повтаря пак, ще прощаваш.

Тъй като траките които са българи според теб
 --- Стига обаче да разбираш какво е „траки” и какво „българи”. Нито едното, нито другото е име на етноси през V – VІв.. След като не са етноси, къде е причината „траките” ( по-точно, част от тях ) да са „българи”. Пречки няма никакви.

 и са живели в ИРИ като не са ходили никъде и както казва разумът и логиката са част от нея как да разберем защо те  са направили столица един незастроен до 7 век лагер превърнат в град , а десетина цветущи римски града в северна България които трябва да са техни са разрушени и са пусти и до сега !
 --- Тук си наблъскал много тюрлю-гювеч. Едно по едно.

 Защо до 7 век в ИРИ се ползва тракийското т.е. българското име Одесос,
 --- Ами Одесос е милетска колония. Да се нарочи името на тази колония за „тракийско” или „българско”, е равносилно да се нарочи за „славянско” или „моряшко”.

а веднага след несъществуващата война и идването на несъществуващ народ с несъществуващ Канасубиги е прекръстен Варна
 --- Тц, Одесос не е прекръстен на Варна. „Варна” е ИМЕ, указано като „близо до Одесос”. Дали е име на село – някое село или крепост по франгенското плато – или е река – Батовска или реката която минава край днешната Автогара и се влива в езерото (преди пълноводна – другият й ръкав се влива в морето близо до Зоологическата градина)и т.н. И не е прекръстен от „народа”, а е указан от Теофан. От народа няма и копче.

Светилището е Мадара ,което значи че не съществуват и Мадара и Варну в средна Азия !
 --- Кога е нарочен конника за „Мадарски конник” е неясен въпрос. За Варну, Мадари и т.н. в Средна Азия, Малайзия и съзвездие Орион няма да коментирам.

 Между другото в Книгата на Тангра танакра "Българите и индия " или нещо подобно има снимана една табела на входа на един град изписан на латиница като Banskho!
 --- Е и ?! И в пъпа на Италия има град „ Varna” изписан на латиница ? И 100 етнонима с етимология „българи” в Северна Италия. Тангристите обаче нямат поръчка да гледат в тази посока. Плаща йм се за друго.

 И да не отговариш точно на тези въпроси трябва да имате или да се постараете да изготвите цялостна картина с известна хронология а не просто отделни снимки !
 --- Направено е отдавна от екипажа в който е Булгаро.
Поздрави.
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: Pomak в Август 05, 2010, 12:48:24


Няма племе „хазари” в източниците
МОЛЯЯ няма племе Хазари!
И си ми дошъл да спориш тук и да се правиш на умен???
Няма умен има само истина!
Колкото и да се правиш на знаещ не умен как ще ми докажеш че няма хазарско племе?????Не е имало!
Извинявай но аз имам книги по въпроса и т.н.
Колкото искаш си жонглирай с думи но не си по умен от Игор Шафаревич например.
Ти да не издаваш книги НЕ!
[/quote]

