БГ История

Светът => Най-ново време /1917-... г./ => Темата е започната от: sim4o в Септември 06, 2016, 15:16:04

Титла: Драва
Публикувано от: sim4o в Септември 06, 2016, 15:16:04
Операция “Горски дявол”
(Waldteufel)
от 06-ти до 19-ти март 1945-та година


06-ти март
(1-ви ден)


 

Карта, показваща разположението на силите на страните и операциите на 06-ти март


 

Български наблюдателен пост на р. Драва
Обърнете внимание на войнишкият нож поставен на гърба на наблюдателя.


Действията в участъка на 11-та пехотна дивизия


 

Детайл от същата карта, показващ действията в участъка на 11-та пехотна дивизия


     В 01:20 ч. през нощта на 05-ти срещу 06-ти март 1945-та година германски части ( 297-ма сборна дружина . oк 250-300 човека ) от състава на 297-ма пехотна дивизия започнаха да се прехвърлят през река Драва в участъка на 11-та пехотна дивизия.Срещу тях са две роти (7-ма и 9-та) от 3-та дружина на 41-ви пехотен полк. Стоварването на немските войски е открито веднага и  по тях е открит силен пушечен, картечен и минохвъргачен огън. Въпреки това германците слизат на брега и веднага се насочват в атака. Ударът срещу 9-та рота е отвличащ. В него вероятно участвуват не повече от 50 немци разделени на групи.
     Изненадата, обаче е много голяма.
     Девета рота заема голям фронт - от чифлика Попа до кота 94 ( близо 4 км. ). В 02:30 ч. тя  контра-атакува немците пред себе си  и временно ги спира. Командването на 3-та дружина и на 41-ви пехотен полк много трудно се ориентираха в обстановката, а и не разполагаха с никакви резерви.Такива трябваше да се насочат от командването на дивизията. То пък, реагира много късно, заповядвайки  2-ра рота от 13-ти пех. полк да бъде придадена в подчинение на 3-та дружина и до 05:00 ч. да се съсредоточи в чифлика Алшо. Към 05:00 ч. сутринта обаче, германците след прегрупиране, а  и  след  получаване на подкрепления от продължаващите да се прехвърлят през реката части на тяхната дружина,атакуваха отново и разпръснаха ротата.Една част от нея се оттегли към чифлика Попа, а другата към чифлика Ланка.
     Втора рота закъсня и започна атаката в 06:00 ч. сутринта от голяма дълбочина-близо 2 км.Излезлите към германските позиции български части бяха посрещнати  със силен огън  и се разбягаха, увличайки със себе си и 9-та рота.     До 10:00 ч. сутринта немците завзеха чифлиците Попа и Ланка и село Кишинчи.
     Още по-трагична беше съдбата  на 7-ма рота. Тя загуби връзка с командването  на дружината още в само то начало на боя.В 05:00 ч. германците атакуваха и нахлувайки в окопите на ротата в ръкопашен бой почти я унищожиха.Само жалки останки от нея се оттеглиха на север. По същото време командващият - поручик Порняков организира контра-атака с ротният резерв, но тя беше отбита, а той загина в нея.
     Дивизионното командване заповяда на 3-та рота от 41-ви пехотен полк да се съсредоточи  в с. Сапорца, но този район беше на голяма дълбочина - 4 км. от мястото  на действието! Атаката на 3-та рота започна по същото време (05:00 ч.), но поради голямото разстояние, частите излязаха към немските позиции късно. Те веднага бяха подложени на силен огън и се разбягаха, увличайки  и  остатъците от 7-ма рота. Двете роти от стъпиха към село Теметалия.
     Към 10:00 ч. сутринта германците овладяха чифлика Жюхес  и село Тормащелек. Малко  по-късно части от същата германска дружина се възползуваха от създадения при отстъплението на нашите роти бреш и настъпвайки овладяха селата  Тешенфа  и  Сапорца.
 

Български тежкокартечен разчет на позиция на брега на Драва
Картечницата е “Шварц-Лозе” (от Първата светавна война)


-2-

 

     По този начин към 10:00 ч. сутринта на 06-ти март, въпреки че разполагаха с малко сили германците пробиха отбраната на бойното охранение, разгромявайки двете роти, отразиха  атаките  на  резервите  на 11-та пехотна дивизия в този район (също две роти) и създадоха предмостие за по нататъшни действия.
     Още към 09:00 ч. командването на българския 4-ти корпус стигна до заключението,че 11-та пехотна ди визия не ще може сама да се справи със създадената ситуация. То заповяда на корпусният резерв-29-ти пехотен полк да се съсредоточи на линията с. Цун - с. Кемеш и да нанесе удар през Сапорца към Тормащелек.
     Въпреки, че полкът започна движение към гореуказания ройон още в 07:00 ч., поради слаба организация на  прехода, лоша  дисциплина  и  неправилна  първоначална  групировка, той  достигна  крайната цел чак в 15:00 ч. С това той провали плана на корпусното командване. Освен това  командира на полка получи остаряла разузнавателна информация от щаба на 11-та пехотна дивизия в резултат, на което създаде неправилна групировка. Той нареди 1-ва  и  2-ра дружина да настъпят към линията Попа - Ланка, а  3-та дружина към Сапорца.
     Към 15:00 ч. германското командване  достигна  до  извода, че със смешните сили, с които разполага не може да се удържи огромният периметър и заповяда на частите от 297-ма сборна дружина, действащи в района Попа - Кишинчи - Ланка  да  се  отдръпнат  на  линията  кота 94 - Сапорца. С това то скъси линията на фронта и я уплътни с 30-40 войника.
     На мръкване  1-ва  и  2-ра дружини започнаха своето настъпление от района на Цун - 5 км. от предполагаемите немски позиции. Няколко часа по-късно се установи, че германците са се оттеглили. Като узна това, командирът на полка заповяда двете дружини да се съсредоточат в с. Кишинчи  и  да настъпят към кота 94. Този удар не се състоя, понеже пътят на дружините беше преграден от обширна блатиста местност.Наложи се те да се върнат назад в Цун, а след това да се прегрупират в с. Кемеш.
     Едновременно с настъплението на 1-ва и 2-ра дружини от Цун, започна и настъплението на 3-та дружина от Кемеш.Тя бе усилена и с 3-та рота от 41-ви пех. полк.Българските части настъпиха стремително,но бяха посрещнати със силен  фронтален  и  флангов огън. Те не издържаха този огън и се разбягаха в пълно безредие. Разбяга се  и  3-та рота от 41-ви пех. полк. Нещата бяха спасени от 11-ти дивизионен разузнавателен ескадрон, който спря немците, преследващи нашите бягащи части.     С това действията в участъка на 11-та пехотна дивизия  на  06-ти  март приключиха. Въпреки огромното превъзходство в хора и артилерия, действията бяха мудни, нямаха решителен характер и  не доведоха до успех. Инициативата  изцяло беше на немска страна, но германците нямаха нужното количество войски за да се възползуват от това. Германската  дружина  даде  в боевете ок. 50 души убити и ранени и вече броеше само ок. 200 човека.

