БГ История

България => Османско иго => Темата е започната от: blago75 в Май 31, 2008, 06:55:09

Титла: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: blago75 в Май 31, 2008, 06:55:09
Здравейте,аз съм нов във форумът и надявам се ще ми простите,че пускам нова тема.Усърдно прочитам другите теми и те доста ми допадат.Аз съм инженер,но любовта към историята ми остава първа тръпка.Преди месец ходих в Ловеч на концерт  и чух легендата за паданета на градът.
Три пъти турците обсаждали твърдината,но без успех и решили да си послужат с хитрост.Те събрали всички овни в околноста и като завързали горящи свещи върху главите им ги подкарали привечер към главната порта.Българите като видяли в мрака шествието от хиляди горящи свещи го взели като божие знамение и отворили портите.Нататък е ясно като във всеки друг град паднал с бой или без бой краят е ясен -сеч и плячка.Във различните легени се разказва за пари,любов,изневери,но не и в честна битка.Моля кажете си мнението за тази тема и ако не ви харесва просто ще я изтрием
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Май 31, 2008, 19:13:01
Който я е измислил тая легенда явно никога не е пасал овце.А стадо овни със свещи на рогите не можеш да удържиш повече от 20 секунди на едно място, камо ли да ги насочиш.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Май 31, 2008, 19:15:16
То няма как да събереш стадо от овни.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: blago75 в Юни 01, 2008, 07:04:17
Друже,vekil не съм литератор нито овчар,но в легендите често се смесват реалност,илюзия и фантастика.Възможно е да е стадо овце,но овните са свързани с мохамеданството и явно е някаква символика за османското нашествие по нашите земи.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юни 01, 2008, 17:51:50
87 май бяхме овчари в студентската бригада.Замествахме екскурзиантите.Овните са свързани и с "българското християнство", дори повече, щото турците са предпочитали агънца на чеверме без да се интересуват от популацията на стадото(нали е гяурско).Чевермето с бебета агнета и ярета, и печените прасенца не са били в българската национална кухня.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: blago75 в Юни 02, 2008, 01:23:18
ДРУЖЕ,VEKIL незнам от къде си я събрал толкова много злоба,че я изливаш с пълни шепи във форума.При положение ,че не ти харесва темата просто кажи и ще я махна.Форумите са за удовоствие, а не някой с чувство за малоценост да се изживяват в тях.Остани си със здраве друже.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: blago75 в Юни 02, 2008, 05:49:10
Незнам колко за vekil овните са свързани с българското християнство ,но за мохамеданите най-свещен е празника рамадан байрям или известен като коч байрям
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: Komap в Юни 02, 2008, 14:17:11
Привет, Благо!

Вече съм писал за това в темата "Кога сме паднали окончателно под османско иго", но ще се повторя:
Легендата от народните песни и донякъде Евлия Челеби гласи, че след падането на Търново османците обсаждат Ловеч. Отбраната, ръководена от Станко (Кусам) войвода била доста силна и градът оцелял. Османците и местните сключили мир под условие: султанът признава автономията на града с ферман, а ловчанлии признават върховната му власт. След няколко години - ок. В началото на 15 век османците тръгват на поход за окончателното покоряване на Ловеч. След неуспешна обсада те започнали да осоляват едно магаре и да го държат жадно 3 дни. На третия ден го пуснали и то намерило тайния водопровод на крепостта. Останали без вода предвожданието от Станко (Кусам) войвода отбранители, които не искали да се предадат през една нощ слезли с дълги въжета от стените на крепостта и станали хайдути в гората.

Историята с кравите и фенерите на рогата според легендите е свързана с превземането на Гюргьовград (някъде мисля около Панагюрище). Там отбранителите виждайки лошо знамение избягали и оставили празна крепостта.

Поздрави и виж статията!:)
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: blago75 в Юни 02, 2008, 17:27:18
Благодаря,друже КОМАР за тази легенда .Ще прочета по изчерпателно посочената тема.Много ще се радвам ако ни пишеш за други геройчни български крепости.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юни 06, 2008, 19:09:14
Друже Благо... много принизяваш своите предци, къде от незнание???, къде със задни мисли...?Не знаех че коч байрама води началото си от превземането на Ловеч  ???И дружищье границата между иронията и злъчта е много тънка.Ако съм я прекрачил неусетно, приеми искрените ми извинения.Но злоба в твоята тема не съм проявил.Ако в други мои изказвания си усетил злоба значи си македонец.Е, извинявай, не ние сме примитивите.Просто се браним.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: blago75 в Юни 07, 2008, 07:52:28
 Друже ,vekil  ще спра с тази безмислена полемика за моята националност .
Предагам ти друга легенда,където няма овни,но с твоята ЗЛЪЧ сигурно ще намериш да кажеш нещо.
                                 РАДАН ВОЙВОДА
Било в последните дни преди падането на средновековния град Вратица под турско робство. Радан войвода и войската му останали между последните защитници на крепостта Вратица. Със сетни сили и вече без боеприпаси те отстоявали свободата на врачани. А нашествениците прииждали все по-многобройни и все по-настървени... Виждал Радан черните облаци, които надвисвали над родното му небе и сърцето му се свивало от мъка. Знаел войводата, че с голи ръце нямало да могат да устоят на поробителя. Дотрайвали момчетата му. Един по един загивали под турския ятаган... А и една друга мисъл като с нажежено желязо го изгаряла: заминал бил сама в къщи едничката си щерка - Елица. Без майка останала тя още с раждането си, та с много мъка и с помощта на една от сестрите си я бил отгледал, ама сега, когато поотраснала и станала мома за чудо и приказ, тя му била утехата и радостта в тоя живот. И бащината му гордост била Елица, целият град се възхищавал от нея - и не само от хубостта й, но и от добрината й, и от сръчните й ръце. Драго му било да слуша, когато го облазявали заради нея, но още по-драго му ставало, когато сам с очите си виждал хубостта и добрината на детето си. Засмеела ли се Елица срещу него с игривите пламъчета, дето танцували в очите й, като че ли слънце го огрявало. Радвал се Радан на чедото си, но тогава, в ония, мирните и свободните дни, когато змийчето на страха още не било пропълзяло по пътечката към сърцето му. А сега? Сега час по час то го клъцвало с острото си езиче... И може и грях да било, но през ума му прескачали коя през коя по-черни мисли. "Сипаница да беше посипала лицето на моята Елица - думал си той - лицето й сега щеше да е надупчено и грозно и никой нямаше да се заглежда в него. Саката да беше или пък грозновата да се беше родила - за добро щеше да бъде! А то сега - по тия очи като езера сини кой ли не се е заглеждал! По това лице, по-хубаво и от месечината, кой ли не е закопнявал! За тая коса, по-тежка от злато, кой ли не се е полакомил! Ами снагата й? - Като топола тънка! Ще ли я пожали нашественикът? Едва ли..."