Колевски,
Не се прави и ти на учен и на знаещ истината! Това с хазарите е такова блато и такава смрад, че нормален човек трудно издържа! Най-паче защото има някаква налудничава проеврейска група фенове (които са фенове най-паче на окултиста, фантасмагориста и прочие и прочие Артър Кьостлер, който пък им съчини родината с фантасмагорията си "Тринайстотот племе"), която група иска на всяка цена да изкара някаква си Хазария за тяхна прародина и оттам пък влизат в конфликт с ортодоксалните евреи от Изтока - което също е един голям батак, но майната им - те да се оправят... Но първите, откачалките, дето твърдят че "ашкеназим" са хазари, имат няколко огромни сайта "Хазария" или нещо такова, поне "Хазария" го има в заглавието на сайта задължително - е там колко боза и вкиснато зеле има, здраве му кажи!
Това, което откачалките и тия дето им се мъкнат по акъла наричат днеска "хазари" в древността са били наричани "козари". Третия голям клон на скитите (Скит, Гелон и Акацир), чийто баща е Херкулес (Харкалеос). С течение на времето произнасянето на първоначалното "акацири" (пастири и/или ловци на кози!) се е променяло постепенно през "агазири", "агазари" до "хазари" - за хората, за които езика на козарите е бил чужд. За самите "козари" техният език също се е променял и първоначалното "козари" е станало най-вероятно "козаки". Да светна още малко с фенерчето - някъде през първата половина на 5-и век след Христа в земите на козарите - а това са днешните Карпати, Трансилвания и около тях - настъпват неблагоприятни условия на средата; сега не мога да ти кажа точно глад ли е било или епидемия, пренаселеност или нещо комбинирано, но огромни маси казори се прехвърлят на юг от Дунава, където се заселват сред своите най-близки роднини и оформят най-многобройното и мощно ядро на съвременния български народ. А както покойният Георги Сотиров от Канада описва в един от трудовете си как се е извършвала принудителната миграция сред скитските племена, трябвало е още една трета от първоначалната популация да напусне родината си в друга посока и тази посока е била на изток, към земите между Каспийско и Черно море - там където ужким се зародили хазарите и хазарията им. Без съмнение тази една трета от мигриралите, нека ги наречем "карпатски" козари също се е заселила при близкородствени скитски племена, защото по това време вече е наближавал края на популационното свиване на скитската свръхпопулация, процес започнал около хиляда години преди това като посоката на свиването е била една - прародината на скитите или на индоевропейците, Балканския полуостров. Възможно е там да е имало или по-вероятно към козарите или по-скоро към най-близките родственици на козарите и новодошлите карпатски козари да са се присъединили и някакви незначителни почисленост групи от планински евреи (това са евреите, които бягат на север от древния Вавилон след втория вавилонски плен, около 5 в. пр. Хр., когато държавата се разпада и те е трябвало да търсят нов гостоприемник). Това обаче не променя нещата...
Аре, че стана дълго. Чаож!
Помака
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: гол гъз в Август 05, 2010, 23:06:54
Много симпатични легенди! Очарован съм! Помак възхищавам ти се ! Форумите изграждат такива  забепежителни профили на непократими български учени енциклопедисти!! Само , че ако човек иска да обсъди какъвто и да е проблем трябва да уточни някаква терминология! Както се казва в математиката -"За удобство!" Този велик въпрос за славяните е много взривоопасен, но дори да приемем , че изобщо този термин е напълно неуместен, все пак има поне 10 страни в света сега които се смятат за славянски ! РУСИЯ,Чехия,Словакия,Словения,Украйна,Белорусия, Полша,Сърбия, Хърватия, Черна гора! А това са страни които твърдят също , че говорят и на някакъв славянски език! Ако искаме да обсъдим каквото и да е в историята на тези държави трябва да ги наречем някакси! Същото е с хазарите ! Това име е станало традиционно за едни хора които преди 1000 год са живели на Волга и тяхната столица в устието и се казва Итил! Те са единствените от степните племена които приемат юдаизма за официална религия ! Този период на тази държава е свързан и с Константин Кирил който има цел да я покръсти в християнството и нетовото посещение там дава храна за тълкования около неговият произход! След монголските погроми хазария постепенно изчезва покорена от Русия и тези нови степни евреи се разселват из цяла източна Европа и наистина дори самите те се наричат ешкенази, а тези от палестина сами се наричат сефаради! Как според тебе трябва да ги наричаме тези хора ?
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: гол гъз в Август 05, 2010, 23:38:09
Боцмане не съм видял адрес където мога да ти прочета подробно теорията! По въпроса за милетската колония Одесос , Месембрия и Аполония също са колонии на гръцки градове , но дори тук можеш са намериш твърдения на хора от твоята партия , че Първото най-малко заради брия е тракийско т.е. българско, Аполония е кръстена на Аполон който тук можеш на 1000 месата да прочетеш от вашата партия че е тракийски бог! Т.е. че колонията е гръцка не значи автоматично че името е гръцко !И т.н. А Мадара и Варнеу и да искаш да ги коментираш и да не искаш все тая те няма да изчезнат ! Има гръцки текстове които директно препращат Саките към Траките , но също така на други места има директни препратки  към иранците ! Това само привидно изглежда буламач! И едните и другите са индоевропейци с език разделил се в процеса на годините! Ясно е че Буда е от Саките и името му по баща е Гаутама, а магът който 100 год. по късно в един момент узурпира персийският трон се нарича Гаумата! Родоначалник на завоевателите турци на балканите е ОсМан и е роден някъде в източен Анадол , а щахът на Персия с който се бие Сандо Македонски Дарий е арменски аристократ роден на същото място 1300-1400 год преди ОсМан и е с рожденно име КолоМан. Интересното е , че всички от сегашна волжка българия сучат , правят само всичко да мине през Волга и Урал, Руснаците задължително пращат всичко в далечният Север , Англичаните , уелсците и щотландците които също са дошли от някъде другаде центрират всичко на Британските острови, а бъгарите Центрират всичко така , че където и да реши да отиде ,да няма начин някое важно племе да не мине отсам Дунава! /Пример -Помака и харазо-козаро-козаците/Според мене ако В средните Векове не бяхме изтървали Влашко и сегашна Румъния бе част от България  на вас щеше да вие достатъчно и да мине между Карпатите и Дунав , но не е достатъчно и сега кво да правим всички ще трябва да плуват в Тихият Бял Дунав!! Същото се отнася и за абсолютно всички други над средното цивилизовани народи ! Например шумерите които можем да ги различим из иследванията на българските историци като семити, хуни, траки, тюрки и други ! А за хуните един мой приятел в една от многото си книги написа че името значело хора от северният склон на планината и този склон е всъщност на Стара Планина някъде около Белоградчик от където се разселили през времето поне 2000 год преди Хр. Абе толкова неща съм чевал , че ми се плаче!
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: гол гъз в Август 05, 2010, 23:47:56
Видях адреса, бугараш ми го е пратил! Ще го прочета !По въпроса за тангристите аз също не смятам ,че българите са почитали някакъв Тангра! Макар че някъде в гърция имаше много древен град Танагра и май оттам са го взели за име от Соф. издателство! За Булгаро - Светилище с име Мадара не забранява име на бог Митра ! В нашият край имена като баб Митра или бай Митър са нормални !
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: Sur в Август 06, 2010, 09:07:22
Ае,стига с тия заигравки с наименованията ,бе....В Канада има град Монтана и град Отава/В България има село със същото име/!Е и?Това какво доказва....?Най-тъпо е да се търсят каквито и да е исторически доказателства в особеностите на названията..!!!!
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: Тонко в Август 06, 2010, 12:42:15
Монтана е град
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: бугарашъ в Август 06, 2010, 14:29:59
След монголските погроми хазария постепенно изчезва покорена от Русия и тези нови степни евреи се разселват из цяла източна Европа и наистина дори самите те се наричат ешкенази, а тези от палестина сами се наричат сефаради! Как според тебе трябва да ги наричаме тези хора ?
Сефарадите са наследници на евреите,прогонени от Испания и Португалия след Реконкистата през 1492.Повечето от евреите в България са  сефаради.
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: Sur в Август 06, 2010, 15:28:20
Всички хора са произлезли от маймуните,а македонците-от българите!