 

Немски моторни лодки форсират Днепър
При Драва, германците използуваха главно надувни лодки. Колкото и да е странно, но и те не достигаха.
Надувната лодка побира шест човека и се движи много бавно. Единственото и предимство е, че е безшумна.
Имало е и моторни лодки, като тези на снимката, но много малко на брой.
Макар, че се движат бързо, тези лодки побират само по четири човека, а шумът на мотора (особено нощем) се чува много надалеч.


 

Германци със Швимваген прекосяват Одер през 45-та. Отсреща е т.н. Померанско предмостие.
Амфибийният джип, наричан Швимваген също е бил употребен при Драва, но само за командния персонал.
Правият войник държи витлото. След като джипът навлезе достатъчно във водата, той ще отпусне витлото.- 3 -

 

Детайл от картата, показващ действията в участъка на 3-та пехотна дивизия


     Паралелно с десанта срещу 11-та пехотна дивизия в 01:20 ч. през нощта на 05-ти срещу 06-ти март 1945-та година, германски части от състава на 297-ма пехотна дивизия започнаха да форсират р. Драва и  в участъка на 3-та пехотна дивизия. Българското бойно охранение се състоеше от трите роти (7-ма,8-ма и 9-та) на 3-та дружина от 11-ти пехотен  полк. Прехвърлянето остана незабелязано  и се прикриваше със силен минохвър гачен огън, който заглушаваше и шума от немските моторни лодки. От немска страна в операцията участвуваха два германски полка от поменатата дивизия - 523-ти и 524-ти, всеки от по три дружини, общо ок. 1 500 души. Прехвърлянето им продължи през цялата нощ и през целия ден на 06-ти.
     Частите на 523-ти немски пехотен полк, действащи  на стика между  3-та и 11-та дивизии успяха да обкръжат 7-ма рота и да я унищожат. Само отделни войници се измъкнаха от обкръжението.След този бърз успех германците се насочиха към селата Драва Чехи и Драва Полконя. Два и половина часа по-късно в 04:00 ч. реката започна да преминава и 524-ти немски пехотен полк. Ударът беше насочен срещу  8-ма рота. Изненадана и тя беше унищожена. Същата участ постигна малко по-късно и 9-та рота.
     Към  05:00 ч. немците завзеха селата Драва Чехи, Драва Полконя, Драва Соболч  и Кендерж и чифлиците Дравакож, Дажон и Жинкоча. В с.Драва Соболч германците изненадаха 2-ра дружина от 11-ти пехотен полк,която понесе големи загуби и през глава се оттегли към Ковачхида - Ипачфа. Въпреки, че в този район действуваха пет български артилерийски батарей, те не подкрепиха нашите части. Само 1-ва  батарея  от  6-ти артилерийски полк оказа съпротива, но за тази си дързост тя беше унищожена, а оръдията пленени.

 

Български позиции по р. Драва


     Междувременно, командването  на  1-ва  Българска  армия  помоли  командуването на ІІІ-ти Украински фронт за въздушна подкрепа, но лошото време възпрепятства употребата на авиация.
     Командуването на 3-та пехотна дивизия, както и това на 11-та, много трудно се ориентираше в обстановката. Към 08:00 ч. то реши да контраатакува с дивизионните резерви.От Ковачхида към Драва Чехи то насочи 3-та дивизионна инженерно-щурмова дружина и това, което беше останало от 3-та дружина на 11-ти пехо тен полк. Контра-атаката обаче,се провали. При подхождане към изходните линии частите попаднаха на силен минохвъргачен и картечен огън. Немците веднага атакуваха. Контра-атаката беше забравена  и се заповяда, групата да отбранява Ковачхида до последният патрон. Към 11:00 ч., след като отбиха  и  три  набързо проведени  контра-атаки  германците се убедиха, че с наличните сили  не могат да се справят с многочисления противник и преминаха към отбрана на достигнатите линии.
     Втора дружина от 11-ти пехотен полк и част от корпусният резерв - 2-ра дружина от 24-ти пехотен полк, усилени с две арт.батареи трябваше да настъпят към Драва Соболч. Атаката обаче закъсня, понеже се оказа че посочената от командването изходна линия  на 2-ра дружина  от 11-ти  пех. полк е в немски ръце. Чак в 10:00 ч.тя започна, но частите веднага бяха приковани със силен минохвъргачен и картечен огън и не можа ха да напреднат.
     По същият начин се провали  и  атаката  на  3-ти дивизионен разузнавателен ескадрон, който настъпи от района на чифлика Мат към село Гордиша, подкрепян и от една батарея.
     Към 09:00 ч. командуването на 4-ти корпус се убеди,че 3-та пехотна дивизия сама не може да се справи с противника  и  реши да въведе  в боя корпусният резерв - 29-ти пехотен полк. Същевременно то нареди да бъде проведена нова атака с резервите на 3-та пехотна дивизия. Освен това  към артилерията на дивизията
бяха придадени - 2-ро моторизирано арт. отделение от 12-ти див. арт. полк, 2-ра армейска бронеизтребител на дружина (две роти) и един дивизион реактивна артилерия (съветски).
     Новата атака започна  в 14:00 ч. Трета дивизионна инженерно-щурмова дружина, настъпваща от Ковачхи да отново не постигна никакъв успех. Тя нямаше и артилерийска поддръжка.
     Втора дружина от 11-ти пехотен полк настъпи  много бавно. Атаката  и  бе осуетена от избухналата паника, причинена от група немци, промъкнали се  и открили огън  в  нейният тил. Германците забелязаха това и незабавно контра-атакуваха. В резултат частите на дружината се разбягаха. Само успехът на  2-ра дружина от 24-ти пехотен полк вляво, принуди немците да прекратят преследването.
     Втора дружина от 24-ти пехотен полк постигна лек успех, принуждавайки малкото немци пред нея да се оттеглят. С това обаче, тя  принуди  немците пред  2-ра дружина от 11-ти пехотен полк да преминат към отбрана.
     Трета дружина от 24-ти пех. полк, поддържана от  3-ти дивизионен разузнавателен ескадрон към 17:30 ч. успяха да овладеят село Гордиша, но час по-късно бяха окончателно спрени.
     След като отразиха контра-ударите, към 19:00 ч. немците възобновиха атаките.Час-два по-късно всички български части бяха отхвърлени на изходните позиции, от където започнаха своето настъпление.      Привечер съветската реактивна артилерия обстреля  немските преправи. Върху тях извършиха удари  и 20 съветски самолета.
     С това действията в участъка на 3-та пехотна дивизия за шести март приключиха.
     Немците - около 2 000 души успяха да създадат предмостова позиция и да я удържат, въпреки огромното неравенство  в  хора  и  артилерия.

