БГ История

Общи приказки => Общ форум за историята => Темата е започната от: Atliman в Февруари 02, 2009, 15:50:22

Титла: Армия за освобождение на Косово (АОК)
Публикувано от: Atliman в Февруари 02, 2009, 15:50:22
Здравейте,
Обръщам се към вас със следната молба: Студент съм по Културно Историческо Наследство на България и сега съм в сесия. Един от изпитите ми е курсова работа на тема "Армията за освобождение на Косово ( АОК ) - идеология, програма , дейност". Ходих в Столична библиотека, Института по балканистика и т.н. и всички ме отпращат и казват че нямат нищо за АОК, най-верочтно информация имало в статии, но никой не ми казва откъде да ги намеря...Та молбата ми е дали някой от вас се е интересувал от въпроса за АОК и ако да, дали ще може да ми помогне с намирането/предоставянето на информация. Благодаря предварително!
Титла: Re: Армия за освобождение на Косово (АОК)
Публикувано от: бугарашъ в Февруари 02, 2009, 21:01:58
Ако не бързаш много ще ти преведа една испанска публикация-малко е обемиста и ще ми трябва време.Доколкото разбирам става въпрос за "Ushtrisë të Çlirimtare të Kosovës-UÇK"-няма да намериш почти нищо,защото и от нищото се появява и е с доста мъгливи цели ::)Който е задал темата е много умен ;D
Титла: Re: Армия за освобождение на Косово (АОК)
Публикувано от: Atliman в Февруари 03, 2009, 12:15:05
Ами трябва да я предам до четвъртък следобяд, сигурно няма да можеш :(. Сега ти пиша от народната библиотека и тук търся и нищо не намирам, т.е. почти нищо, само откъслечни статии и обзаци от книги
Титла: Re: Армия за освобождение на Косово (АОК)
Публикувано от: Komap в Февруари 03, 2009, 14:53:33
Привет! Не, че разбрах каква е допирната точка на културно-историческото наследство на България с АОК, но както и да е :)

Значи темата, която имаш е много сложна по спростата причина, че се касае за една военизирана, нелагална и затворена по своя вид организация, чиито членове и цели са доста засекретени. Все едно да пишеш тема за БРЦК около 1872 г. или турски сановник да пише тема за ВМРО през 1902-ра :)))

Накратко АОК възниква около 1996 г. в Косово. Предпоставките за това са много благоприятната международна и вътрешносръбска ситуация: режимът на Милошевич е в изолация, малцинствата надигат глава в Сърбия, а етническата картина в Косово е такава /над 80 % са албанците/, че не е нужно организацията да се намира на територията на друга държава. Всъщност почвата за албанизиране на Косово е подготвяна години наред като в бивша Югославия раждаемостта сред косоварите /шиптърите, както им казваха всички/ беша най-голяма. Понякога имаха и по 6 до 8 деца. Това постепенно подмени етническата картина там и създаде предпоставки за издигане на глас за независимост. Самата идея за независимост не е някакво спонтанно хрумване, а целенасочено провеждана политика от някои албански кланове там. Причините за нея се крият във взаимната омраза на християни-сърби и мюсюлмани-шиптъри, която води и до изтъпления като Тиварското клане през 1945 г., когато сърби избиват около 4200 албанци. За капак на всичко поетапно на Косово е даван автономен статут, което увеличава апетитите. Косовските шиптъри ползваха големите права на югославските граждани като безвизови пътувания до запада и различни облекчения, които спомогнаха за създаване на "добра" мрежа за проституция и наркотици в Европа, от която и постъпленията бяха и си остават добри. Част от тях отидоха и за въоръжаване и АОК. Отделно винаги и по всякави поводи още в СФРЮ под сурдинка се твърдеше, че идеята за голяма Албания не се кове в Енверова Тирана, а в Прищина - там бяха и си остават "мозъците" с висшето образование, пари, контакти и прочее.