 ::)Хм..този подпис е доста интересен..
Ако се подходи към него ,от гледна точка на теорията на Дарвин за еволюцията на видовете....излиза че ...македонците са по..еволюирали от българите :D
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: debozman в Август 06, 2010, 18:45:01
За Булгаро - Светилище с име Мадара не забранява име на бог Митра ! В нашият край имена като баб Митра или бай Митър са нормални !
--- За Тангра нещата са ясни - фантастики от ХХ в. Ами ПОНЯТИЕТО "Мадара" откога е ? Не е ли също от ХХ в., защото не съм наясно. Имам две баби Митра и Димитра и Петра. Както и ти казваш, че името Митра е основното, а Димитра е възрожденската му "францюжка" интерпретация. Някой да има баба Мадара, обаче не съм чувал. Само този момент фолклорно-именен момент да използва Булгаро в тезата си за  "българският Митраизъм" - наличието на имена Митра и Митър (Митю) като доказателство, то тя има право на съществуване. Защото оснев като име (Митра) това понятие го няма в никакви други интерпретации - топоници, хидроними и т.н. Т.е. имаме същото наличие на верска тавталогия, както и при днешното име Христо, репит на "Месия" превърнало се в днешно време в лично име. Абсолютно същата именно- историческа "технология".
Поздрави.
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: debozman в Август 06, 2010, 19:08:31
 Как според тебе трябва да ги наричаме тези хора ?
--- Очевидно няма единно мнение, но пиратското мнение и на други люде е общо взето такова - че хазари е сборно име, като скити, траки и т.н.  Първоизточниците обаче поставят друг проблем. В "Пространното житие на ККФ" е казано, че "козарите" говорят еднакъв език с този на ТЕЗИ, които са изпратили ККФ. Ако тези които са го изпратили са ромеите, то езика на козарите трябва да е латински или гръцки. Ако тези които са го изпратили Е "Българинът Михаил" то езика им трябва да е старобългарски, и по общо казано "славянски". Езика на ашкеназите и сефарадите ( различните изкази не са пречка) ОБАЧЕ НИКОГА не е бил част от тези три основни класически езици - старобългарски, латински и гръцки. Тези езици ашкеназки и сефарадски се използват и днес и голямо е учудването на "евреите" (аз лично познавам двама такива - руски "евреин" и испански "евреин".) говорящи тези езици когато пристигнат като емигранти в Израел и разберат, че тези езици, са ЧУЖДИ ЕЗИЦИ, за евреите говорещи иврит. Проблема е огромен и с препускане по източници не може да се избистри. В старобългарският паметник обаче е заявено пределно ясно " езика на козарите (при които пристига Константин Философ) е сроден на тези които са ГО изпратили. Това е исторически факт. Къде има други такива писмена указващи КАКЪВ Е ЕЗИКА НА  хазарите? Един хубав "работен" въпрос.
Справка :
"Х" и "G" са взаимно преплитащи се фонеми, да не се впускам в досадни лингв. подробности, и хазари, азари (азери), хозари, козари, казари, газари, гозари и т.н., по принцип е едно и също понятие, което в зависимост от интелектуалния багаж на интерепретаторите се обябява ту за етнос, ту за империя, ту за кавказки народ и т.н. . . .
За мен е доказано едно - езика на хазарите не е семитски, а индоевропейски.
Поздрави.
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: гол гъз в Август 06, 2010, 22:26:27
Сур , това име от Сър / т.е. мистър/ или е от "сур елен "! Ха! ХА!        А Монтана е най-преименувания град в България! Преди 100 год се наричал Кутловица, след това се натягат на царя и го кръщават Фердинанд, по късно се натягат на БКП и го кръщават на един от видните "борци с фашизма" -Михайловград ,но не на Гюро Михайлов , А накрая поради това, че по време на Римската империя там се намирала някаква провинция Монтана ,щото било планински район го кръщават така! И всичко това от срам, ниско самочувствие и натегачество! И затова този пример не е много точен!
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: Sur в Август 07, 2010, 10:41:59
Просто исках да подскажа,че Атландида е свързвала хората..Жалко,че не се разбра!И че "мита"за Вавилонската кула не е мит.И че хората, до определен момент,са говорили ЕДИН език !И че съизмеримо с ВЕЧНОСТТА е ...някак си нелепо да се търси произход на определени наречия...
р.р.колкото до името...ми кръстих се на дядо си/нали се сещаш за "Светльо,дет го кръстили на дядо му Ламби"?/Апропо,и ти ли се именува по наследство от дядо си?
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: бугарашъ в Август 07, 2010, 12:58:57
Апропо,и ти ли се именува по наследство от дядо си?
XA-XAA
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: гол гъз в Август 10, 2010, 19:33:47
Боцмане четох оня материал срещу, или по-скоро кометар и критика на една статия на Андрей Киряков за тракийските надписи от пръстена от Езерово и плочата от Кьолмен ! Не знам дали ще ти се стори странно, но познавам и него ! Той е едно скромно младо момче около 30г. и е от Пловдив. Завършил е история и археология в ПЛОВДИВСКИЯТ Университет! Има само една книга която имам в къщи ,занимава се със частен бизнес!
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: гол гъз в Август 10, 2010, 20:02:49
Прочетох Римската ти теза! Постарал си се ! Забелязва се стремеж към обективност, но мисля, че на някои места емоциите са повече! Не, че не съм чувал подобни тези, а може и ти да си източникът им , но не ми е достатъчно все още даже да го коментирам, камо ли да дам твърдо становище / което надали и ти е нужно/, но така или иначе твърдо смятам този ПРОЗОРЕЦ за отворен! За да се коментира Римската  ТИ теза според мен трябва да се изчетът всичките ТИ писания около нея и тука във форума ЗАЩОТО ЕДНА СТАТИЯ НАПИСАНА В ЕДИН КОНКРЕТЕН МОМЕНТ не е достатъчна да отрази представите на когото и да е от тези хора които са положили достатъчно голямо усилие , че да имат собствено мнение, а и всеки човек се развива, предполагам и тезите! Мога само да коментирам политическият аспект на Римската теза! Според мен е доста опасна за страната в този исторически момент и е с неизвестни последици! Това не означава , че не е вярна , но нейното налагане и издигане като политическо знаме ще бъде развявано от най-различни и непостоянни ветрове! Националният ни "консенсус" е толкова лабилен, че всеки удар го сваля на колене! Виждаш какво става със разкопките на остров св. Иван до Созопол! Атаката срещу Агент Божо Димитров не е просто атака срещу един дърт коцкар и шефа му Бат Бойко, а атака срещу евенуалните ползи които може да има България от думкането на този тъпан! Четох Фрумите и съм отвратен от коментарите на повечето млади българи ! Притеснявам се че хората които ще я ПОЕМАТ няма да се интересуват от всички аспекти на нейната обективност,  а ще раздуват балона на тези  нейни части които са в полза на политическите ни врагове! Сори, но наитина мисля така! Това е просто политически ,а не исторически коментар!
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: Sur в Август 10, 2010, 20:53:07
"Виждаш какво става със разкопките на остров св. Иван до Созопол! Атаката срещу Агент Божо Димитров не е просто атака срещу един дърт коцкар и шефа му Бат Бойко, а атака срещу евенуалните ползи които може да има България от думкането на този тъпан! Четох Фрумите и съм отвратен от коментарите на повечето млади българи ! Притеснявам се че хората които ще я ПОЕМАТ няма да се интересуват от всички аспекти на нейната обективност,  а ще раздуват балона на тези  нейни части които са в полза на политическите ни врагове! Сори, но наитина мисля така! Това е просто политически ,а не исторически коментар!"-това е цитат от гол гъз.....