     Към края на деня на 06-ти март българското командване отново загуби вяра в собствените войски. Въпреки, че заяви  на  маршал Толбухин, че “Армията ще се бие до смърт, дори ако попадне в обкръжение!”, то се опасяваше не на шега. В хода на боевете през първия ден, бяха изразходвани всички  дивизионни  и  корпусни резерви, а успех не беше постигнат.Всички опити се провалиха. Ето защо командуването на 1-ва Бъл гарска армия усили  4-ти корпус с 1-ви армейски допълващ полк и поиска помощ от руснаците. Първоначално Толбухин  изпрати един дивизион реактивна артилерия, а  по-късно към предмостието беше насочена  и  84-та стрелкова дивизия от 133-ти стрелкови корпус.
Титла: Re: Драва
Публикувано от: sim4o в Септември 06, 2016, 15:19:27

07-ми март
(2-ри ден)

 

Карта, показваща разположението на силите на страните и операциите на 07-ми март


Действията в участъка на 11-та пехотна дивизия


 

Детайл от същата карта, показващ действията в участъка на 11-та пехотна дивизия


     На  06-ти март вечерта германското командване стигна до заключението, че прехвърлените северно от Драва сили са  недостатъчни  дори да удържат завзетия периметър, камо ли да продължават настъплението. То заповяда да се започне прехвърлянето  на  части  от  522-ри  немски пехотен полк ( 297-ма пехотна дивизия ) - две дружини ( 1-ва и 3-та ), ок. 500 човека. Третата дружина ( 2-ра ) остана  в дивизионен резерв южно от Драва. Действащата до момента в този район  297-ма сборна дружина беше изведена в резерв и съсредоточена в село Драва Полконя. Прехвърлянето беше извършено през ноща на 6-ти срещу 7-ми март и отчасти през деня на 7-ми.
     Командуването  на  11-та пехотна дивизия реши да завърши обкръжаването на стотината немци, отбраняващи село Сапорца  и да ги унищожи. Те и без това бяха  в състояние на полуобкръжение още от вечерта на предния ден. То реши 2-ра дружина и 3-та рота от 1-ва дружина на 41-ви пех. полк да обкръжат самото село, а останалите две роти (1-ва и 2-ра) от 1-ва дружина на същия полк да създадат фронта на външното обкръжение. Планът беше добър, но той не вземаше под внимание, че устойчивостта на нашите войски  не е на нужната за целта висота.
     Атаката започна  в  05:00 ч. сутринта след силна артилерийска подготовка. Настъпилите наши части веднага обкръжиха селото, обаче всички опити да проникнат в него бяха посрещнати със силен огън и до обяд успех  не беше постигнат. Към 12:00 ч. командването на 41-ви пехотен полк формира една сборна дружина ( 3-та), в състав две роти автоматчици - едната от 41-ви, а другата от 29-ти пех. полкове и заповяда нова атака  на Сапорца. Тази атака започна  в 14:00 ч., но въпреки силната артилерийска поддръжка, включително и на една гаубична батарея (4-та моторна гаубична батарея  от 11-ти арт. полк), под градушка от немски мини и куршуми и тя се провали.

 


Обърнете внимание, че за да не е заслепяван от белотата на снега, немецът се цели през специален мерник
 снабден с неутрален (сив) филтър, който не променя цветовете, а само отслабва блясъка от белоснежното поле.


     Виждайки неуспеха на българските атаки, към 18:00 ч. германците контра-атакуваха откъм с. Сапорца и откъм селата Теметалия  и Тормащелек. Нашите части  не издържаха на удара и се разбягаха към с. Кемеш. Освен, че повторно завзеха  село Тешенфа, немците успяха да деблокират  и свойте хора обкръжени  в село Сапорца.
     Рано сутринта започна и атаката на 29-ти пехотен полк. През нощта той беше прегрупиран на линията чифлика Чапел - с. Драва Сердахел. През целия ден той напредна  300-400 м.    Така бойният ден  на 11-та пехотна дивизия, за щастие най-после завърши.

 

Широко употребявания срещу нашите войски при Драва 20 мм. ФЛАК
Оръдието стреля на автоматичен огън, чрез натискане на педал, което е ясно видимо на снимката.


 

Стрелба от закрити позиции, в случая модифицирана снарядна яма
По тази причина, въпреки че българските войски при Драва имаха абсолютно превъзходство в артилерия
германските минохвъргачки никога не млъкнаха!