Опрял беше ножът до кокал в народната снага. Стигнали бяха и до вратичани не една и не две страшни вести за насилия и безчестие над моми и невести. Една ли женска съдба в тези години беше прекършена?! Чудел се войводата какво да стори, та да защити своето чедо. Маял се ден и нощ, мятали се безпомощно мислите му, търсели брод, но не го намирали... И току обръщал тревожно очи назад - да види дали пламъците, дето облизвали покривите на къщите под крепостта, не са грабнали вече и неговия дом. Поглеждал горестно в тази посока все по-често и по-често, но сърце не му давало да остави момчетата си на този хал. Нужен им бил той там, на крепостта, та ако не с друго, с думи да ги подкрепи, кураж да им даде, та по-леко да посрещнат смъртта си...

А когато дочул Радан, че и последният от войните му болезнено изохкал и се свлякъл по стената на крепостта, черна пелена сякаш паднала пред очите му. Струполило се небето върху него. Краят на Българското царство настъпвал - знаел вече войводата, - турският ятаган посичал един от най-яките корени на вековитото му дърво. Паднела ли и Вратица - нямало вече кой да спре поробителите. И ще тръгнат те да оскверняват земята му, да палят и рушат, да колят и бесят. И никого не ще пожалят, никого - ни младо, ни старо...

Нищо не можел вече да стори Радан за града си. Сам останал, довършили се момците му... И си помислил: "Да бях поне отърчал до вкъщи. За последно да прегърна щерката си, да поуталожа малко страха й... Може би все още не е късно ... Ако бъда до нея, може пък нищо да не й се случи!" Отнели като че ли тези мисли и последните сили, които крепели изнемощелите му нозе и Радан се втурнал към дома си. Тичал като обезумял. И колкото по-навътре в града навлизал, толкова по-силно пробождала тревогата бащиното сърце. Горящи като клади или изпепелени вече къщи оставял след себе си. По улиците оскотели аги размахвали ножове и ятагани. Посечените от тях трупове напоявали с кръвта си калдъръмите ... И писък до Бога на жени и деца се носел ... Робство се задавало!

Останал без дъх, със сетни сили Радан се покатерил по високия зид, който обграждал къщата му. Пътната порта била здраво залостена отвътре, та на плахото му подвикване никой не отговорил. А когато едва открехнал пътната врата, видял щерка си, свита в най-тъмния ъгъл и почти обезумяла от страх. Ридание разтърсило крехкото й тяло и тя се хвърлила в бащините прегръдки. "Тате! Тате! - долавял Радан откъслечни думи в плача й, - Тате, безчестят де кого срещнат, де кого намерят! И буля Петкана, и стрина Петровица, и Недка, дето е дете още!... По-добре мъртва, тате! - изричало на пресекулки детето му и все по-отчаяно впивало пръсти в бащиното рамо...

Стиснал здраво Радан в прегръдките си Елица. И молитвени думи към Бога зашепнал, към Спасителя от небето. "Къде си, Боже, - мълвяла устата му - да спреш тая сеч?! С какво съгрешихме, Боже, та така ни наказваш?! Спаси от позор чедото ми и не оставяй да почернят младостта му!"...

Мълчал Бог. Само писък и плач като светкавици разсичали небето. А под него земята се гърчела в огън и кръв ...

Изведнъж тропот на коне пресякъл молитвата на войводата. Турска реч като с камшик ударила по портата му. И разбрал той и с ума, и със сърцето си, че нищо друго не му остава, освен да подири спасение в смъртта. Изнизал Радан сабя от ножницата, стиснал с трепереща ръка Елица и я повел бързо през задния двор към скалата, дето се въздигала близо до крепостната стена. Ще се качат на нея, та за сетен път и от високо да погледнат града си, ще се простят с всичко мило и родно, пък тогава ще потърсят спасение ... Първом за Елица, а сетне и за него. Решили се веднъж да умрат като свободни българи и в името на правата си вяра, страхът като че ли започнал да отстъпва от вкаменените им лица. Нагоре по стръмното ги водела вече мисълта да умрат, но достойно, като ония българи - моми и невести, за които по цяло Българско се разказвало, че сплитали руси коси с черни и скачали в дълбоките пропасти или в морските бездни, в смъртта си търсели спасение от похитителите ... Искали и те да умрат като ония българи, които предпочитали смъртта пред робството...

Изкачили се най-сетне баща и щерка до върха на скалата. Настъпил бил мигът - без думи за сбогом, без плач, без степания.

Нямало никакво време ... С нечовешки усилия Радан вдигнал треперещата си десница...
А Елица - тя с мълчаливо примирение, но без страх посрещнала с гърдите си острието на бащината сабя... И кротко се свлекла до нозете му... Подредил той косите й, целунал побледнялото лице, притворил клепачите й, погалил чедото си, а после приседнал до него - като да го поварди, докато душата му литне успокоена към небето...