Не мога да повярвам!Абе ей,ти даваш ли си сметка какво означава откритието на тази СВЕТИНЯ бе!Абе имаш ли акъл?Тръгнал си да дрънкаш за политики и други простотии....при условие ,че САМ БОГ ни отваря очите......
За сетен път се убеждавам,че само със зубрене не става!Трябва МИСЪЛ И ДУХОВНИ СЕТИВА!
....иначе си е просто...гол гъз!

Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: Sur в Август 10, 2010, 21:58:01
.....и за да не си приказваме само на..гол гъз, прочети този материал,а не само това дето обсъжда простолюдието http://bg-history.info/5259/Za-vzaimovruzkata-mezhdu-dokazatelstvata-na-religiiata-i-na-istoriiata.html
поздрави!
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: saradiva в Август 10, 2010, 22:07:23
Сур, нали се бъзикаш бе, друже? Моля те кажи - да! ???

Или си хептен изтрещел от жегата! :D
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: Sur в Август 10, 2010, 22:20:31
Не те разбрах.За какво се...бъзикам?Че трябва МИСЪЛ ли!
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: saradiva в Август 10, 2010, 23:26:03
Не мога да повярвам!Абе ей,ти даваш ли си сметка какво означава откритието на тази СВЕТИНЯ бе!Абе имаш ли акъл?Тръгнал си да дрънкаш за политики и други простотии....при условие ,че САМ БОГ ни отваря очите......