- 5 -

Действията в участъка на 3-та пехотна дивизия

 

Детайл от картата, показващ действията в участъка на 3-та пехотна дивизия

     Паралелно с прехвърлянето на подкрепления в участъка на 11-та пехотна дивизия,германското командване започна да прехвърля  такива  и  в  участъка  на  3-та дивизия. Освен това то извърши прегрупиране на своите войски. Петстотин двадесет и трети  и 524-ти пехотни полкове на 297-ма пехотна дивизия бяха прегрупирани на фронта от чифлика Седен до с. Драва Соболч, а от там до р. Драва фронта беше зает от новодошлите части на 104-та егерска дивизия.Седемстотин тридесет и четвърти егерски полк,в състав две дружини ( 1-ва и 3-та ) зае участъка от с. Драва Соболч до с. Гордиша, а третата дружина (2-ра) остана южно от Драва в дивизионен резерв.Фронтът от с.Гордиша до Драва се зае от 1-ва дружина на 724-ти егерски полк.Останалите две дружини от този полк останаха южно от реката в резерв на 91-ви армейски корпус.
     Като установи, че немците извършват прегрупиране и прехвърлят подкрепления, командуването на 3-та пехотна дивизия реши да атакува противника през нощта, по целия фронт. Вероятно щаба на 3-та дивизия, който беше в Харкан, искаше да прояви инициатива пред щаба на 4-ти корпус, който също се беше преместил  в Харкан. Възможно е и корпусното командване да оказваше натиск върху дивизионното за по-активни действия.   Атаката започна  в  02:00 ч. през ноща, но въпреки мощната артилерийска поддръжка (15 батареи, от които две гаубични) до сутринта не постигна никакъв успех. Само 2-ра дружина от 24-ти пех. полк, която беше временно подчинена на 11-ти пех. полк към  06:30 ч. достигна северната окрайнина на с.Драва Соболч. Германците обаче незабавно я контра-атакуваха и я принудиха да се оттегли на изходната позиция.
     Към 09:15 ч. 24-ти пехотен полк (1-ва и 3-та дружини),който настъпваше откъм с.Гордиша напредна около един километър към чифлика Дажон, но беше посрещнат със силен фронтален огън  и  прикован. Командирът  на  3-та дивизия, който наблюдаваше този  бой, заповяда частите да се организират за отбрана на достигнатата линия, но командирът на корпуса, който също наблюдаваше боя, отмени тази заповед.Той настоя полкът “...да продължи атаката си без да обръща внимание на противниковата огнева съпротива”.Тази заповед  се  оказа  неизпълнима. Вдигналите се части, сега бяха подложени не само на силен фронтален, но и на флангов огън откъм Драва Соболч.
     Командирът на  4-ти корпус не можа да се примири с неуспеха и заповяда да бъде проведена втора атака. За целта той усили 24-ти пехотен полк с 2-ра дружина на 1-ви армейски попълващ полк. Въпреки  голямото превъзходство в хора и артилерия и този път атаката не успя.Само дружината на 11-ти пехотен полк с цена та на големи загуби достигна на около 800 м. от с. Драва Соболч.      Това  вбеси  генерал  Трендафилов, командуващ  корпуса и той нареди следобед да бъде проведена трета атака!И тя обаче, освен незначителни придвижвания в района на Драва Соболч не постигна никакъв успех.
     Провалянето на българските атаки подтикна германците към активни действия. В 18:00 ч. 1-ва дружина от 724-ти немски егерски полк контра - атакува 24-ти пехотен полк и го обърна в бягство. Положението беше спасено  от 1-ва дружина  на 1-ви армейски попълващ полк, която беше достигнала чифлика Мат. Освен това във фланг на настъпващите немци беше насочен и 3-ти дивизионен разузнавателен ескадрон, усилен с 1-ва рота от 11-ти пех. полк. По немците водеше огън и 3-то арт. отделение от 6-ти див. арт. полк.Въпреки това егерите превзеха с. Гордиша и се насочиха към чифлика Мат, но не го атакуваха.
     С падането на мрака действията и от двете страни бяха прекратени.
     На  07-ми  март  немците, въпреки  непрестанните  български  атаки, успяха успешно да прехвърлят под крепления северно от р. Драва и да прегрупират своите части на плацдарма. Техните сили на предмостието за момента бяха повече от достатъчни за отбрана,но недостатъчни да продължат настъплението.Слаба страна на немците беше липсата на тежки оръжия - артилерия, танкове и щурмови оръдия, самолети  и  дори камиони  и  мотоциклети. Войниците се придвижваха  пеш  или с велосипеди, а обозите бяха конски. Всички маневри на бойното поле се извършваха майсторски,понеже войските бяха стриктни и съвестни в изпълнението им. Германската отбрана можеше да бъде компрометирана само, поради липсата на значителни резерви.

 

Немци подготвят за стрелба едно 37.2 мм. противотанково оръдие ПАК 38
Такива оръдия са били използвани срещу партизаните на Тито,  и срещу българите на Драва.

     Българското командване прояви голяма  и съвсем неоснователна нервност в своите действия, което се отразяваше и на войските  и  улесняваше задачата на немците. То прибързано предприемаше атака след атака, но всички тези атаки се проваляха, като водеха само до увеличаване на загубите от наша страна.Нещата стигнаха до там, че атаки се предприемаха, макар че предварително се знаеше,че те ще завършат без успех.Частите извършваха големи преходи пеш  и с пристигането си, уморени бяха хвърляни  в атака. Самите атаки започваха от голяма дълбочина, понякога на 4-5 км. далеч от противника, без атакуващите да са на ясно, къде точно са  немските позиции. Това  не само изморяваше войниците, но водеше и до изненади, които се заплащаха с кръв. Често частите, вместо пред, излизаха встрани от противниковите позиции и попадаха на силен флангов огън, от който търпяха големи загуби.
     Вечерта на 07-ми март командуването на 1-ва Българска армия продължи да прехвърля към  р. Драва подкрепления, като че ли намиращите се там войски бяха недостатъчни. Натам беше насочена армейската бронирана дружина и  57-ми пехотен полк от 16-та пехотна дивизия.
     Съветското командуване пък, освен  изпратената  предния ден  84-та стрелкова дивизия от 133-ти стрел кови корпус, насочи към Драва и другата дивизия на корпуса - 122-ра стрелкова. То нямаше доверие в устойчивостта на българските войски.
Титла: Re: Драва
Публикувано от: sim4o в Септември 06, 2016, 15:22:37
08-ми март
(3-ти ден)

