Автор Тема: Драва  (Прочетена 6050 пъти)

Неактивен sim4o

  • Академик
  • *****
  • Публикации: 1051
  • Респект: 8
Драва
« -: Септември 06, 2016, 15:16:04 »
Операция “Горски дявол”
(Waldteufel)
от 06-ти до 19-ти март 1945-та година


06-ти март
(1-ви ден)


 

Карта, показваща разположението на силите на страните и операциите на 06-ти март


 

Български наблюдателен пост на р. Драва
Обърнете внимание на войнишкият нож поставен на гърба на наблюдателя.


Действията в участъка на 11-та пехотна дивизия


 

Детайл от същата карта, показващ действията в участъка на 11-та пехотна дивизия


     В 01:20 ч. през нощта на 05-ти срещу 06-ти март 1945-та година германски части ( 297-ма сборна дружина . oк 250-300 човека ) от състава на 297-ма пехотна дивизия започнаха да се прехвърлят през река Драва в участъка на 11-та пехотна дивизия.Срещу тях са две роти (7-ма и 9-та) от 3-та дружина на 41-ви пехотен полк. Стоварването на немските войски е открито веднага и  по тях е открит силен пушечен, картечен и минохвъргачен огън. Въпреки това германците слизат на брега и веднага се насочват в атака. Ударът срещу 9-та рота е отвличащ. В него вероятно участвуват не повече от 50 немци разделени на групи.
     Изненадата, обаче е много голяма.
     Девета рота заема голям фронт - от чифлика Попа до кота 94 ( близо 4 км. ). В 02:30 ч. тя  контра-атакува немците пред себе си  и временно ги спира. Командването на 3-та дружина и на 41-ви пехотен полк много трудно се ориентираха в обстановката, а и не разполагаха с никакви резерви.Такива трябваше да се насочат от командването на дивизията. То пък, реагира много късно, заповядвайки  2-ра рота от 13-ти пех. полк да бъде придадена в подчинение на 3-та дружина и до 05:00 ч. да се съсредоточи в чифлика Алшо. Към 05:00 ч. сутринта обаче, германците след прегрупиране, а  и  след  получаване на подкрепления от продължаващите да се прехвърлят през реката части на тяхната дружина,атакуваха отново и разпръснаха ротата.Една част от нея се оттегли към чифлика Попа, а другата към чифлика Ланка.
     Втора рота закъсня и започна атаката в 06:00 ч. сутринта от голяма дълбочина-близо 2 км.Излезлите към германските позиции български части бяха посрещнати  със силен огън  и се разбягаха, увличайки със себе си и 9-та рота.     До 10:00 ч. сутринта немците завзеха чифлиците Попа и Ланка и село Кишинчи.
     Още по-трагична беше съдбата  на 7-ма рота. Тя загуби връзка с командването  на дружината още в само то начало на боя.В 05:00 ч. германците атакуваха и нахлувайки в окопите на ротата в ръкопашен бой почти я унищожиха.Само жалки останки от нея се оттеглиха на север. По същото време командващият - поручик Порняков организира контра-атака с ротният резерв, но тя беше отбита, а той загина в нея.
     Дивизионното командване заповяда на 3-та рота от 41-ви пехотен полк да се съсредоточи  в с. Сапорца, но този район беше на голяма дълбочина - 4 км. от мястото  на действието! Атаката на 3-та рота започна по същото време (05:00 ч.), но поради голямото разстояние, частите излязаха към немските позиции късно. Те веднага бяха подложени на силен огън и се разбягаха, увличайки  и  остатъците от 7-ма рота. Двете роти от стъпиха към село Теметалия.
     Към 10:00 ч. сутринта германците овладяха чифлика Жюхес  и село Тормащелек. Малко  по-късно части от същата германска дружина се възползуваха от създадения при отстъплението на нашите роти бреш и настъпвайки овладяха селата  Тешенфа  и  Сапорца.
 

Български тежкокартечен разчет на позиция на брега на Драва
Картечницата е “Шварц-Лозе” (от Първата светавна война)


-2-

 

     По този начин към 10:00 ч. сутринта на 06-ти март, въпреки че разполагаха с малко сили германците пробиха отбраната на бойното охранение, разгромявайки двете роти, отразиха  атаките  на  резервите  на 11-та пехотна дивизия в този район (също две роти) и създадоха предмостие за по нататъшни действия.
     Още към 09:00 ч. командването на българския 4-ти корпус стигна до заключението,че 11-та пехотна ди визия не ще може сама да се справи със създадената ситуация. То заповяда на корпусният резерв-29-ти пехотен полк да се съсредоточи на линията с. Цун - с. Кемеш и да нанесе удар през Сапорца към Тормащелек.
     Въпреки, че полкът започна движение към гореуказания ройон още в 07:00 ч., поради слаба организация на  прехода, лоша  дисциплина  и  неправилна  първоначална  групировка, той  достигна  крайната цел чак в 15:00 ч. С това той провали плана на корпусното командване. Освен това  командира на полка получи остаряла разузнавателна информация от щаба на 11-та пехотна дивизия в резултат, на което създаде неправилна групировка. Той нареди 1-ва  и  2-ра дружина да настъпят към линията Попа - Ланка, а  3-та дружина към Сапорца.
     Към 15:00 ч. германското командване  достигна  до  извода, че със смешните сили, с които разполага не може да се удържи огромният периметър и заповяда на частите от 297-ма сборна дружина, действащи в района Попа - Кишинчи - Ланка  да  се  отдръпнат  на  линията  кота 94 - Сапорца. С това то скъси линията на фронта и я уплътни с 30-40 войника.
     На мръкване  1-ва  и  2-ра дружини започнаха своето настъпление от района на Цун - 5 км. от предполагаемите немски позиции. Няколко часа по-късно се установи, че германците са се оттеглили. Като узна това, командирът на полка заповяда двете дружини да се съсредоточат в с. Кишинчи  и  да настъпят към кота 94. Този удар не се състоя, понеже пътят на дружините беше преграден от обширна блатиста местност.Наложи се те да се върнат назад в Цун, а след това да се прегрупират в с. Кемеш.
     Едновременно с настъплението на 1-ва и 2-ра дружини от Цун, започна и настъплението на