БГ История

България => Средновековна България /VII-XV в./ => Темата е започната от: Frujin в Януари 01, 1970, 02:00:00

Титла: Йоан Куркуа или всеки си пати от главата
Публикувано от: Frujin в Януари 01, 1970, 02:00:00
Йоан Куркуа бил от благороден род и живял през 10 век във византия.
Той бил много богат и известен в цял Константинопол като голям плейбой и купонджия.Огромното му богатство му помагало с чест да защитава тая си слава пръскайки огромни суми по жени и пиене.
Когато през 957/надявам се не бъркам годината,ама карам на прима виста/ император станал Йоан Цимисхи той се оказал в привилигировано положение. Работата била там че съпругата му била втора братовчедка на императора и отношенията помежду им били отлични.
Куркуа веднага се замислил за кариера и за свое поприще избрал армията.
Благодарение на покровителството на императора кариерата му била шеметна и той за отрицателно време станал ,,стратег на източните теми,,/за непосветените тя била трета в йерархията след главнокомандващия и стратега на изтока/.За малко да вземе участие в битката при Аркадиопол където ромеите разбили русите на княз Светослав,но закъснял.
След това императора зает на исток оставил протежето си да следи за положението в тракия.
Лъв Дякон съобщава ,,Известният пияница и развратник Йоан Куркуа изпълняваше своите задължения дотолкова неумело и небрежно и освен това крайно рядко че доведе ситуацията в тракия близо до катастрофа,варварите дотолкова се одързостиха че достигаха дори до Одрин където бе и сам той.,, Накрая императора не издържал и го уволнил.
Куркуа обаче не се отказал от военната кариера.
При обсадата на Преслав бил командващ на отряда който следял за безопасността на метателните машини.Накратко той и подчинените му стоели в една горичка и ако русите извършили излаз за да запалят или разрушат машините,те трябвало да ги спрът.Тъй като императора вече не му се доверявал пратил му стар и опитен помощник който всъщност вършел работата.
Въпросната горичка бързо била превърната в нещо средно между бардак и кръчма където Куркуа и приятелите му прекарвали времето си в притяна женска компания и се занимавали с ядене на чевермета и пиянстване.
На вторият месец от обсадата неизбежното се случило и русите извършили излаз.Същия ден по изключение Куркуа бил облечен в бойните си дрехи.
Когато му докладвали той незабавно яхнал коня си и извикал ,,Който е войник да ме последва,, и препуснал срещу русите без да дочака войниците му да се въоражат и да го последват.
Понеже бил сериозно почерпан скоро паднал от коня си.Когато русите видели прекрасния му кон,скъпите дрехи и позлатена ризница помислили че това е самият император.Те се нахвърлили отгоре му и успели да отрежат главата му и да вземат плаща и бронята му преди подчинените му войници да се доберат до него.
После ромеите дълго се чудели защо още от обяд всички руси са пияни и разнасят по стените глава набучена на копие заедно с броня и плащ.
Тази история е записана от хрониста Лъв Дякон лично участвал в тези събития