 

Карта, показваща разположението на силите на страните и операциите от 08-ми до 12-ти март


     На 08-ми март германските части на Дравското предмостие,получиха заповед да удържат завзетият периметър,и в случай на успех  при Балатон,след като получат подкрепления, да продължат настъплението към Мохач.
     Предната вечер, на плацдарма беше прехвърлено едно щурмово оръдие - САУ-ІІІ.

 

За тези, които не са запознати – това е САУ-ІІІ


     Освен това, през ноща на 07-ми срещу 08-ми март с нощна атака, германските егерски части завзеха чифлика Мат (не е показано на картата.)
     Командуването  на ІІІ-ти Украински фронт считаше ( съвсем  правилно ),че срещу немското предмостие има достатъчно войски и заповяда до 20:00 ч. на 08-ми март то да бъде ликвидирано. Тъй като нямаше доверие на българите, то назначи генерал-майор Благодатов, като съветник към 1-ва Българска армия.

Действията в участъка на 11-та пехотна дивизия

     Настъплението на 11-та пехотна дивизия започна в 09:00 ч. сутринта.
     Четиридесет  и  първи пехотен полк след мощна артилерийска подготовка, атакува с. Сапорца и го прев зе, за да установи, че там няма немци. Те се бяха оттеглили през нощта! Полкът продължи настъплението си и към 11:30 ч. превзе и с. Тешенфа, но и там нямаше германци.Настъплението продължи,докато частите излязоха на линията кота 94 – с.Теметалия, където бяха посрещнати със силен огън.Въпреки неколкократните опити и големите жертви, до вечерта атаките не постигнаха целта си.
     Нещастният 29-ти пехотен полк цял ден и с цената на големи загуби, напредна само 200-300 м.

Действията в участъка на 3-та пехотна дивизия

 

Български танкове и пехота тръгват в атака при Драва

     Атаката  на  3-та дивизия започна  в 12:45 ч. Единадесети пехотен полк (2-ра дружина от полка и 2-ра дружина от 24-ти пех. полк), усилени с 3-та див. инженерно-щурмова дружина и Бронираната дружина след дълга артилерийска подготовка, която завърши със залп на съветските “катюши”, настъпиха срещу с.Драва Соболч, но веднага бяха приковани със силен минохвъргачен и картечен огън. Това отряза  пехотата от танковете и те продължиха атаката съпровождани само от 2-ра пионерно-щурмова рота. Достигайки окрайнината на Драва Соболч, германците ги посрещнаха  с “противотанкови юмруци”  и “танкови ужаси”. Няколко танка бяха унищожени, а останалите се оттеглиха. Ротата продължи атаката сама, но  контра-атакувана от всички страни беше принудена да се оттегли с бягство. Виждайки неуспеха  на  българските атаки, германците контра-атакуваха по целия фронт на 3-та дивизия и я принудиха да премине към отбрана.

 

Германец се цели (в случая по настъпваща пехота) с Панцерфауст (“противотанков юмрук”)


 

Немци с Панцершрек (“танков ужас”)
Немеца вляво зарежда оръжието. Този вдясно е унищожил доста танкове, за което говорят трите знака на ръкава му.
Щитът служи да предпази стрелеца от барутнореактивната струя на излитащия снаряд.


     Съветското командуване беше недоволно от действията на нашите,а и на свойте войски. Генерал Благодатов нареди нова атака, която трябваше да започне в 18:00 ч. И  тази  атака  обаче, се провали и частите се разбягаха. При двете атаки Бронираната дружина понесе големи загуби и вече изцяло разчиташе на руснаци те за резервни части и ремонт на повредените машини.Те също предаваха на дружината и трофейна немска техника.След боевете при р. Драва дружината не участвува във военните действия пряко, до самия край на войната.

Действията в участъка на 133-ти съветски стрелкови корпус

     Едновременно с атаката  на 3-та пехотна дивизия, в атака премина  и  84-та съветска стрелкова дивизия. Нейният 201-ви стрелкови полк настъпи към Гордиша, а 41-ви стрелкови полк - към чифлика Мат. В атака та на корпуса се включи и българският 24-ти пехотен полк ( 1-ва и 3-та дружини ), който също настъпи към Мат.     Макар,че чифлика Мат се отбраняваше от стотина егери,той беше изоставен от тях след ожесточен бой. По-нататъшните опити за настъпление на съветско-българските части бяха отблъснати.
     Двеста  и  първи стрелкови полк с големи загуби се промъкна в Гордиша и успя да превземе част от село то, но контра-атакуван беше принуден да прекрати настъплението и да премине към отбрана.
     С това действията на 08-ми март приключиха.
     Въпреки, че превъзходството в хора и артилерия над германците стана застрашително,решителен успех не беше постигнат.Не доведоха до успех и залповете на “катюшите”,на които толкова много се разчиташе.