Туй сериозно ли е или с ирония?... ???
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: bulga_ro в Август 11, 2010, 00:15:29
Не мога да повярвам!Абе ей,ти даваш ли си сметка какво означава откритието на тази СВЕТИНЯ бе!Абе имаш ли акъл?Тръгнал си да дрънкаш за политики и други простотии....при условие ,че САМ БОГ ни отваря очите......

Туй сериозно ли е или с ирония?... ???
На мене ми се стори че,много бързо стана ясно всичко.Аз съм за поклонически туризъм (както пилигримите в хиспания и там се поклоняват на една кутия бият им печати кат ено вереме "100 национални обектта и харчат доста пари по пътя ,които естествено отиват в църквата)
Мисълта ми беше да не е другият Йоан ,дето ени са наречени на него "Йоанитите " дуалисти като богомилите и катарите има такива църкви в България (по западняшки данни ,не по саветски)
Попконстантинов дет са вика още непочистен надписа и го разчете пред камерата и попа беше там и изобщо шоу
според мене трябва по така сериозно да се подходи!
Този Томас да не е Тома(дето не му е канонично евангелието)?
Абе има си въпроси и трябва по спокойно и по професионално да се пипа ,си мисля!
Иначе предлагам поклониците да тръгват от Амстердам и до Созопол(да им се напраят пунктове за печати)
така е на запад, никой никъде не доказва нищо ,а збират пари,мдаа
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: saradiva в Август 11, 2010, 09:27:17
Ясно, Булгаро, "сам Бог ти е отворил очите" за туй нещо! :D  :D :D

Този форум ми радва перото и с това, че Админът /да се свети името му!/ не е като полицайка-астерка и да реже оффтопици сред раздумката...
Та викам май, че трябва да провокираме академиците към далеееч по-важното "От кога и от къде е гръцката азбука ?"

В тази връзка - а бе има ли някъде данни по един въпрос, който често се отваря за кирилицата:
Кой е най-старият запазен изпис на т.нар. "старогръцка" азбука?
 ::)
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: Sur в Август 11, 2010, 12:40:32
Кой е най-старият запазен изпис на т.нар. "старогръцка" азбука?
 Roll Eyes


Кой е!?Може ли някой да даде категоричен отговор?И какво самочувствие трябва да има този някой за да го даде?
р.р Колкото до офф-топиците....Когато се касае до религията ,не бива да се забравя че именно Библията е ПЪРВАТА  ИСТОРИЯ!Тя никога не може да е ...офф..колкото и някои да се пробват да я направят!
Но,дай моля все пак отговор на въпроса дето си задала риторично.В полза на общата  култура...
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: saradiva в Август 11, 2010, 21:29:39
Кой е!?Може ли някой да даде категоричен отговор?
Здрасти, Сур!
Опитвам се да върна раздумката в поставената тема.И не поставям въпроса, за да даде някой категоричен отговор, а да каже всеки онова, което знае по този въпрос и съответно да тръгне приказката...

И какво самочувствие трябва да има този някой за да го даде?

Не е нужно самочувствие, а знание. Т.е. да каже всеки каквото е чел или чул...
 А бе ти на глъм ли се правиш или ти е за сефте да шеташ из форуми?! ;D

р.р Колкото до офф-топиците....Когато се касае до религията ,не бива да се забравя че именно Библията е ПЪРВАТА  ИСТОРИЯ!
Пълни глупости пишеш сега. Библията не е история, а митология. Новият завет" пък е писан през 1-2 век. Така че НЕ Е най-старата история, батка. Нещо се гелпиш с тая религиозност твойта.

Тя никога не може да е ...офф..колкото и някои да се пробват да я направят!
Напълно си откачил, душа, изхлопала ти е ламарината яко... :D Ходи да си пишеш в разните му там набожни форуми. Там едни богослови нищят растат ли маргаритки в Рая или туй е една "прелестна метафора"... Аз пък ги питах как да се уредя да съм в по-конфортен казан в Пъклото... Че като завиха-а-а :o

Но,дай моля все пак отговор на въпроса дето си задала риторично.В полза на общата  култура...
Не, не е риторичен въпросът ми. А е аналогичен - на онзи, който често се задава за кирилицата. Трендафил Кръстанов извади един палимпсест от Ватиканската библиотека с ръкопис на кирилица, писан през Х век. Обявиха с половин уста, че това е "най-старият текст на кирилица". Боцмана обаче им поднесе разчетени "руните" от Боторита и им доказа, че на кирилица са писали ипреди 2500 години.
Но това е друга тема...
Искам да подчертая, че официозите са приели, че най-старият запазен текст на кирилица е "Асеманиевото евангелие" и върху това си нанизват лъжите / и бъкел не обелват за Тр.Кръстанов, пък камо ли за откритието на Боцмана/
Ха сега обръщаме въпроса към тая азбука, дето я наричат "старогръцка". Дайте да видим кой какво знае - кой е най-старият старогръцки изпис...
Пък после ще се питаме има ли гърци по това време и на чий език са думите изписани със "алфа, вита..." и всъщност има ли "старогръцка" писмена реч...
И аз ще рова и като намеря нещо ще пиша. Като не намеря пак ще пиша... :D
 Все пак да не забравяме, че темата е: От кога и от къде е гръцката азбука ?