И така стигаме до АОК:
Организацията е създадена от албанските кланове като еин лидер става най-влиятелният шиптърски политик - "неофициалният президент на Косово" Ибрахим Ругова. Организацията има подчертано сепаратистка /за Сърбия/ или националноосвободителна /за Косово/ идеология. Както почти всички подобни организации, вкл. и ВМРО и ВЗРО и БРЦК тя има за цел да се нагнетява обстановката в района, да се предизвикат изстъпления и да се наказва протвникът и неговите протежета /в това число и албанци/
Естествено както и Шин фейн примерно АОК твърди, че има нещо като свое политическо крило /пак естествено водено от Ибрахим Ругова/, което е по-"меко" и е съгласно да преговаря нещо. Всичко това е блъф, защото Косово е прекалено малко, а всяко политическо крило всъщност е важна част за пред света и за печелене на време и позиции, а не за смяна на курса.
Целта на АОК е да се постигне пълна независимост на Република Косово от Югославия и Сърбия. Извън официалните изяви и документи целта е и: постепенно изтласкване на чуждите малцинства от Косово както и износ на революция в съседна Б.Ю.Р.М., Сърбия /Новопазарски санджак и Прешево, Буяновац и Медведжа/ и Черна гора. Малко неясна остава перспективата за сливане с Албания, защото тук естествено стои на дневен ред въпросът кой ще командва парада, а и Косово чисто политически стои след Албания в очите на НАТО, ЕС и др.
Програмата се покрива от целите, а иначе официално АОК стои на позиции да се издига самосъзнанието на албанците, да се гарантират правата на всички малцинства в Косово, да се сложи ред в провинцията и прочее.
Дейността може да се раздели на 2 етапа:
- 1996-1999 г. - нападения над югославски и сръбски части, над мирни граждани /сърби и албанци/ и провокиране на напрежение. Целта е да се привлече чуждото внимание, да се набави оръжие /през Албания естествено/ и да се изгони неалбанското население.
1996 г. - извършени са бомбени нападения над сръбски служби и служители. АОК поема отговорност.
1997 г. - нападенията продължават, сърби са изгонени от няколко села.
1998 г. - Ругова и Милошевич преговарят, но след едно сръбско клане в Дечани през май преговорите са прекратени. През декември въпреки примирието взаимните убийства продължават.
1999 г. - през февруари-март се провеждат преговорите във френското градче Рамбуйе, които завършват с подпис от страна на АОК и отхвърляне на споразуменията от сърбите.

- 1999-200... г. - формално АОК не съществува, а се е преляла в политически партии на албанците. не така обаче стои въпросът, когато се касае за въоръжаване, изгонване на малцинствата и износ на оръжие и революция а съседни страни. Част от дейците на АОК още не са в политическия живот на Косово и са активни в Македонските и Прешевските събития. Друга една важна част на АОК се занимава с потока на пари от трафика на хора, проституция и наркотици. На власт се изреждат доста от видните имена на АОК: Ибрахим Ругова, Рамуш Хардинай, Байрам Реджепи, Байрам Косуми, Агим Чеку и други. Накратко Косово е в хватката на АОК и клановете и няма никакви шансове в следващите десетилетия да се измъкне оттам...

Дано ти свърши работа :)
Титла: Re: Армия за освобождение на Косово (АОК)
Публикувано от: Atliman в Февруари 03, 2009, 16:14:17
Връзката между специалността "Информационни Фондове на Културно историческото наследство" е предмета, който изучаваме 5-я семестър, "История на Балканите", а явно че преподавателя ми няма много информация за АОК и иска с даването на такава тема да си набави от нас, наготово :):):) ... Благодаря ти за информацията, ще ми бъде много полезна. Надявам се в бъдеще и аз да мога да помагам.
Титла: Re: Армия за освобождение на Косово (АОК)
Публикувано от: бугарашъ в Февруари 03, 2009, 23:16:11
Ха!Комара ме е изпреварил ;DНищо-все пак два часа го превеждах ;D:

Не се знае как и кога точно се е зародила АОК.Според International Crisis Group Армията за освобождение на Косово е първоначално организирана от малка група албански емигранти в Швейцария.Според същия източник ядрото на АОК е сформирано от радикални националисти,привърженици на Велика Албания,както и от последователи на бившия комунистически диктатор Енвер Ходжа.Първият знак за нейното съществуване е през май 1997,когато предполагаеми лидери на АОК пожелават да дадат интервю в "Ню Йорк Таймс".Тези самообявили се водачи не дават никакви имена,нито псевдоними,което прави невъзможно каквото и да било локализиране на организацията.В продължение на дълго време АОК е повече митичен символ,отколкото реална организация.Убийствата на 21 албанци,обвинени в сътрудничество с властите в Белград през 1996 се свързват с АОК.Едва през ноември 1997 съществуването и е обявено публично и се превръща в фактор в междуетническата криза.На погребението на техния активист Halit Gecaj (28.11.1997г),на което присъстват над 20 000 души трима неизвестни се обръщат към мнозинството:"АОК е единствената сила,която се бори за свободата и националното единство на Косово",след което напускат мястото с автомобил под възторжените викове на тълпата.
Пред декември 1997 акциите на АОК набират сила.Според  International Crisis Group оперативния капацитет на АОК се е увеличил многократно след кризата в Албания от пролетта на същата година.Тогава се разграбват албанските казарми и много от оръжието попада в ръцете на АОК.Тогава все още е неизвестен истинския и потенциал и сръбското ръководство не вижда сериозна заплаха до ескалацията наконфликта през февруари и март 1998 в Дреница.Според белградския седмичник Nedeljni Telegraf към каря на 1997 АОК е наброявала между 1000 и 2000 души,докато в провицията са дислоцирани над 13000 сръбски милиционери и 25000 са могли да бъдат на разположение за 72 часа.Също така в Косово се намират и 6500 войници и офицери от редовната армия и 10000 запасни.През януари 1998 сараевския седмичник Slobodna Bosna  публикува интервю с предполагаем лидер на АОК,нарекъл себе си Скендер,който заявява,че организацията е създадена още през 1991 от бивши офицери от Югославската Народна Армия (етнически албанци).Също така казва,че първоначалната цел е била да бъдат откъснати всички територии с албанско мнозинство със сила и присъединяването им към Албания.
Сръбските управляващи определят АОК единствено като терористична организация.Не я признават като освободително движение,а като терористична група с ограничени реални възможности.На 17.02.1998г председателя на Сръбската Социалистическа Партия Воислав Живкович заявява,че АОК наброява не повече от 100 души,основно опериращи в района на Дреница и,че скоро ще бъдат заловени.Тогава-през февруари и март 1998 сръбската милиция провежда масирана дейност именно в този район с надеждата за залавяне на водачите и унищожаване на корените на АОК.Тази операция води единствено до заздравяване на позициите на организацията,която обвинява привържениците на политическо решение на конфликта в демобилизиране на албанците,обявявайки се  за единствени легитимни техни представители в Косово.
Международните наблюдатели срещат огромни трудности в намирането на  достоверна информация за лидерите и представителите на АОК.Едва на 13 .08.1998г се появява публично нова фигура-Adem Demaci е обявявен  за  политически неин представител,посочвайки,че към този момент АОК наброява над 30000 души.Към средата на юли албанците контролират около 40% от територията на Косово,но офанзивата на сръбската армия от лятото на 1998,която довежда до над 350000 бежанци,както и заплахите от страна на НАТО довеждат до значително занижаване на тези проценти.В резултат на радикализацията на конфликта (превръщайки се във война) важността и подкрепата от страна на албанците за АОК нарастват забележително.
Според представители на АОК те не са успели да освободят Косово,но са изиграли значителна роля за предизвикване на военната интервенция на НАТО през март 1999г.,а също така се превръща в поддържащ елемент на въздушните нападения.По неофициални сведения във формированията на АОК по това време е имало немалко представители на НАТО събиращи и изпращащи сведения за целите на бомбардировките.
Договора ,сложил край на войната налага разформирофането на АОК.Това е било едно от условията на Югославската армия ,за да разреши влизането на натовски и руски войски в Косово (MILITARY TECHNICAL AGREEMENT, 9 юни 1999). АОК официално престава да съществува-една част от нейните членове преминават в политиката,други стават част от новите структури за сигурност (Kosovo Protection Corps -Trupat Mbrojtëse të Kosovës ,Kosovo Police Service, KPS),трети се демобилизират,а четвърта част остава активна във вътрешността на провинцията и в южна Сърбия (в долината на Прешево -с албанско мнозинство)
Титла: Re: Армия за освобождение на Косово (АОК)
Публикувано от: Komap в Февруари 04, 2009, 00:27:45
Връзката между специалността "Информационни Фондове на Културно историческото наследство" е предмета, който изучаваме 5-я семестър, "История на Балканите", а явно че преподавателя ми няма много информация за АОК и иска с даването на такава тема да си набави от нас, наготово :):):) ... Благодаря ти за информацията, ще ми бъде много полезна. Надявам се в бъдеще и аз да мога да помагам.