Титла: Re: Драва
Публикувано от: sim4o в Септември 06, 2016, 15:28:27

09-ти март
(4-ти ден)

 

     На 09-ти март  задачата  на  немците си остана същата, както предният ден - упорито да отбраняват предмостието  в  очакване  на  развръзката срещу ІІІ-ти Украински фронт. Както на 08-ми, така и на 09-ти те не получиха повече подкрепления.
     Задачата  на  руско - българските войски също не претърпя изменение. Те трябваше да ликвидират плацдарма, за да се освободят заетите с неговото ликвидиране сили, толкова необходими при Балатон.
     Сутринта, командуването  на 1-ва Българска армия насочи към  с. Валпово една дружина (1-ва) от корпусния резерв - 1-ви армейски попълващ полк, за да осигури левия фланг на армията.
     Единадесета пехотна дивизия през целия ден извърши множество  атаки  с 41-ви пех. полк към чифлика Жухес, но без успех. Двадесет  и  девети пехотен полк при поддръжката на танкове неколкократно атакува чифлика Седен и с. Драва Чехи, но и той не постигна никакъв успех.
     В 14:00 ч. 3-та пехотна дивизия след 15 минутна арт.подготовка настъпи срещу Драва Полконя. С цената на големи загуби тя достигнаха  на 100-150 м. от селото, но контра-атакувана от немците едва се задържа на достигнатата линия.
     Генерал Благодатов  нареди да се произведе нощна атака и до сутринта селото да бъде овладяно. Ударът трябваше да се нанесе само с 11-ти пехотен полк.
     Атаката започна в 03:00 ч. през ноща и въпреки първоначалният успех и този път се провали. Със силен огън,изкусни маневрирания на бойното поле и дръзки контра-атаки германците отхвърлиха полка на изходните му позиции.
     Без успех завършиха и опитите на 133-ти стрелкови корпус да настъпи към Драва Соболч, въпреки че на 09-ти март сутринта в атаките беше включена, освен  84-та  и  122-ра стрелкова дивизия, а  и 1-ва и 3-та дружини от 24-ти пехотен полк.

 

Добре известна  снимка, показваща бойната дружба между съветските и българските войници
Всъщност съветските войски бяха излишни, тъй като възможностите на 1-ва Българска армия да се справи сама,
 бяха повече от достатъчни.

     Безизходицата принуди командуването на ІІІ-ти Украински фронт да заповяда цялата 16-та пех. дивизия да бъде прехвърлена към Драва. Изпълнението на тази заповед започна  в  20:30 ч. вечерта, но дивизията от  стоеше на 85 км. от предмостието, а прехода трябваше да се извърши пеш, в люта зима!
     Действията  на  нашето командване и през четвъртият ден от борбата продължаваха да са нервни и  хаотични. Непрестанно се атакуваше и частите се разместваха.
Присъсвието  на  генерал Благодатов увеличаваше напрежението. Самият Благодатов беше под силен натиск на маршал Толбухин  и  ежедневевно трябваше да измисля всевъзможни оправдания за  неуспехите. Благодатов се оправдаваше най-вече с българската армия, но не беше прав, защото  и  съветските войски  не  постигнаха никакъв успех. Особено недоволен от действията на българската армия беше генерал Артюшенко, командуващ 133-ти стрелкови корпус.

 

Командуващият ІІІ-ти Украински фронт, маршал Фьодор Иванович Толбухин (от дясно)
на посещение в щаба на 1-ва Българска армия
До Толбухин от ляво са Владимир Стойчев и Щерю Атанасов.

     В създадената ситуация, след като стана ясно,че немските сили са мизерни и те преминаха към отбрана,най - правилното беше, предмостието просто да се блокира. Нямаше никакъв смисъл от каквито и да са настъпателни  действия, тъй  като  нещата се решаваха при Балатон, а не при Драва. С други думи, ако загубят при Балатон, те ще бъдат принудени  сами  да си отидат от Драва, а ако бяха спечелили при Балатон, изхода от борбата при Драва беше без значение.
     Към вечерта на 09-ти март немците, които до момента въведоха в бой 12 дружини (3 000-3 500 човека) загубиха 1 819  души - 419 убити  и  1 400 ранени. Независимо от това инициативата в отбрана беше изцяло на тяхна страна.
Титла: Re: Драва
Публикувано от: sim4o в Септември 06, 2016, 15:32:41
10-ти март
(5-ти ден)

 

     На 10-ти март атаките срещу немското предмостие продължиха през целия ден.
     Четиридесет и първи пехотен полк превзе изоставеният от германците чифлик Тормащелек, но всички опити да  настъпи  към чифлика Жухес бяха отбити с огън. По-късно през деня части от полка се промъкнаха в гората южно от чифлика Тормащелек, но с незабавна контра-атака 297-ма германска сборна дружина ги изгони от там.
     Сто двадесет и втора съветска стрелкова дивизия, подкрепена с танкове атакува с. Драва Соболч, но атаката не успя, въпреки че беше поддържана и от съветски щурмови самолети и “катюши”.
     Осемдесет и четвърта съветска стрелкова дивизия след ожесточен бой  завзе чифлика Дажон, но атаката не получи по-нататъшно развитие.

 

Генерал Павел Алексеевич Артюшенко (вдясно), командуващ 133-ти съветски стрелкови корпус
в разговор с български войници


     И на 10-ти март действията на съветското и българското командуване смайваха с упоритото си  желание да изгонят немците южно от Драва. Цялата вина за това може спокойно да се стовари върху командуването на ІІІ-ти Украински фронт,което бе ше просто хипнотизирано от това че “шепа крастави немци” (както ги нарича Гилин), преминали Драва!
     Изгърмяваха се цели влакови композиции със снаряди и патрони! Изразходваха се големи количества гориво!
 

Генерал-майор Александър Василиевич Благодатов - съветник при 1-ва Българска армия


- 9 -

11-ти март
(6-ти ден)

 

     На 11-ти март военните действия на Дравското предмостие затихнаха.Българското командване извършваше прегрупиране на свойте войски.Понеслата големи загуби 2-ра дружина от 29-ти пехотен полк беше из теглена  в  корпусен  резерв. На нейно място беше прегрупирана  2-ра дружина  от 1-ви армейски попълващ полк. Самият 29-ти пех. полк беше подчинен на 3-та пехотна дивизия.Този ден 3-та дивизия беше изцяло в отбрана и не предприе никакви активни действия.
     Сутринта германците атакуваха 41-ви пехотен полк от 11-та пех. дивизия  и  го отказаха от активни действия през целия ден.
     Активни  действия  водеше 133-ти съветски стрелкови корпус, който беше усилен с Бронираната дружи на, 1-ва и 3-та дружини от 24-ти пех. полк, “катюши” и щурмови самолети, но успех не беше постигнат.