Поздрави!

Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: Sur в Август 11, 2010, 21:39:08
Ааа,няма да бягам,докато не ме изгонят!Форумите са за това.Като не знае нещо човек,да го научи.И да задава въпроси....а те са толкова много....
А пък и нали знаеш онази хубава мисъл "Аз знам,че нищо не знам-но има хора дето И ТОВА не знаят" :'(
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: гол гъз в Август 14, 2010, 14:35:00
Нещо не мога да ви разбирам намеците! Предпочитам кратки и ясни мнения особенно когато стова въпрос за съвсем ясни и почти битови проблеми! Напълно ми е ясно , че никой на тоя свят не може да докажа Попконстантинов какво е намерил и дори от кога! Тоя Бай свети Йоан има поне 2 глави едната в Сирия, другата някъде във Франция, поне 2 десни ръце - една в Черногорски манастир и една  в Тор капъ в Константинопол, много зъби челюсти крака и ръце из цяла Европа и близкият изток и всичките са недоказуеми! Ако на реликвариума пише свети Йоан кой съм аз да кажа обратното и Овчаров има толкова право колкото мене щото и той по дабре да си гледа тамплиерските гобове !
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: Sur в Август 14, 2010, 15:17:18
 :DДобре!Съгласявам се с ...професорското ти мнение,па макар и на...гол гъз...Нали така учи атеизма..? ;) :D
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: debozman в Август 14, 2010, 17:23:04
Цитат
И че "мита"за Вавилонската кула не е мит.
--- А какво е ?  
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: Sur в Август 14, 2010, 17:45:01
хм...част от историята на човечеството...много поучителна...
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: debozman в Август 14, 2010, 17:56:15
хм...част от историята на човечеството...много поучителна...

--- Че откога митовете и легендите (дори да са поучителни) станаха история ?
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: Sur в Август 14, 2010, 18:07:02
А Вие сигурен ли сте че е мит или легенда?За да отречеш нещо че НЕ Е ИСТОРИЯ,а мит-би трябвало да си свидетел на това враме.Библията е писана от свидетели на времената за които се отнася,или по вдъхновение от Бога.Вярвам на нея,не на човешки ,слаби и немощни умове....
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: Sur в Август 14, 2010, 18:11:44
.....все пак точно Библията Е ЕДИНСТВЕНАТА ИСТОРИЯ непроменена от хилядолетия!Аз поне,не знам друга толкова константна величина,още по-малко що касае историята...Помогнете,ако знаете друга..
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: Тонко в Август 14, 2010, 22:07:16
.....все пак точно Библията Е ЕДИНСТВЕНАТА ИСТОРИЯ непроменена от хилядолетия!Аз поне,не знам друга толкова константна величина,още по-малко що касае историята...Помогнете,ако знаете друга..
Смешничко  ;D
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: Sur в Август 14, 2010, 22:12:47
Добре!Посмей се и когато попремине смеха ти ,просто ....посочи друга алтернатива и отговори....
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: debozman в Август 15, 2010, 01:28:58
А Вие сигурен ли сте че е мит или легенда?
 --- Първо да прецизираме числото. То не ед.ч. а  множествено, и би трябвало да става въпрос за митове и легенди. Освен това преиздавани многократно и „коригирани”. Освен това специално, ама много специално подбрани от поповете, митове и легенди. Значи имаме неоспоримо засега попска селекция. Е, за тази попска селекция (оставила зад борда поне още толкова митове и легенди, като „немеродавни”) ще говорим в момента, дали е история или не.

За да отречеш нещо че НЕ Е ИСТОРИЯ, а мит-би трябвало да си свидетел на това враме.
 --- Ами нека вземем например един най-прост пример. Приказката за Юнака и Златната ябълка, също един мит. Не е нужно да си свидетел на онова време, за да схванеш, че „златната ябълка” не е „златна превъзходна” от къра, а метафора. Ламята също. Юнака нека да е наш човек. И какво имаме като резултат – едно метафорично повествование от невероятни дадености. Това ще ли е история, след като е един чудесен мит, за който не е нужно да сме свидетели (както и за повечето писания от Библията) за да схванем неговата наивност и нереалност в повествованието ?

Библията е писана от свидетели на времената за които се отнася,или по вдъхновение от Бога.
 --- Така ли ? Свидетели на времената ? Това къде го пише в библията моля ? Четирите евангелия са от два източника. От тях само Евангелието на Йоан е от 1 л. ед.ч. Всички останали – ПРЕРАЗКАЗВАТ. И тъй като не са свидетели на събитията , според твоето твърдение, значи са немеродавни. Останалото е племенна касапница. За „Златната Ябълка” аз също мога да твърдя, че е писана по вдъхновение от Бога. Дори мога да се разпростра – вдъхновена от Всички Богове, Богини, Самодиви и т.н. от Пантеона на фолклора.