Дай Боже, Атлиман!:) Радвам се за всеки, който се почувства у дома тук и иска да се присъедини :)
Колкото до инфото - моето е доста по-общо, но Бугараш беше мнооого по-изчерпателен, така че даскала ти ще има да го черпи ;)
Титла: Re: Армия за освобождение на Косово (АОК)
Публикувано от: Atliman в Февруари 04, 2009, 09:42:34
Благодаря ви и на двамата, супер пичове сте... И наистина в бъдеще каквото мога ще помагам ;) :):):), а след сесията мога да допълня темата от още няколко цитата от различни източници, ако на някой друг му потрябва да го има :)
Титла: Re: Армия за освобождение на Косово (АОК)
Публикувано от: Pomak в Февруари 06, 2009, 14:48:58
Ако не бързаш много ще ти преведа една испанска публикация-малко е обемиста и ще ми трябва време.Доколкото разбирам става въпрос за "Ushtrisë të Çlirimtare të Kosovës-UÇK"-няма да намериш почти нищо,защото и от нищото се появява и е с доста мъгливи цели ::)Който е задал темата е много умен ;D

Здравей Бугараш,
Това заглавие, което цитираш по-горе е на албански, нали? Имаш ли някаква представа що за език е това? Преди години попитах един типец - Ясен Кавадарков, ако си го чувал това име, не е много в ред, но това си е мое впечатление -  и той беше категоричен "Развален латински!" Но не ми изглежда такъв. От друга страна всички почти историци са единдушни, че траки, даки, илири и т.н. са сродни народи, с близки езици, обичаи, вярвания и т.н. Т. е езикът би трябвало да е скитски сиреч "славянски" (да не кажа "словенски" щото стеснявам много понятието за днешно време...)
ЧичоВладо
Титла: Re: Армия за освобождение на Косово (АОК)
Публикувано от: бугарашъ в Февруари 06, 2009, 16:14:28
 "Развалени латински"са италианския и испанския ;D Албанския (шкип) си е ...албански.Смята се че е произлязал от илирииския.Възможно е да в него да присъстват повече български думи отколкото латински.Оказа се,че се употрбява доста извън границите на Албания-само в Гърция има две основни групи,родствени с тоските-"Чам" в Чамърия(Епир-северозападна Гърция) и "Арванити" в централната и южна части.Националното им самосъзнание е  доста високо.Немалко от гръцките национални герои и водачи са били именно арванити.А прочутото гръцко "цамико"(мъжки танц) всъщност е албанско ("чамико" като "влахико"-влашко на гръцки-нали не могат да произнасят "Ч")както и униформите на гръцката национална гвардия с пимпоните на цървулите;D
http://www.youtube.com/watch?v=Bko3QEUaAX4
повечето от коментарите под видеото са на албански ;)
Титла: Re: Армия за освобождение на Косово (АОК)
Публикувано от: бугарашъ в Февруари 06, 2009, 20:53:28
А това е малка част от статия на албански за ...албанския :):
...Ngulime të vjetra shqiptarësh gjinden tek-tuk edhe në vendet e tjera të Ballkanit: në fshatin Arbanasi në jug të Zarës në bregdetin kroat, në disa fshatra të Sanxhakut dhe në krahinën kufitare mes Bullgarisë, Greqisë dhe Turqisë, në mënyrë të veçantë në fshatin bullgar Mandrica. Ka edhe disa fshatra shqiptare, kryesisht të asimiluara, në Ukrainë, në veçanti në krahinat e Metropolit dhe të Odesës...
...Традиционно албански селища могат да бъдат срещнати спорадично и другаде на Балканите: в Арбанаси, в предградията на Сяр, по далмацииското крайбрежие на Хърватия, в някои села в Санджак  и в региона на българо-гръцко-турската граница , най-вече в българското село  Мандрица*.  Албански говор  също така може да бъде открит и в Украйна, особено в селата в района на Одеса...