 

Немци зареждат 80 мм. минохвъргачка G.W.R. модел 34
80 мм. минохвъргачка G.W.R. модел 34 е била масово употребявана срещу българската армия.
Лека и лесна за транспортиране и употреба, тя е била единствената германска “артилерия” при Драва.


 

Секунди преди изстрел
Немци зареждат 80 мм. минохвъргачка G.W.R. модел 34. Това в дъното на снимката,
е 20 мм. ФЛАК, поставен на  платформа.

- 10 -

12-ти март
(7-ми ден)

 

     
     На 12-ти март 45-та задачите на войските на двете страни останаха непроменени - германците трябваше на  да отбраняват всяка педя земя, а  съветско-българската коалиция да ликвидира предмостието.
     В 13:30 ч. 11-та пехотна дивизия атакува “Кръглата горичка”, южно от чифлика Тормащелек.В ударът се включиха и 11-ти див.разузнавателен ескадрон и 11-та див.инженерно-щурмова дружина.Посрещната със силен огън атаката беше отбита. Германците контра-атакуваха и принудиха дивизията да премине към отбрана. До вечерта немците атакуваха отново, което окончателно отказа 11-та пех.дивизия от по-нататъшни настъпателни действия. Германците атакуваха 11-та пех. дивизия и през нощта, с което я отказаха и от нощни атаки.
     Сутринта 16-та пехотна дивизия смени  3-та пех. дивизия. Последната беше изведена в корпусен резерв.
В 12:30 ч. 57-ми  и  59-ти пех. полкове след мощна артилерийска подготовка атакуваха селата Драва Чехи и Драва Полконя  и чифлика Седен. Когато частите достигнаха на 300-350 м. от немските позиции срещу тях беше открит ураганен огън  и те бяха приковани  към  земята. До вечерта 57-ми пех. полк успя да напредне още 100 - 150 м., но това беше заплатено с големи загуби.  През нощта германците с дръзка контра-атака от хвърлиха полка на изходни позиции.
     Пълен неуспех претърпяха и атаките на 133-ти съветски стрелкови корпус.
     Вечерта  командуването  на  ІІІ-ти  Украински фронт заповяда Бронираната дружина да бъде изтеглена в град Печ, където да се попълни с личен състав и материална част. Наредено беше да  и  се предадат германски трофейни машини. 

Нашата Бронирана дружина, подчинена на 133-ти съветски стрелкови корпус се готви за атака на с. Драва Соболч
От масовата стрелба на немците, всички клони на дърветата са обрулени и лежат долу!
На преден план се забелязва и един български войник в окопи, изкопани по периферията на храсталака.
Титла: Re: Драва
Публикувано от: sim4o в Септември 06, 2016, 15:41:20
15-ти март
(10-ти ден)

     На 15-ти  март, командуващият групата армии “Югоизток” генерал-полковник Александър Льор поиска от Берлин свобода на действие в случай, че се наложи изоставяне на предмостието при Драва. Към това време ударите срещу  ІІІ-ти  Украински  фронт се бяха провалили и операция “Горски дявол” загуби смисъл. С това се обяснява и факта, че немците не направиха опит да си възвърнат  Драва Соболч. Освен това германските сили на плацдарма бяха сведени до мизерни количества - останали бяха около 1 000 души.Във връзка с това то позволи  на своите войски да отстъпят зад канала Фекете Вис. Отстъплението трябваше да се извършва бавно с боеве, за да се нанасят максимални загуби на противника и да се изтеглят зад  Драва военните материали.

 

Немци водят огън с 50 мм. лека минохвъргачка
Леката минохвъргачка е била масово употребявана от германците при р. Драва.
Лека и удобна за носене и лесна за употреба от най-невъзможни места
тя е била обслужвана само от двама човека.

     Задачите и групировката на българо-съветските войски останаха непроменени.
     Командуването на 16-та пехотна дивизия реши да изненада немците, извършвайки нощна атака без артилерийска подготовка. Атаката започна в 04:00 ч. сутринта.     Петдесет  и  седми пехотен полк, който предните дни бе понесъл големи загуби настъпи към Драва Полконя. Германците хладнокръвно, запазвайки  пълно  мълчание  изчакаха  настъпващите да се приближат на 100 - 150 м. и откриха по тях ураганен огън. От този огън беше ранен командирът на полка полк. Йосиф Бекяров. Частите на полка не издържаха  и се разбягаха  в безредие. На изходните позиции те бяха пресрещнати от помощник-командира полковник Кузо Дееничин  и  началник-щаба на дивизията подполковник Станчо Хаджиев. С голям труд те успяха да спрат бягащите.     Двадесет и девети пехотен полк и 3-та дружина на 58-ми пехотен полк атакуваха  Драва Чехи. Войските обаче, не можеха да издържат на силния германски огън. В резултат на това и тази атака се провали.
     Сутринта на 15-ти март частите на 133-ти съветски стрелкови корпус най-после напълно овладяха Драва Соболч. В селото бяха намерени 80 убити и ранени немци. Освен това бяха заловени 40 пушки, 29 автомата 6 леки картечници, 2 минохвъргачки, 120 велосипеда и едно повредено щурмово оръдие (САУ ІІІ).
     След  като овладя село Драва Соболч съветското командуване  заповяда  382-ри стрелкови  полк от 84-та стрелкова дивизия да се насочи към немското предмостие при Валпово.
     През ноща срещу 15-ти март германски части от района на село Мославина извършиха десант през Драва южно от чифлика Малот. Ударът беше поддържан със силен минохвъргачен огън,но имаше демонстративна цел. В него участвуваше само една рота ( ок. 50 човека ). Уплашено, българското командуване реагира нервно и хвърли срещу шепата немци огромни сили. То насочи срещу тях и 1-ва дружина от 11-ти пехотен полк! С това тази  акция, имаща за цел отвличане на български сили  от Дравското предмостие успя. Към 10:00 ч. сутринта германците се оттеглиха южно от Драва.


- 14 -

16-ти март
(11-ти ден)

 

Карта показваща действията в района на чифлика Малот
Село Мославина е най-вляво.