Сега за него вече било по-лесно... Пък и трябвало да побърза, да последва Елица, че гласовете на агите вече се чували в ниското. И посегнал повторно към сабята си... Смесила се бащината кръв с тази на Елица - хубавица, разляла се по скалата, попила в пукнатините й и останала там до ден днешен... за да ни напомня за верността на българина към българското, към християнската вяра, за преданността му към род и родина...

"Кървавата скала" - така нарекли хората скалата в подножието на прохода Вратцата, попила в ония размирни години кръвта на последния им защитник Радан войвода и неговата щерка Елица. И от тогава, който човек мине край нея, впива поглед в тъмното петно на североизточната й стена, сваля шапка за почит и застива в мълчание... А листата на дърветата, полюлявани от постоянния повей на вятъра, не спират да разказват за достойната им смърт.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юни 07, 2008, 19:39:33
Тази я разказа по добре.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: blago75 в Юни 07, 2008, 21:37:01
Благодаря ,друже хареса ли ти.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юни 08, 2008, 23:50:17
...
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юни 09, 2008, 00:45:11
....
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: blago75 в Юни 09, 2008, 07:02:25
Друде,каква лава от гнусотия тече от твоята уста.Няма да отвръщам със същото.Искам да знаеш някои неща за мен преди да отвориш незензурната си уста във форума.
Завършил съм като инженер технолог и за това много уважавам своите родители ,че се лишаваха за да ни изучат с брат ми.
Това за половин българин го каза съквартиранта ми помак и бе повод за размисъл, а не грубо да го изкараш от контекста и да му даваш свой груб смисъл.
За семеисвото ми -отдавна имам жена и една прекрасна дъщеря ,която скоро ще стане кака.Само,че се чудя ти способен ли си на семеиство с тази злоба .По добре не прави ще страдат женати и децата ти ,ако имаш те вече страдат.
Калкото до любовта към сърбия аз мен е така  -Сърбия сърбия даите да я начешим.ако не си схванал ударението на втората дума е на втората сричка.
Да търся достойнсва в българите ,ако ти не ги виждаш по лошо за теб.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юни 09, 2008, 13:20:41
Пардон.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vvarava в Юни 10, 2008, 06:19:56
Прасета предават града на османлиите
 

Според една местна легенда, въпреки непрестанните атаки, турската войска не успявала да сломи защитниците на крепостните стени. Турците започнали да гладуват. Един от войниците забелязал, че стадо свине всяка сутрин рови тревата пред крепостната стена в района на пристанището. Прегладнелият аскерин решил да си хапне свинско, въпреки забраната на Пророка и подгонил стадото. То обаче се шмугнало в дупка под стената. Оказало се, че това е изходът на стар отточен римски канал, минаващ през целия град. Войникът съобщил за находката. През нощта турски отряд се промъкнал през канала и влязъл в града в гърба на защитниците на крепостта.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юни 10, 2008, 20:38:17
Друде,каква лава от гнусотия тече от твоята уста.Няма да отвръщам със същото.Искам да знаеш някои неща за мен преди да отвориш незензурната си уста във форума.
Завършил съм като инженер технолог и за това много уважавам своите родители ,че се лишаваха за да ни изучат с брат ми.
Това за половин българин го каза съквартиранта ми помак и бе повод за размисъл, а не грубо да го изкараш от контекста и да му даваш свой груб смисъл.
За семеисвото ми -отдавна имам жена и една прекрасна дъщеря ,която скоро ще стане кака.Само,че се чудя ти способен ли си на семеиство с тази злоба .По добре не прави ще страдат женати и децата ти ,ако имаш те вече страдат.
Калкото до любовта към сърбия аз мен е така  -Сърбия сърбия даите да я начешим.ако не си схванал ударението на втората дума е на втората сричка.
Да търся достойнсва в българите ,ако ти не ги виждаш по лошо за теб.
Между другото да бъдем честни.Проследи постовете и ще видиш, че ти почна първи вменявайки ми чувство за малоценност без да ме познаваш.На всичкото отгоре цитирайки неправилно легенди без да се замислиш даже.Израза половин българин си има собствен контекст, както и да го използваш.А описанието на тая или оная частична проява на героизъм в никакъв случай не е в полза на самочувствието ни.Моето мнение е че 90% от българската аристокрация са колаборирали барабар с царя(няколко пъти)независимо от песните и легендите(пък да не говорим за богомилите).Затуй знаещите историци си траят за тая епоха, а други като мен от ровене накрая са си заровили главата в пясъка.Блазе ти за наивитета, спомням си моя с носталгия, но лошо хапеш, подло, като помияр.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юни 10, 2008, 20:44:16
И не съм ти друже, друде, другарю или камараде.Използвай никнейма ми.За това са имената.И не умалително като Курултаев(все пак тежа 130 кг., магистър съм по икономика, завършил съм с медал гимназия и съм от род на наместници, имам семейство(че и отгоре), мога да се отнасям философски към парите.(и отвреме на време към обидите)
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юни 10, 2008, 21:06:03
Прасета предават града на османлиите
 

Според една местна легенда, въпреки непрестанните атаки, турската войска не успявала да сломи защитниците на крепостните стени. Турците започнали да гладуват. Един от войниците забелязал, че стадо свине всяка сутрин рови тревата пред крепостната стена в района на пристанището. Прегладнелият аскерин решил да си хапне свинско, въпреки забраната на Пророка и подгонил стадото. То обаче се шмугнало в дупка под стената. Оказало се, че това е изходът на стар отточен римски канал, минаващ през целия град. Войникът съобщил за находката. През нощта турски отряд се промъкнал през канала и влязъл в града в гърба на защитниците на крепостта.