*село Мандрица е сновано през 17 век от албански изселници (християни) от Корча не пожелали да приемат исляма
Титла: Re: Армия за освобождение на Косово (АОК)
Публикувано от: Pomak в Февруари 06, 2009, 21:29:19
А това е малка част от статия на албански за ...албанския :):
...Ngulime të vjetra shqiptarësh gjinden tek-tuk edhe në vendet e tjera të Ballkanit: në fshatin Arbanasi në jug të Zarës në bregdetin kroat, në disa fshatra të Sanxhakut dhe në krahinën kufitare mes Bullgarisë, Greqisë dhe Turqisë, në mënyrë të veçantë në fshatin bullgar Mandrica. Ka edhe disa fshatra shqiptare, kryesisht të asimiluara, në Ukrainë, në veçanti në krahinat e Metropolit dhe të Odesës...
...Традиционно албански селища могат да бъдат срещнати спорадично и другаде на Балканите: в Арбанаси, в предградията на Сяр, по далмацииското крайбрежие на Хърватия, в някои села в Санджак  и в региона на българо-гръцко-турската граница , най-вече в българското село  Мандрица*.  Албански говор  също така може да бъде открит и в Украйна, особено в селата в района на Одеса...

*село Мандрица е сновано през 17 век от албански изселници (християни) от Корча не пожелали да приемат исляма

Благодаря, Бугараш,
А не си ли е направил труд някой лингвист-специалист по тия езици, който да е направил детайлен анализ на тоя език и да каже примерно "в основата си тоя език е такъв и такъв" или нещо от тоя род. Аз съм бил в Мандрица през 1978 г. и сега като го спомена това село - наистина при разговорите с местни хора (но не от Мандрица соствено) се каза, че било шиптърско. Имам и една книга - нещо като биография на поп Търпо Поповски -нерядко наричан "кръстникът на ВМРО" - родом от с. Косинец, Костурско. Той се отнася с голямо уважение към албанското националосвободително движение и към самите техни лидери, с които е бил в много добри отношения (това е последната четвърт на 19-и век; поп Търпо се преселва в България след Илинден-Преображенското въстание). Говорел е албански като матерен език.
Ще вмъкна и нещо доста офф-топик - в тая биографична книга се споменава, че досами с. Косинец, на стотина-двеста метра от най-крайните къщи, в нивята, е имало побит голям дъбов кръст, който се е подменял щом е изгниел или паднел по друга причина. Дядо поп казва, че тоя обичай бил на близо 2000 години и кръстът е побит на мястото където апостол Павел е проповядвал на местните хора Христовото учение. А местните хора са били българи...
ЧичоВладо
Титла: Re: Армия за освобождение на Косово (АОК)
Публикувано от: бугарашъ в Февруари 06, 2009, 21:35:49
Ако си добре с англииския или немския виж тук http://www.albanianlanguage.net/ -мисля,че е доста изчерпателно ;)
Титла: Re: Армия за освобождение на Косово (АОК)
Публикувано от: Pomak в Февруари 06, 2009, 21:58:39
Ако си добре с англииския или немския виж тук http://www.albanianlanguage.net/ -мисля,че е доста изчерпателно ;)