     На 16-ти март, въпреки че германското командуване изчакваше разрешение от Фюрера за изоставяне на Дравското предмостие, неговите войски започнаха бавно да се оттеглят зад канала Фекете Вис.
     Към  08:00 ч. сутринта хитлеровски части (две роти - ок. 100 човека) отново преминаха р. Драва южно от чифлика Малот .Българските войски в района бяха толкова много още от предните дни, че немците напреднаха само 150 м. и бяха спрени. Независимо от това българското командване насочи  към този район части от 42-ри и 13-ти пехотни полкове, 11-та див. бронеизтребителна дружина и 11-ти див. разузнавателен ескадрон.По-късно през деня в боевете бяха включени и части от 41-ви пехотен полк и две роти от 3-та дружина на 1-ви армейски попълващ полк.Германците оказаха ожесточена съпротива.Чак към 16:00 ч. те се оттегли ха южно от Драва, но и тази тяхна акция постигна целта си, защото отвлече сили от главната посока.

 

Съветски войници и един български войник след превземането на Драва Соболч
Тези войници се радват на това, че всичко при Драва е към своя край, а те оживяха.

     Единадесета пехотна дивизия атакува с 41-ви пех. полк “Кръглата горичка”,а с 58-ми пех. полк чифлика Гшехи. Немците отразиха атаките. Те бяха подкрепени  и от германски артилерийски и минохвъргачни батареи, разположени южно от Драва.      В 16:00 ч. започна атака  на  Драва Полконя. В атаката участвуваха 57-ми пехотен полк, 420-ти  и  596-ти
стрелкови полкове от 122-ра стрелкова дивизия  и 1-ва дружина от 1-ви армейски попълващ полк. Немците обаче, оказаха  упорита  съпротива. Едва  късно през нощта те бяха изтикани от селото. На техните позиции бяха намерени 15 убити и 28 ранени, които бяха взети в плен.
     В 20:00 ч. започна атака  и  срещу Драва Чехи.  В нея се включиха 59-ти пех. полк, 3-та дружина от 58-ми пех. полк, части  от  57-ми пех. полк  и  съветски части. С големи жертви те успяха да навлязат в селото, но там атаката беше задържана. Към полунощ германците контра-атакуваха и си възвърнаха по-голяма част от Драва Чехи.

 

Щабът на 16-та пехотна дивизия през май 45-та
От дясно на ляво: помощник-командир -  Димитър Вълканов, съветник към дивизията -
полковник Николай Валчак, командуващ -  полковник Цоню Ганев, началник-щаб -
полковник Станчо Хаджиев и още един помощник-командир -  полковник Кузо Дееничин.

     По настояване  на  българското командуване 2-ро отделение от 11-ти арт. полк извърши няколко обстрела на село Мославина. Освен това то поиска въздушно съдействие и от ІІІ-ти Украински фронт.
     На 16-ти март пролича пълната некомпетентност на българското командуване и липсата на каквото и да е инициатива  и  доверие  в своите войски. Нервите му не издържаха.  То считаше, че щом  германците отстъпват , те ще го направят панически и то ще успее да ги разгроми.


- 15 -

17-ти март
(12-ти ден)

     На 17-ти март Хитлер даде съгласието си за евакуация  на  Дравското предмостие. Командуващият 91-ви немски  армейски  корпус  генерала от пехотата Вернер фон Ердмансдорф  беше започнал оттеглянето още от предния ден. Отстъплението се прикриваше от ожесточено съпротивляващи се ариергарди. Беше невъзможно да бъдат заставени да отстъпят.     Сутринта 11-та пехотна дивизия наново атакува “Кръглата горичка”, но и този път ударът и беше отбит.
     Към 12:00 ч. 57-ми и 59-ти пехотни полкове и  420-ти съветски стрелкови полк, поддържани от силен артилерийски огън, атакуваха Драва Чехи. Нещата обаче, не вървяха.Това наложи в обстрела да бъдат включени и “катюши”. Резултат и от това не беше видян. Чак през нощта оцелелите немци се оттеглиха. До сутринта нашите части достигнаха канала Фекете Вис (Черна вода). Каналът беше широк 10-15 м. и дълбок 2-3 м.

18-ти март
(13-ти ден)

     На 18-ти март германското отстъпление беше в пълен ход.
     Българското командване придаде 58-ми пех. полк от 16-та  на 11-та пехотна дивизия и заповяда да бъде прерязан пътя за отстъпление на немците. Четиридесет и първи и  58-ми полкове настъпиха в изпълнение на заповедта, но всички опити да овладеят злощастната “Кръгла  горичка”, по  която бяха изстреляни цели вагони със снаряди и мини завършиха с неуспех.
     Не изпълни заповедта и 16-та пехотна дивизия.Тя трябваше да се прехвърли през канала Фекете Вис,но до вечерта това успяха да сторят само две дружини от 59-ти пехотен полк.По-нататъшното им настъпление срещна силна съпротива и беше спряно.     Южно от канала прехвърли свои части и 122-ра съветска стрелкова дивизия,но и те не можаха да напреднат повече. Командващия 57-ма съветска армия  нареди 84-та стрелкова дивизия и 53-ти мотоциклетен полк да бъдат прехвърлени към Валпово.
     Поради очертаващото се отстъпление на немците българското командуване започна да изтегля някой от най-пострадалите части в резерв.

19-ти март
(14-ти ден)

     И  на 19-ти  март българското командуване не преставаше да си мисли, че с активни действия може да обърне немското отстъпление  в  безредно бягство. Във връзка с тези си намерения то заповяда настъплението да започне в 02:00 ч. през нощта.
     Четиридесет и първи пехотен полк атакува “Кръглата горичка”, но се натъкна на минни полета и силна съпротива. Към 11:00 ч. по обяд немците най-после я напуснаха.
     Останалите български  и  съветски части пъплеха след  оттеглящите се немци без да могат да нарушат в някаква степен тяхното изтегляне.     На мръкване и последните германци се прехвърлиха южно от реката.