Турския войник явно е бил пресен мюсюльманин(като повечето турски войници по това време).А за кой град става въпрос?А и има един конфликт по това време между ордена на дервишите и ортодоксалите, в спора(меко казано) са засегнати и прасетата.Диференцирането на суфите и по късно на сунити и шиити е дълга история.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юни 10, 2008, 21:17:28
Разберете ме правилно, не искам форума да се превърне в пенсионерски клуб по патриотизъм.Предпочитам дори по ръба на научноста, да е територия на съмнения и интелектуални упражнения.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: blago75 в Юни 10, 2008, 21:21:18
ВИЕ, VEKIL  ,ЯВНО ОЩЕ  НЕ СТЕ  СИ  извадил главата от пясъка ,но нека там й е мястото .Не ти ли омръзна да си на всяка манджа миродия ,кой какво казал ти все  там  ама имали смисъл няма ли все тая, важното да си кажа простотията пък каквото стане..Добре е човек да има мнение за всичко -БРАВО,но ставаш за смях,когато   се занаятиш като магаре на мост за тема ,която нито разбираш ,нито можеш да пишееш.От сега нататък няма да занимавам форума с други отговори към теб и нека Господ здраве да ти дава и нека да успокоий душата и разума ти.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юни 10, 2008, 21:29:31
Патриотизма се проявява в окопа, не на трибуната.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: blago75 в Юни 10, 2008, 22:10:22
Окопи ,vekil и аз съм бил в роднаната казармата.Бях на пловдивските барикади срещу другаря Жан,а точно на Скобелева  майка,където бранех свободата  и демокрацията на своето време, е това ми костваше 3 невзети изпита в срок, но за мен беше важно да съм там.Това беши  моя окоп.Да съм в палатковия лягер  там до партийната ви централа,в която се криехте като въшки,в която  ти си влизал и излизал от задния й вход на пребежки  и припълзявания беще моята победа.Остани със здаве.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юни 11, 2008, 00:24:12
И в моя университет се изпляскаха 4 смрадливи, напуфкани хипита от софия да протестират(на втория ден се вляха в редиците на пристанищните наркомани.)Даже не успяха да се окопаят...А за палатките на жълтите павета съм чувал че било голям купон.Ама кой ти говори за купон.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: бугарашъ в Юни 11, 2008, 00:38:00
Благо,не увардихте нито свободата,нито демокрацията... ::)
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юни 11, 2008, 01:07:37
Омръзна ми да съм на всяка манджа мирудия и на всяко гърне похлупак.Вече си мисля че съм попаднал на най непосещавания форум от непосещаваните.Току някой докато копае окопи срещу Жан Веденов загубил събираното от дядо му наследство в рубли или валутни левове.Или в краен случай в бг левове щото е гледал прасета.(демек трябвало е да копае тунел под Стопанска банка вместо окоп).Току пък някой технолог се изживява на инженер завършил кой знай какъв свободен университет(свободен откъм ценз) и ръси простотии за овни и свещи от някой пубертетски сън след първата марихуана, който си представя казармата като барикада, и единствената жертва на олтара на свободата, демокрацията /и България/(бележка от автора) са три изпита!Егати победителя.Остани си ти със "здаве".Аман от тоя социализъм и пролетарските му неграмотници.Колкото прости толкова и нахални.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юни 11, 2008, 01:25:23
Поколения трябва да минат за да се отървем от тоя синдром на уравниловката.Всичко куцо и сакато иска да стане цар, кмет, министър-председател, политик, владика, само защото може да скалъпи повече от две изречения.Точно обратен ефект на желания със равния старт.Усигуряването на равен старт винаги е субективно и пренебрегва критериите, изкристализирали от хилядолетия.Затова няма кой да работи на нивите и в заводите.От много технолози.Че и акъл дават.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: blago75 в Юни 11, 2008, 05:57:36
Какви рубли какви пет стотинки.Пишеш малките часове  на деня,явно тогава ти идва музата заедно с вапмирите и вещиците творите умопобърканите си изводи.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: blago75 в Юни 11, 2008, 06:09:41
Завършил съм ВИХВП сега университет по храните редовно  и завършихме 23 колеги ,а не като тебе vekile някоя начална предучилищна педагогика сигурно и задочно в някоя барака благодарение на пендарите на баба си.,където да се явиш на изпит ти пишат 4.Благодарение на  доброто си образование сега работя в престижен винпром.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юни 11, 2008, 19:58:23
Завършил съм Икономическия Университет във Варна и ползвам само престижни винпроми.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: blago75 в Юни 11, 2008, 20:28:20
Може ,дори да си кажем по едно наздраве с едно прекрасно шардоне
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: Torin в Юни 11, 2008, 21:00:48
Завършил съм Икономическия Университет във Варна и ползвам само престижни винпроми.

Значи нищо не разбираш от пиячка, драги. :-\
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юни 12, 2008, 22:19:22
Предпочитам широка мелнишка лоза, мерло да речем от Асеновград и траминер от Търговище в жегите.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юни 12, 2008, 22:22:05
Завършил съм Икономическия Университет във Варна и ползвам само престижни винпроми.

