БГ История

Общи приказки => Общ форум за историята => Темата е започната от: idevil в Март 30, 2007, 22:33:38

Титла: можете ли да ми помогнете
Публикувано от: idevil в Март 30, 2007, 22:33:38
Сега аз съм начинаеща в историята сега още си разработвам темите за кандидат студенския изпит ама възникна 1 въпрос може ли някой накратко да ми разясни за какво става въпрос в македонско-одринското движение до 1912 .......четох но не го разбрах май като хората  ::) мерси предварително
Титла: Re: можете ли да ми помогнете
Публикувано от: Komap в Април 01, 2007, 22:27:31
А начинаещите трябва да се печелят:)
Привет!:)
Нека опитам да го обясня с думи простички и надявам се да ти свърши работа.
Както знаеш след Берлинския договор Македония, Беломорието и Одринска Тракия остават при османците. Както и преди 1878 г., това налага българите да се обединят в организации, които да се борят за освобождението им. Така се създават ВМОРО (отначало БМОРК и ТМОРО) и ВМОК. ВМОРО е организация на място така да се каже, както ВРО на Левски, а ВМОК играе ролята на задграничната БРЦК. За разлика от ВРО и БРЦК обаче, ВМОК и ВМОРО почти през цялото на паралелното си съществуване време враждуват.
ВМОРО си разделя османската територия на революционни окръзи, водени от ръководители и организира четническо движение и закрила на населението по места. ВМОК по-скоро се ограничава до изпращане на чети и събиране на помощи за населението.
Плод на усилията на ВМОРО са Илинденско-Преображенското въстание и Аферата "Мис Стоун", докато изцяло дело на ВМОК е Горноджумайското въстание.
За жалост както повечето наши справедливи каузи и  македонско-одринското движение е белязано от раздори и нелепости. Така заедно с противоборството ВМОК-ВМОРО, изразило се най-силно при взаимните им срамни схватки през Горноджумайското въстание, вътре в самата ВМОРО има крамоли. Те си проличават и тогава, когато четата на Сандански и Чернопеев крие мис Стоун и други чети я гонят, за да й отмъкнат откупа, така и при вземането на решение за Илинденското въстание. Решението е взето без редица ръководители и при очевадното тяхно несъгласие. Връх на несъгласията е така наречената акция на "гемиджиите" в Солун преди въстанието, която освен външния ефект нанася куп поражения на ВМОРО и показва занижената дисциплина в нея.
След Илинденско-Преображенското въстание (а и през него, тай като повечето окръзи откровенно бездействат) проличават всички вътрешни ежби на ВМОРО. То се разцепва на левица или "санданисти" и десница "матовисти" или "сарафисти". Левицата ратува за по-хлабава организация и занижен централизиран контрол, както и за Балканска федерация. Десницата обратно иска централизирана организация и Македония в България.
Разколът между двете крила преминава в изтребление - убити са двама видни членове на десницата - Ив. Гарванов и Б. Сарафов по заповед на Яне Сандански.
През 1908 г. е извършен младотурският преврат и нелегалната борба е изоставена от двете крила, които образуват свои политически партии. Скоро обаче става ясно, че това няма да доведе до нищо и нелегалната борба отново е подновена.

Горе-долу това е:)
Титла: Re: можете ли да ми помогнете
Публикувано от: idevil в Април 03, 2007, 15:01:11
мерси сега съм вече на ясно ...аз чета от разни хиляди места хахах и най -накрая за първи път досега ми се случва да не разбера наистина помогна много ти благодаря :)
Титла: Re: можете ли да ми помогнете
Публикувано от: echo_em в Май 15, 2007, 09:24:37
Един съвет и от мен. Щом си кандидат студент придържай се към учебниците издадени от преподавателите на съответните висши учебни заведения , в които ще кандидатстваш. Защото  най-често те са в състава на комисията, която проверява кандидатстудентските работи.
Успех на изпитите! ;)
Титла: Re:можете ли да ми помогнете
Публикувано от: emilia_n в Януари 17, 2010, 14:38:48
Здравей,
Какво стана с изпита?
Титла: Re:можете ли да ми помогнете
Публикувано от: vekil в Януари 24, 2010, 14:58:36
Килингували са я ;D"килинг мий, килинг ю". Сигурно е писала за войната между "...сандинисти и сърфисти..." от Комаровите съвети.
Титла: Re:можете ли да ми помогнете
Публикувано от: emilia_n в Февруари 24, 2010, 09:27:20
Дано не си прав.
Титла: Re:можете ли да ми помогнете
Публикувано от: vekil в Май 13, 2010, 22:58:42
Извинявам се на Емилия, наистина помага, всичко друго щеше да е мечешка услуга. Сега следя една дискусия за Троцки в украински сайтове, по тема на която ме скъсаха по Научен комунизъм.Оказва се че съм бил прав. Има такава наука, даже има университети в Латинска Америка. ;D.
Титла: Re:можете ли да ми помогнете
Публикувано от: гол гъз в Август 25, 2010, 20:59:00
Ха! Ха! Ха! Аз имам 4 на научен комунизъм! Имахме един ужастно проклет професор ,надут като пуяк! И отначалото на изпита почна да къса яко !  По едно време извика едно негро което на помня от коя държава беше но беше абсолютен гьон по всичко! А професора комунист - расист , мого интересна комбинация! Въртя го поне 10 мин, като се виждаше, че се насилва да е вежлив, но мангала тъп като гьон! Накрая професора порядъчно газирън му вика на негрото! " Виж кво пич , знам че моята държава печели 4000 долара от твоята  на семестър ли беше, на година ли ,за да те образоваме и затова не искам да те късам и ще ти дам един последен въпрос като - отговаряш -минаваш, не отговаряш -скъсвам те! Въпроса е " Кое е първичното и основното в марксиската комунистическа философия-Материята или съзнанието?" Негрото мисли, мисли няколко секунди и се ухили ама щеше да му падне ченето от радост! Вика - Знам го! Лъщят ония бели зъби ама страхотия! И вика възторжено на професора -марксист - рассист- " Съзнанието !!Съзнанието!"  Щото в България все за съзнание се говореше. "Трябва да бъдете съзнателни! Бъдете съзнателни!"  Че като побесня тоя професор щеше да бие негрото изхвърли му книжката през вратата в коридора и му вика " Вън! Докато аз съм преподавател тука, ти изпита си няма да го вземеш!" Имаше няколко расистки намека които ще премълча! И професора излезе и му трябваха 2 часа да се успокои! През това време асистентката ни претупа всичките и си го взех изпита от първият път с 4 -ка без да съм учил и един ден по въпроса!
Титла: Re:можете ли да ми помогнете
Публикувано от: casparsc в Октомври 02, 2010, 21:48:54
buy alphagan online (http://posterous.com/people/4SsU47XM6GCl) , cheap phentermine 37.5 buy cheapest zyban (http://forum.ea.com/eaforum/posts/list/2673085.page) , stop synthroid Human (http://knkn.de/profiles/blogs/buy-cheapest-human-pill-human) , running to lose weight buy rheumacin (http://forum.ea.com/eaforum/posts/list/2673406.page) , sleep disorder quiz buy asacol no prescription (http://forum.ea.com/eaforum/posts/list/2672653.page) , what is prozac buy amikacin without prescription (http://forum.ea.com/eaforum/posts/list/2672609.page) , side effects of restalyne online female sales (http://www.floridawrestlingfans.com/forum/topics/online-buy-female) , free plavix