Интересно, но много сбито и конспективно. Все пак за пръв път чета нещо за албанския де. По общите описания на граматиката е като българския до голяма степен, но защо авторът казва "като повечето индо-европейски" или "като всичките Балкански" езици? Те толкова ли са еднакви граматически? Май да и въпросът ми май е глупав щото не разбирам от лингвистика... А дали някой си е направил труда да анализира лексиката на албанския и примерно какъв е процентът на така нар. "славянски" корени или нещо подобно?
Помака
Титла: Re: Армия за освобождение на Косово (АОК)
Публикувано от: бугарашъ в Февруари 07, 2009, 21:40:17
 ;DЗвучи ли латински:
фунгятйета или чкеми-здравей
мирупафшим-довиждане
ю лутем-моля
ю фалеминдерит-благодаря
по-да
йо-не
мъ фални-извинете
нук куптой-не разбирам
1-ньъ,2-ду,3-тре,4-катър,5-пешъ,6-гящъ,7-щатъ,8-тетъ,9-нънтъ,10-дьетъ
Титла: Re: Армия за освобождение на Косово (АОК)
Публикувано от: vekil в Февруари 09, 2009, 21:16:17
;DЗвучи ли латински:
фунгятйета или чкеми-здравей
мирупафшим-довиждане
ю лутем-моля
ю фалеминдерит-благодаря
по-да
йо-не
мъ фални-извинете
нук куптой-не разбирам
1-ньъ,2-ду,3-тре,4-катър,5-пешъ,6-гящъ,7-щатъ,8-тетъ,9-нънтъ,10-дьетъ
Вчера по телевизията една помачкопортугалка каза че на португалски наздраве било Сауди.Така че по внимателно със общности филтрирани от чужди конгрегации и доминирани в неотвратимо дълги периоди.
Титла: Re:Армия за освобождение на Косово (АОК)
Публикувано от: бугарашъ в Февруари 09, 2009, 21:25:41
;DЗвучи ли латински:
фунгятйета или чкеми-здравей
мирупафшим-довиждане
ю лутем-моля
ю фалеминдерит-благодаря
по-да
йо-не
мъ фални-извинете
нук куптой-не разбирам
1-ньъ,2-ду,3-тре,4-катър,5-пешъ,6-гящъ,7-щатъ,8-тетъ,9-нънтъ,10-дьетъ
Вчера по телевизията една помачкопортугалка каза че на португалски наздраве било Сауди.
И си е така-на испански е "салуд",а на португалски е "сауде" (с ударение на У) ;)
Титла: Re:Армия за освобождение на Косово (АОК)
Публикувано от: vekil в Февруари 09, 2009, 21:32:09
;DЗвучи ли латински:
фунгятйета или чкеми-здравей
мирупафшим-довиждане
ю лутем-моля
ю фалеминдерит-благодаря
по-да
йо-не
мъ фални-извинете
нук куптой-не разбирам
1-ньъ,2-ду,3-тре,4-катър,5-пешъ,6-гящъ,7-щатъ,8-тетъ,9-нънтъ,10-дьетъ
Вчера по телевизията една помачкопортугалка каза че на португалски наздраве било Сауди.
И си е така-на испански е "салуд",а на португалски е "сауде" (с ударение на У) ;)

От Салуто, на френски салю, явно в португалския има мавритански остатъци в произношението.Което имах в предвид.В контактни зони със коренноразлични езикови семейства е по трудна етимологическата ретроспекция.
Титла: Re:Армия за освобождение на Косово (АОК)
Публикувано от: Atliman в Март 06, 2009, 14:01:30
Защо направо не си откриете отделна тема по въпроса за албанците и техния език. Извинявам се, но все пак вижте каква е заглавието на тази тема...
Титла: Re:Армия за освобождение на Косово (АОК)
Публикувано от: vekil в Март 06, 2009, 21:10:49
Защо направо не си откриете отделна тема по въпроса за албанците и техния език. Извинявам се, но все пак вижте каква е заглавието на тази тема...
Има някаква уловка естествено.Институт за историческо наследство и т.н. ала бала.Само че из Западните балкани всичко е толкова политизирано и съответно, профанизирано, че вече не му обръщам внимание.
Титла: Re:Армия за освобождение на Косово (АОК)
Публикувано от: бугарашъ в Март 07, 2009, 01:46:13
Защо направо не си откриете отделна тема по въпроса за албанците и техния език. Извинявам се, но все пак вижте каква е заглавието на тази тема...
Поради простата причина,че (лично мое мнение) темата за АОК бе изчерпана още в самото начало.Ако разполагате с по-общирна информация-заповядайте ;DПомака ми зададе въпрос и се опитах да му отговоря-това е!