Значи нищо не разбираш от пиячка, драги. :-\
Разбирам и от пиячка и от пачка и от пичка.Извинявам се че небрежно перифразирам Пеньо Пенев ама става.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юни 12, 2008, 22:36:41
Виж ако искаш да разбереш Маяковский, Кийтс, и Ботев едновременно, трябва да започнеш със Советское игристое, през узоментов коктейл(гръцки облак) по обяд, смело се впуснеш надвечер в руска(ама да е руска) водка, после в имя демокрации не надо отказатся от го(х)рилька с перцами и закончиш с уж френско шампанско(тоест от шампань) със захарчета по устието на чашата, и бъдещи български майки всички до една студентки по психология и хранително вкусова промишленост(особено вкусова), щедро спонсорирани от мен в името на Българския брутен вътрешен продукт и демографията, ако има късмет, или ако нямам късмет.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юни 12, 2008, 22:55:55
Не се вземайте много на сериозно, бързо ще се изхабите.Язък ви за 2000 годишната гаранция.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: blago75 в Юни 15, 2008, 11:15:23
Доста опорочихме темата .Исках да е приятна ,но най-вече ,че не сме паднали под робство без бой .Харесвам легендите ,но тук се хлъзнахме по друга и типично по балканска черта да се оплюваме и да обиждаме,така че аз не бих писал вече нищо освен за легенди.Сега се извинявам ако съм обидил други хора във форума.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юни 15, 2008, 19:22:00
Всеки е минал през този трагичен период рано или късно.Въпроса е има ли за какво да поменем тия наши прадеди.Може би има, за да не се равняваме само с великите предци и да се спаружваме колко сме жалки днешното поколение.Може би трябва да се сравним и с жалките(и жални, колко близки думи-само българския език го може) ни предци, току виж се окаже, че не сме най лошата продукция на българския завод за човеци.Все още неприватизиран но... обявен в ликвидация.Пък кой е синдика божа работа.Не трябва да хвалим всички наред защото са българи.Критикувай,почни с поколението от 14 век, премини през еснафите през 19 век(градски, гъркофилски, останалите не пипай) и ще видиш че и без легенди можем да бъдем истински българи.Ние сме легендата.По силата на съществуването засега.Сигурно някоя твоя баба е отхвърлила благополучието на някой турски харем, щото не се е навира в очите на бея.Пропуснала е да стане легенда но ти съществуваш.Някой мой дядо е пропуснал шанса да стане герой, но триста години са пазили българското население наоколо от турците и преди екзархията, и Хаинбоаз от разбойници, от които естествено са патили българските търговци в по голяма степен. Теа еснафи дето направиха Априлското въстание.Провокиран съм и донякъде от западноевропейските историци разделящи балканите на западни в плен на героиката и източни еснафски.Не им се връзвай.Аз бих ги разделил на западни природно наивни Балкани(изкушавам се да сложа западната граница в Сан Франсиско и Лос Анхелес за цялото човечество) и източни еснафски Балкани(по на изток е "мътна индия" поне за мен). 
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: ninja в Юни 15, 2008, 20:22:33
Темата още ли е ?

 "Легенди за превземането на българските средновековни  градове от османците"


Бих добавил и легендата за Калиякра  ;)


Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юни 15, 2008, 20:26:24
Сега ще кажете че се присъединявам към Марксистко-Ленинската философия че, не героите правят историята, а масите(масите не в студентскофилософско тълкувание).Тука малко греша но който открие грешката ще подигне много интересни за обсъждане теми.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юни 15, 2008, 20:27:41
Темата още ли е ?

 "Легенди за превземането на българските средновековни  градове от османците"


Бих добавил и легендата за Калиякра  ;)И нея имах в предвид по горе(за бабата)Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юни 15, 2008, 20:34:53
Ако турците бяха изловили всички красиви жени, пък останалите се бяха изтрепали сега, след пет века(голям генетичен период),  щяхме да сме грозни, криви, неатлетични, болнави, квазимоди и квазимодки.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юни 15, 2008, 20:46:43
Легендите са били нужни на простите селяни, павликяни, богомили,и други жаби дето не си знаят гьола.И на болярите дето са станали политици.Лоши политици - изкланите в Търново(де и сега някой да мине през парламента и съветниците в президентството и другите големи фирми с управителни съвети.Добри политици - обрязалите се.(Без кавички - това е добър политик за мен)
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юни 15, 2008, 20:50:30
Темата не е приятна и сме паднали без бой.Пък няколко пъти сме падали след победа в  бой.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юни 15, 2008, 21:00:35
Ако турците бяха изловили всички красиви жени, пък останалите се бяха изтрепали сега, след пет века(голям генетичен период),  щяхме да сме грозни, криви, неатлетични, болнави, квазимоди и квазимодки.
Да ама турците са изловили тогавашните манекенки и висши компаньонки(на войводата красивата дъщеря, кера тамара, и други регионални МИСки.Истинските жени не са се натискали за легендите.Морала е бил в упадък не забравяйте, религията също(щом казнят хора за различно мнение пък царкинята еврейка, преди 30 тина години.(
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юни 15, 2008, 21:08:37
Успоредиците ми със съвремието не са случайни.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юни 15, 2008, 21:11:48
Темата още ли е ?

 "Легенди за превземането на българските средновековни  градове от османците"


Бих добавил и легендата за Калиякра  ;)Оо, ще. ;)
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: blago75 в Юни 19, 2008, 18:10:24
ЧЕРЕПИШКИЯТ МАНАСТИР
Черепишкият манастир "Успение Пресветая Богородица" е разположен южно от град Враца, при северния изход на Искърския пролом върху тясна речна тераса, близо до село Люти брод, между гигантски, рядко живописни скали.
Що се касае до времето, когато Черепишкият манастир е бил основан, за това липсват сведения. Предполага се, че е възникнал едновременно със средновековния Коринтенград, който се намирал при Ритлите край село Люти брод.
Легендите свързват основаването му с името на българския цар - Иван Шишман и последните му, отчаяни битки с турските нашественици. След кърваво сражение между войниците на Шишман и турците, местата, където се издига днес манастирът, били покрити с много черепи на падналите в битката, с тях била осеяна цялата околност. От тези тъмни сказания идва името на манастира "Черепич".
След тежкото поражение, което нанесли в тази меснос! турците на последния търновски владетел, той се скрил п близките пещери. Според преданието, именно в тези пещери Иван Шишман прекарал последните дни от живота си, тук се простил с този свят и предал душата си в ръцете на християнския Бог. Между Черепишкия манастир и село Люти брод има една местност, която се нарича Шишманец. И сега там има останки от укрепление, но тези останки са на отсрещния бряг на реката. След като изгубил всякаква надежда да отблъсне турците, цар Шишман се скрива в една пещера. Тези пещери носят името "Шишманови дупки" или "Шишманови пещери". Разказват, че като се скрил, той взел със себе си цялото си богатство...
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юни 19, 2008, 20:48:30
ходих в Черепишкия манастир.Иди и ти.Попитай за крепостта.Да видим какво ще ти кажат.Представи си последната битка на Шишман и околните тумбаци и некви турци(може би сърби?).Гурлеци.Какъв беше тоя кръстопът, каква беше тая орисия.(Дунав мост.)
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: blago75 в Юни 21, 2008, 19:21:28
Що за хора,какво е  гурлеци,тумбаци ,какъв е тоя език.Преведи тоя лудост.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юни 23, 2008, 20:28:16
Прочети ми постовете - за героиката в Западните балкани и "еснафщината" в източните, за македонците, сърбите, албанците и тук там за шопите.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: blago75 в Юни 23, 2008, 20:55:08
Неуважавам нито сърби нито гърци камали албанци или твойте подлоги македонци ,в който безрезервно вярваш.Те са се появили от нищото ,както и ще изчезнат там.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юни 23, 2008, 22:58:45
Правилно.Тука сме на едно мнение(за македонците).Ама западните историци делят Балканите в епохата на Възраждането по този начин(героична част и еснаф, западни и източни).
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: blago75 в Юни 24, 2008, 16:41:19
Много различни легенди чета за тази крепост.Ето още една.