Вярвам на нея,не на човешки ,слаби и немощни умове..все пак точно Библията Е ЕДИНСТВЕНАТА ИСТОРИЯ непроменена от хилядолетия!
 --- Тук виждам намек, че Библията не е писана от човеци. От кого е писана моля ? Доколкото е „указано” това са люде, хора, Матей, Йоан и т.н. Или това не са хора ?! Да се твърди, че Библията не е промемена от хилядолетия е най-меко казано невежество, с извинение. Като отгърна моята Библия от 1925 г., пак не е еднаква с Библията от днешната БПЦ (не си спомням от коя г. беше, когато правех сравненията), като става въпрос за 85 г. Основните моменти може и да са еднакви, но същесвени са подробностите, които се шлифоват всячески непрекъснато и непрестанно от поповете.

Аз поне,не знам друга толкова константна величина,още по-малко що касае историята...
--- Шлайфана, шлифована, полирана, пронумерована и прошнурована от поповете „константна величина” – несъмнено. Много е обработвана тази „константна величина” за да бъде „меродавно” сведение, без значение какво съдържа. И дори да представя исторически събития (както и споменатият Юнак, МОЖЕ да е историческа фигура), то те са представени така, че много трудно може да се прозре, какво съдържат брилянтните и непрекъснато повтарящи се попски каламбури и плетеници от нищо не значещи твърдения.

Помогнете,ако знаете друга.
--- Ха, ти майтапиш ли се ?
1.   Панчатантра (мога да дискутирам по нея – в наличност ми е).
2.    Бхагаватгита (трябва да видя дали не съм я изхвърлил при пренасянето – тежеше много.)
3.    Рамаяна (има откъси в нета).
4.    Българска реч отпреди новата ера – Плочките от Боторита (в наличност).
5.   Кумранските свитъци (евентуално).

Всичко това Е по-древно от Библията. От историческа гледна точка, по-меродавно,като първоизточници, според давността си. Или са менте ?
Поздрави.
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: Тонко в Август 15, 2010, 07:23:17
Добре!Посмей се и когато попремине смеха ти ,просто ....посочи друга алтернатива и отговори....
Дори и някои от основните моменти, както отбеляза bozman, са били добавени в по-ново време или след 15-16 век. Тук е добре да си зададем въпроси като:
1. Защо християнството се отрича от прераждането?
2. Защо от толкова много евангелия канонични са останали само 4?
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: Sur в Август 15, 2010, 21:11:33
Въпросът за "прераждането"мисля че ще отпадне тутакси,ако разгледаме ЧОВЕКА от православна гледна точка.То казва че "човекът е храм Божий и Духът Божий живее в него"/перефразирам Библията/.Следователно,човекът е издигнат във възможно най-висша степен!При това положение не е възможно да е бил ...тревичка,пчеличка и дъра-бъра подобни.. ;)
На заяжданията-няма да отговоря!Предпочитам да си разговаряме без заяждане,щото форума е културен.Ако искам простотии-знам къде се пишат.Тук съм за да се уча,защото никога не ми е достатъчно,а не да демонстрирам мускули и гаден език.Е...ако се наложи...мога го.Сигурак! ;)
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: debozman в Август 15, 2010, 21:48:04
Въпросът за "прераждането"мисля че ще отпадне тутакси,ако разгледаме ЧОВЕКА от православна гледна точка.То казва че "човекът е храм Божий и Духът Божий живее в него"/перефразирам Библията/.Следователно,човекът е издигнат във възможно най-висша степен!
---"Не е издигнат", а се САМОИЗДИГА, чрез самосътворени ЧОВЕШКИ самохвалебствия - писания, без значение паметника - чрез Библията  или чрез в/к "Стършел". Не виждам също никаква разлика от атеистичното "Човек е храм на Природата и нейните закони живеят чрез него - човека" - все същата работа, боравене с неизвестни и нищо не означаващи обобщаващи понятия, поради невъзможността на човек да ги класифицира.

Нещо обаче се загуби връзка с историята. То хубаво е, че искаш да научиш нещо, ама и аз се надявам на същото. ;) Нещо имаш ли да кажеш по отношение на историята ?
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: bulga_ro в Август 15, 2010, 21:54:35
Въпросът за "прераждането"мисля че ще отпадне тутакси,ако разгледаме ЧОВЕКА от православна гледна точка.


Прераждането е в езическите вярвания а в Християнството е "Възкрасение" не се прераждаш в буболечка ,а възкръстваш пак в тия!
Разликата е от Луната до каспичан!

цитат:

Марк
Глава 16

(издание Библейско-1940г.)