с.Кокаляне Софийско – Крепостта Урвич - начина на построяване на стените и  различни находки сочат, че е построена през ХIII в. по времето на Втората Българска Държава. Днес запазени са части от крепостната стена, достигащи височина 6 м., както и части от зида на разположената в крепостта църква „Св. Илия” Съществуват две версии за произхода на името. Според първата крепостта е наречена на името на местен болярин – Урвич. Според втората е наречена така, заради местоположението си - от „урва”, „урвище”.
 
Първите сведения за крепостта са дадени от Паисий Хилендарски в своята История. Отдадено е значение на ролята и при защитата на Втората българска държава. Предание разказва, че тук е водил последните си битки цар Иван Шишман, наричан от местното население цар Ясен. На него е кръстен и панорамния път в подножието на Витоша - от Бояна, през Драгалевци и Бистрица за Панчарево - „Цар Ясенов път“, чрез който Урвич е установявал постоянна връзка с витошките крепости „Бистрица“ и „Батил“ - Бояна.
 
Според запазените легенди, благодарение на това, че е опасана от всички страни от река Искър, крепостта дълго време издържала на неприятелската обсада, докато един ден Ведена, селянка от Бистрица, за да спаси детето си, показала тайния вход към крепостта. Народът проклел предателката и тя се вкаменила. Според легендата, когато Ведена предала калето, цар Шишман и войниците му усетили, че ще се случи нещо лошо - от няколко дни турците били спрели натиска. Съгледвачите на царя, които обикаляли из полето да узнаят силите на нападателите и намеренията им, видели пашата да разговаря с овчарката и тя с ръка да сочи към крепостта. Разбрали предателството и побързали да се вмъкнат по тайния път в Урвич, та донесли видяното на царя. Той повикал болярите си и им рекъл:
 
- Не ще можем повече да държим Урвичката крепост, защото е предадена на турците тайната врата към Искъра. Ако я залостим, ще удържим крепостта още някой и друг ден, но ще измрем за вода. Трябва да бягаме и да се спасяваме, да спасим и войниците. Затова тайно ще се измъкнем в тъмното, ще се изтеглим към Самоков и там ще дадем силен отпор на турците. Болярите се съгласили с думите на цар Иван Шишман. Взели царските съкровища и знаци и ги закопали в скалата под Градището, а после пробили планината и пуснали водите на река Искър да минават направо. Водата заляла дупката със съкровищата, заличила я напълно. Царят заедно с всички защитници се измъкнал тайно и избягали, но накъде - никой не знае. По тия места повече боеве не са се водили. Може турците да са ги настигнали някъде из планината и там да са посекли царя, да са разбили цялата царска войска и да са завладели България.
 

Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юни 24, 2008, 20:43:03
Все повече ми заприличваш на иманярин.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: blago75 в Юни 24, 2008, 21:14:18
Не съм иманяр,но имам доста приятели такива.За мен те си остават крадци на история.Видях мраморен мини барелеф на мадарския конник изкопан там,на който имаше гръцки букви.Така ще умрят  тези  слова.За някой лев ,друже.Просто е тъжно.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юни 30, 2008, 18:02:39
Да не би да е Херос друже?
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юни 30, 2008, 18:11:13
то сега явно продаваемо е тракийското.И да излезе нещо българско се пише за тракийско.Ъмчи ако е българско кой шъ купи?Никой.Умар е рекламиран като Омир.Търговия братче, в основата на цивилизацията.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vvarava в Юли 06, 2008, 12:25:32
          уважаеми Господин Заядливко с три респекта,
   Порвих се в интернет,за дапроверя кой е прав - Вие,като го иронизирате,или той - като разкрива спокойноно своята версия и се оказа,че сте злонамерен клеветник и ще се опитам да го докажа,ка то рливеда накратко прочетеното за
Черепишкия манастир,а Вие ако исдкате може да отидете и в СССР да проверите
дали е вярна.Там навярно аргументирано ще Ви отговорят.
    Към казаното от Благо ще прибавя.Легендата раказва,че около Шишманово кале наистина  се е водило невиждано кръвопролитно сражение.Труповете били
толкова многобройни,че дълго са се белеели го голите чукари.За успокоение на
на духовете и за увековечаване на паметта на Шишмановите войници  те били
погребани около манастира,а светата обител нарекли Черепишки манастир (ма-
настирът на черепите).местните разказват още,че в подножието на Калето