...
9 И като възкръсна рано в първия ден на седмицата, Исус се яви първо на Мария Магдалина, от която бе изгонил седем беса.     
10 Тя отиде и извести на тия, които бяха Го придружавали, и които Го жалееха и плачеха.    
11 Но те, като чуха, че бил жив, и че тя Го видяла, не повярваха.    
12 Подир това се яви в друг образ на двама от тях, когато вървяха, отивайки в село.    
13 И те отидоха и известиха на другите; но нито на тях повярваха.    
14 После се яви на самите единадесет ученика, когато бяха на трапезата, и смъмра ги за неверието и жестокосърдечието им, дето не повярваха на тия, които Го бяха видели възкръснал.    
15 И рече им: Идете по целия свят и проповядвайте благовестието на всяка твар.    
16 Който повярва и се кръсти ще бъде спасен; а който не повярва ще бъде осъден.    
17 И тия знамения ще придружават повярвалите: в Мое име бесове ще изгонват; нови езици ще говорят;    
18 змии ще хващат; а ако изпият нещо смъртоносно, то никак няма да ги повреди; на болни ще възлагат ръце, и те ще оздравяват.    
19 И тъй, след като им говори, Господ Исус се възнесе на небето, и седна отдясно на Бога.    
20 А те излязоха и проповядваха на всякъде, като им съдействуваше Господ, и потвърждаваше словото със знаменията, които го придружаваха. Амин.

Тези точки липсват в "Codex Sinaiticus"!!!!!!!!
този кодекс е от .......памтивека !
Как го обясняваш тоя случай с Божията намеса или с Неговият Дух?
Или с чудото Господне?
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: Sur в Август 15, 2010, 22:07:28
Аааа,то човек ако има обяснение за всичко,ще е сам Господ...А иначе ти се прероди в буболечка,пък аз ще си възкръсна пак в тия.Много комфортно си ми е в тях :D :D :D
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: bulga_ro в Август 15, 2010, 22:17:46
Аааа,то човек ако има обяснение за всичко,ще е сам Господ...А иначе ти се прероди в буболечка,пък аз ще си възкръсна пак в тия.Много комфортно си ми е в тях :D :D :D
Знаех си ,че си от някоя евангелистка секта вече от през 5-6 линка ги надушвам!хаха
Нямаш обяснение за липсата на най важния момент ...
Да ти кажа един папа и той е нямал ,но краля му е казал :
-Не се притеснявай за Църквата няма никакво съмнение ,че Христос е възкръснал !

Разликата между Църква ,Религия,Вяра и папагалстване го обяснява и дори провежда семинари (естествено срещу някой леф) моя приятел Цар Кару (да му се светли името) ще ти посоча къде можеш да се свържеш!
поздрав
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: Sur в Август 15, 2010, 22:24:07
Дааа..личи кой ти е приятел.Има една древна мъдрост-"Кажи ми ,кой ти е приятел-за да ти кажа кой си"Поздрави и на теБ!
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: debozman в Август 15, 2010, 23:34:04
Аааа,то човек ако има обяснение за всичко,ще е сам Господ...А иначе ти се прероди в буболечка,пък аз ще си възкръсна пак в тия.Много комфортно си ми е в тях :D :D :D

--- Както чета Sur, поста на Булгаро, за ДОПЪЛНИТЕЛНО  ВМЕШАТЕЛСТВО  в Библията през 1940 г. и разликите в различните Библии, виждам че ти дума не можеш да обелиш. Разни възкръсвания, буболечки и т.н. празни приказки. Тук се говореше за история - ти предпочете библейските въпроси, поиска уточнение кои са константни величини освен Библията. Дадоха ти се "константните величини". Ти млъкна и забрави. Православното верую което представи (човекът е храм Божий и Духът Божий живее в него)  , бе опровергано от т. 15 гл. 16, Марко,"за благовестие на всички твари", а не само на човека. Когато те изперкаха с данни за библейски манипулации, премина на тема буболечки. Ами ако сега те зачеластрят на тема буболечки на какво ще се прехвърлиш - на молякулярна биология ли ?! Не ти ли се струва, че не можеш да дадеш смислен коментар по нито една тема ?
поздрави.
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: Sur в Август 16, 2010, 05:45:12
Абе,то човек изгубва всякакво желание да обясява и да "обелва дума"-....прилича на оная фраза"То е все едно да учиш свиня да пее.Хем свинята ще се тормози,хем ти ще си губиш времето...Няма да обяснявам нищо,докато дискусията не стане наистина дискусия,а не кавга в селската кръчма!
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: debozman в Август 16, 2010, 06:45:18
Абе,то човек изгубва всякакво желание да обясява и да "обелва дума"-....прилича на оная фраза"То е все едно да учиш свиня да пее.Хем свинята ще се тормози,хем ти ще си губиш времето...Няма да обяснявам нищо,докато дискусията не стане наистина дискусия,а не кавга в селската кръчма!

--- Кавга ли ?! Къде има тук кавга. Ти просто беше разбит по няколко пункта, и се правиш на "Ни чул,у ни видял" с Луи дьо Фюнес. Ако си мислиш, че тези които не повтарят твоите разбирания, "се карат", много си се объркал. Тук не е черква да се повтаря след попа. Крилати и др. фрази си ги пази да си учиш внуците. По представени опровержения за твоите крилати мисли, засега си капо.
Поздрави.
Титла: Re:От кога и от къде е гръцката азбука ?
Публикувано от: гол гъз в Август 17, 2010, 20:26:40
Аз си признавам, че не съм вещ в религията колкото в историята, а в историята толкова колкото в политиката! Затова моите уважения към всеки от вас независимо от неговите възгледи за историята и вярата му стига това да не му пречи да е българин! ;D ;D ;D ;D ;D Аз преди всичко съм националист!