(Шишмановата крепост) имало съкровище -много злато и сребро.Явно,опит-
вайки се да се спаси и надявайки си да се върне,Шишман еоставил съкровището си.Сега входът към Калето (крепоста) е съсипан.
Извинявам се за лошото графечно оформяне,но по необясними причини на
определен етап редовете се разреждат.Явно от "дърт циганин ковач не става.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vvarava в Юли 12, 2008, 07:45:06
     Легендата е за превземането на добре укрепения град София (Сердика,Сре
дец)Съпротивата се пъководила от болярина Бан Янука (не зная дали името бан е аристократическа титла или пък военно звание,или пък и двете едновременно
Та ,според легендата ,турците подмамили (измамили) водача на (при) лов и го    убили.След убийството му съпротиватанаправо рухнала и градът бил превзет.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vvarava в Юли 13, 2008, 17:34:37
    Сега ще се спра на превземавето на Провадийската крепост. Легендата раз   казва,че крепоста е била здраво и бжелязно благонадеждно укрепена с изграде ни авантпосотове за предупреждение и защита.Тези авантпостове палели предупредителен огън,ако  в равнината се появял враг.Така "по каналния ред" защитниците на к на твърдината узнавали вестта,прибирали жителите зад крепостните стени и се подготвяли за борбата.Дълбоките карстови пещери,в които били складирани отромни запаси от храни и които можели да се използу   ват и като авариен изход им давали желязна увереност за издържане на една     по-дълга обсада.Все пак една З0000 хилядна армия под предводителството   на  Лала Шахин през една тъмна нощ на 1388 с измама)след сключено предварител  но примирие)успява да влезе в крепостта.След първоначалната извенада защит ниците бързо се окопитили и оказали яростна съпротива,но по думите на турс    кия хронист Несрин били буквално "насечени на парчета".Според друг източник армията се водело от    Али паша.Каква ебила тази измама легендата мълчи.Според мене не е било     предателство иначе народът (с вкус да извинява своето безсилие или глупос) не би пропуснал случая да развихри своето въображение.По-красиво е разка  зана легендата за Михаил от Потока.След връщане от някакво сражение той срещнал по пътя си седмоглавия змей и след дълга борба помежду им го убил Прибирайки се,забелязал,че конят му е до смърт изтощен.Спряллизо до кре  - постта,ьс надеждата,че конят ще си възвърне силите,това не станало и конят умрял,след което умрял и Михяил.За увековечаване на паметта му хората му  побили камък.Оттогава,та до сега населението така обяснява Побития камък,  който се намира в околността.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vvarava в Юли 26, 2008, 16:00:00
     Понякога е трудно да се различат легенздата от измислицата,дори и за професионалните историци.Струва ми се,че с такова убеждение ще останете от следващия материал.В цикъла стихотворения "Легенди при Царевец",в стихотворението "Бягството на Ивана-Асеня ІІ" в бележка под стиховете

                         
                             проникна във зимника темни
                             на царско съкровище склад,
                             на сбирка богатства подземни,
                             завет свят на тоя палат:

                             бисери,злато цяло бреме
                             и съдове с редки цени,
                             коронци,венци,диадеми,
                             трофеи от славни войни.
                   пише "Пахимер обажда,че между дигнатите скъпоценности били   и ония,които Асен І отнел на императора Исака при разбиването му и ограбва нето на лагера му.А Акрополит пояснява,че тия трофеи се състояли: от царс  ки пирамиди (корони),от скъпи съдове на велможите гръцки,от много пари и от царския кръст,изкован от злато и с много влагалища вътре(какво да се прави,Вазов език,бележката е моя - Vvarava),в които се пазели останки от кръста Христов,от прославени мъченици,мляко от св. Богородица,част от пояса й и много други свещени предмети".
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Юли 31, 2008, 19:31:11
Има шест, седем места които в народната памет са последното бойно поле на Шишман.Писано е много по въпроса и нервната ми реакция се дължи на вашата неосведоменост.Оценявам че сте млади и сега откривате топлата вода но това не ме прави по търпелив и толерантен,затова отказах навремето няколко предложения да преподавам икономика в колежи и профилирани гимназиални паралелки.(Пък и парите бяха безумно малко.)
 "Откога сей мила моя майно льо зора зазорила, зора зазорила,
  от тогаз ей мила моя майно льо войска завървяла, войска завървяла,
  кон до коня, мила моя майно льо, юнак до юнака, юнак до юнака,
  сабите им, мила моя майно льо като ясно слънце, като ясно слънце,
  маждраци им, мила моя майно льо - гора разлюляна, гора разлюляна,
  а начело, мила моя майно льо, сам цар Иван Шишмана...
И на мен ми се ще да беше така...Ама не е. Мила моя майно льо.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: blago75 в Август 03, 2008, 13:06:54
Друже,Vekil добре е ,че сте се отказали да преподавате ,защото щяхте да напълните главите на младите хора с нихилистичните си идеи и антибългарските  ви възгледи.Сърбите си измислиха голямата битка при косово поле ,а гърците падането на Константинопол и се гордеят с това.Ние също имаме не една битка с турците и не една геройчно превзета крепост,но запомни,че дори и да нямахме трябва да си ги измислим ,а дори да ги оцветим като нашите съседи.Колкото до топлата вода  и родолюбието вие още не сте ги открили.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: бугарашъ в Август 03, 2008, 23:44:22
На ти сега...! ;D
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Август 03, 2008, 23:59:58
Може би, не знам.Тоест не съм сигурен че не си прав.Ама сърбите с фалшиви легенди не прокопсаха на 3-4то поколение зарибявани деца, неща и нашите да се изживяват на Артуровци и Батмани.Шот са по умни от сърбите, англичаните и американците.В загубата и разгрома също има величие, дали заради греховете, дали заради разделението, дали заради църквата и ересите, павликяните дето още при първото прошетване на турците(нека не забравяме че крепостите са се предали двайсетина години преди битката при Косово, че и по  няколко пъти някои, до края на 14 век.)са се обрязали масово, отказа на народа да подкрепи болярите(щото цар няма)Едва ли сина на еврейка от куманска династия или един бог знае каква династия(като Френския княз в Полша и подобния крал в Унгария) ще да е успял да обедини нацията.Битката на косово поле се е оказала махленски бой без българите и гърците?И сложи исихазма като капак и финито.Киприян е бил на север много преди да падне Търново, дали не са били съперници с Евтимий, още повече че не е довел исихазма в Руси?Проклел ли е Ефтимий Теодосий в заточението си или преди смъртта си на дръвника в Търново?Няма ли някоя легенда в тая посока.Няма.И топлата вода е открита доста преди теб и нас.(Минералните термални извори поне)А за родолюбието не се притеснявай, ако потрябвам няма да се скрия.Доказвал съм го, но знам че трябва да повтаряш докато можеш)
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: blago75 в Август 04, 2008, 06:32:17
Легенда има ,а тя е ,че ръката на палача се вкаменява при замаха с брадвата срещу народният  отец.Много ме впечатли обаче идеята /немога да го скрия/,че може да има раздор между светската и духовната власт.Ще се радвам ако науча нещо за това.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: blago75 в Август 04, 2008, 17:21:05
Едва ли раздора в православието между исихазма или варламитството може да противопостави цар и патриарх.Дане забравяме ,че освен Борис 1 никой български владетел не е водил война за вяра ,а само за земи.Всички са били заслепени от Константинополската поквара.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Август 04, 2008, 19:03:21
Говорех за раздор вътре във вярата, и отчуждаване на вярата и църквата от Царството и съответно от хората.Противопоставям Киприян на Евтимий бе, не Шишман на Евтимий.То там е ясно още от Иван Александър.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: blago75 в Август 04, 2008, 21:57:03
Тук важи кесаревато на   кесасаря божието  на Богъ.
Със здраве.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Август 06, 2008, 15:37:46
Пък на другите, опинците ;D
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: blago75 в Септември 21, 2008, 14:55:09
Пак изсули нещо от твойте брътвежи.Мислех да си премълча,но твоята изцепка не ми харесва да завършва темата.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: blago75 в Септември 25, 2008, 15:33:52
 
КРАЛ - БАИР

В продължение на цял век съдбата на Вратица е свързана с династията на Шишмановци, а в последните две десетилетия преди падането на България под турско робство - и с непрекъснатата борба между последните царе от тази династия. Може би за това имената на Иван Шишман и Иван Срацимир се срещат в легендите и преданията от Врачанско, в названията на много местности.
При скалния пролом Вратица край град Враца се издигат скали, наречени Крал - баир. Няколко каменни фигури сякаш са поели път нагоре през планината. Може да се види каменна колесница, впрегната в каменни коне, главата на едър мъж с брада, женска фигура. Още през 1877г. Ф. Каниц предава една легенда за тази местност, която е свързана с владетеля на Видинското царство Иван Срацимир: " Според преданието, тук именно разгневеният християнски Бог е наказал чудно по вечно видим начин предателството на последния български цар Йоан Срацимир Шишман. Високо върху "Крал- баир" на десния бряг на реката се вижда тоя Йоан, който от страх предал земята си на турците, вкаменен при опита му за бягство. Но не само коварният предател, но и неговата дъщеря, колар, кола и четирите впрегнати коня постигнала същата съдба. Тяхната кръв е почервенила скалите на онова място."

 
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: vekil в Септември 27, 2008, 02:36:29

КРАЛ - БАИР

В продължение на цял век съдбата на Вратица е свързана с династията на Шишмановци, а в последните две десетилетия преди падането на България под турско робство - и с непрекъснатата борба между последните царе от тази династия. Може би за това имената на Иван Шишман и Иван Срацимир се срещат в легендите и преданията от Врачанско, в названията на много местности.
При скалния пролом Вратица край град Враца се издигат скали, наречени Крал - баир. Няколко каменни фигури сякаш са поели път нагоре през планината. Може да се види каменна колесница, впрегната в каменни коне, главата на едър мъж с брада, женска фигура. Още през 1877г. Ф. Каниц предава една легенда за тази местност, която е свързана с владетеля на Видинското царство Иван Срацимир: " Според преданието, тук именно разгневеният християнски Бог е наказал чудно по вечно видим начин предателството на последния български цар Йоан Срацимир Шишман. Високо върху "Крал- баир" на десния бряг на реката се вижда тоя Йоан, който от страх предал земята си на турците, вкаменен при опита му за бягство. Но не само коварният предател, но и неговата дъщеря, колар, кола и четирите впрегнати коня постигнала същата съдба. Тяхната кръв е почервенила скалите на онова място."

 
Другото име е жидовско гробище.Пардон това е по долу по Искъро до Урвич дето бил убит Шишмана.
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: memu6 в Септември 27, 2008, 11:40:05
здравей, Благо! на мен също ми харесват много легендите, свързани с историческото минало на народа ни! даже може да се каже, че колекционирам такива! ако имаш желание, може да обменим малко!
Титла: Re: Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: blago75 в Септември 28, 2008, 07:03:05
Какво още чакаш друже пиши и разказвай дори оцветявай.Нека се знае ,че и ний сме дали нецо на света.
Титла: Re:Легенди за превземането на българските средновековни градове от османците
Публикувано от: Balkan в Юли 06, 2009, 10:37:40
Интересно четиво за тогавашна Туркия и България и кому е била нужна войната на религиозна основа 

Все пак загубата на независимостта изострила националното чувство у яна-иделските българи и затова не е никак случайно, че именно в техните среди възникнал обичаят да се наричат тюрки, а своята земя – Турция, в памет на славното придобиване от българите на Самарската държава благодарение на духа Самар – Тюрк. За пръв път второто българско наименование на Яна Идел – Турция (във формата Турукку) се среща в хетските източници две хилядолетия пр. н.е.

   Към това трябва да добивам и това, че мнозинството българи в Яна Идел – Турция още от самото начало са били огузоезични българи,  затова огузкият език станал главен език на тюркската етническа група българи в Мала Азия. Тези българи – тюрки станали основа на тюркската (турската) нация, образуването на която някои несведущи хора отнасят към по-късните времена. Затова езиците на тюркското население в Яна Идел (Анатолия, Турция) и на тюрко-българите от Волго-Урал (Булгар) не са просто близки, а представляват фактически един и същи по произход огузо-български език – “тюрки”, който само във Волго-Урал наричат “български тюрки”, а в Турция – “анатолийски тюрки”.

http://kamaraden.narod.ru/Farhat.htm